Sønn i trøbbel

Pelé gråt av glede da han i 1999 for første gang så Robinho på banen. Nå gråter legenden av sorg. Hans 35 år gamle sønn er arrestert, mistenkt for kidnapping av Robinhos mor.

LONDON (Dagbladet): I morgen er det ett år til VM i fotball begynner i Tyskland. I natt møtes tittelforsvarer Brasil og Argentina til kvalikkamp i Buenos Aires. Brasil har vraket Ronaldo til fordel for nok en utgave av «den nye Pelé» i Santos-spiller Robinho (21). Argentina roses for sin nye stil som av alle ting er preget av fair play.

Hva er det som skjer?

Jo, det skjer en hel del, og særlig i Brasil, nærmere bestemt i Santos, Pelés fødeby 70 kilometer sørøst for Sao Paulo. Følg med:

Der ble Pelés 35 år gamle sønn Edson Cholbi Nascimento mandag arrestert som en av 17 - mistenkt for å være med i en røvergjeng som driver omfattende narkotikasmugling.

De mistenkes også for å stå bak den dramatiske kinappingen i fjor høst av moren til Brasils nye vidunderbarn Robinho.

Robinhos mor ble holdt fanget i 40 dager fra 6. november i fjor, men ble sluppet fri mot 200 000 dollar i løsepenger.

Var like tynne

Det var ikke slik Pelé hadde tenkt seg framtida da han i 1999 trente juniorlaget til Santos. Frasen «den nye Pelé» dukker opp ofte nok til å fylle fotballag hvert år, men det var etter møte med Robinho at Pelé for første gang brukte betegnelsen sjøl. Midtveis i økta gikk Pelé bort til Robinho og sa at han minnet ham om en ung utgave av seg sjøl.

BELASTET: Pelés sønn sto i mål i åtte sesonger for Santos, men la opp i 1999. Samme år ble han dømt til
seks års åpen soning for å ha kjørt i hjel en 50-åring under kappkjøring. Foto: AFP/Scanpix
BELASTET: Pelés sønn sto i mål i åtte sesonger for Santos, men la opp i 1999. Samme år ble han dømt til seks års åpen soning for å ha kjørt i hjel en 50-åring under kappkjøring. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Fysisk var de like. Svarte, tynne på grensen til underernærte og med det samme beskjedne smilet. Og viktigst, like gode – og lekne – med ballen.

Pelé har sjøl sagt at tårene rant da han så hva som bodde i gutten. Så til de grader gikk han opp i det at han beordret Robinho til å ta med seg pappa Gilvan de Souza på økta dagen etter slik at han fikk snakket med ham. Pelé ville forsikre seg om at foreldrene tok seg godt nok av gutten og sørget for at han fikk i seg nok mat.

Nå risikerer fotballegenden at hans egen sønn dømmes for det nedrigste overgrepet mot Robinhos familie. Mamma Marina de Silva Souza ble truet med av to væpnede menn mens hele Robinho-familien var på grillfest ...

Tok sjansen

Alt dette skjer altså parallelt med Robinhos gjennombrudd for Brasil. Ronaldo har problemer i kjærlighetslivet og har dessuten klaget på at han har vært sliten den siste tida. Brasils landslagssjef Carlos Alberto Parreira (samme mann som ledet laget da Brasil vant i 1994) har tatt Real Madrid-spissen på ordet og vraket ham i kvalikkampene mot Paraguay sist søndag og mot Argentina nå i natt.

Robinho fikk tillit fra start mot Paraguay, scoret ett og skaffet et straffespark i 4-1 seieren.

I natt får han sjansen igjen. Det hjelper nok ikke lite på sjøltilliten at Pelé – riktignok før sønnens arrestasjon – gjentok beundringen:

– Han har alt som trengs til å bli god, til og med bedre enn meg, sier Pelé – som vant VM med Brasil i 1958, 1962 og 1970.

–Brasil er best Argentina leder VM-pulja med ett poeng på Brasil foran nattas kamp. Argentina gikk på 0–2-tap for Ecuador søndag og har dessuten litt å hevne fra 3–1-tapet borte tidligere i kvaliken.

Argentina ledes nå av José Pekerman. Han har fått mye ros for angrepsfotballen laget nå spiller - og ikke minst kravene han stiller til fair play. Det har ikke vært en tradisjonell argentinsk fotballdyd.

I Brasil snakker de fleste mest om Robinho.

– Robinho er dagens Garrincha, sier Roberto Carlos som ganske sikkert får Robinho som lagkamerat i Real Madrid fra høsten av.

– Brasil er nå selve «Drømmelaget ». Det er sannhenten. Vi brukte å si at de hadde svakheter på keeperplass og i forsvar. Men nå er de gode der også, sier Hernan Crespo.

Selv Maradona har uttalt seg – men helt sikkert ikke slik landsmennene ønsker det:

– Brasil er best.

Stjernegalleri
Brasil er best – og ekstremt offensive – under Parreiras ledelse. Han bruker Emerson (Roma) og Ze Roberto (Bayern München) som de defensive på midten. Kaka (AC Milan) og Ronaldinho (Barcelona) er de offensive på midtbanen. På topp: Robinho (Santos) og Adriano (Inter Milan).

Parreira er så bombesikker på laget sitt at han like godt oppsummerer taktikken med et spørsmål:

– Hvordan er det mulig å stoppe et slikt lag fra å angripe?

MOR OG SØNN: Robinho og moren Marina Lima de Souza. Nå er sønnen til fotball-legenden Pelé mistenkt for å ha vært med på kidnappingen av moren.
TÅRER: Fotballegenden Pelé er fortvilet etter arrestasjonen av sønnen.