Sønnen ble slått av tilskuerne, pappa Henke risikerer straff. Men denne situasjonen kan bli redningen

Gjorde seg «klar for å slåss».

I AFFEKT: Det rant over for Tobias Sana da IFK Göteborg-tilhengerne kastet et bluss mot ham, og han sendte et hjørneflagg i retur. Det faktum at han ble frikjent for hendelsen kan love godt for Larsson. Foto: Adam Ihse/TT / NTB scanpix
I AFFEKT: Det rant over for Tobias Sana da IFK Göteborg-tilhengerne kastet et bluss mot ham, og han sendte et hjørneflagg i retur. Det faktum at han ble frikjent for hendelsen kan love godt for Larsson. Foto: Adam Ihse/TT / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Det var stygge scener som utspilte seg på Olympia i Helsingborg søndag da flere av hjemmelagets supportere viste sin misnøye med nedrykket ved å gå til angrep på Jordan Larsson. De takk også av ham drakta som en symbolsk handling på at han ikke er klubbens farger verdig.

Saken, som fikk bred dekning over hele verden, har rystet svenskene, og mandag ble det kjent at angrepet hadde vært planlagt flere dager i forveien.

I tillegg har også Jordans pappa, den tidligere Celtic- og Barcelona-spilleren og nåværende Helsinborg-treneren Henrik «Henke» Larsson, for alvor blitt trukket inn i skandalen.

Henke gikk i «forsvarsposisjon» da tilhengerne stormet banen, og ifølge Expressen «inntok han en posisjon som signaliserte at han var klar for bråk». Dette faller ikke i god jord hos de som hadde ansvaret for sikkerheten på arenaen.

- Gjør seg klar til å slåss

ANGREPET: Jordan Larsson etter søndagens kamp. Foto: Emil Langvad / TT / NTB Scanpix
ANGREPET: Jordan Larsson etter søndagens kamp. Foto: Emil Langvad / TT / NTB Scanpix Vis mer

Et utvalg bestående av sikkerhetsdelegat Stefan Winqvist og kampdelegatene Tommie Elgestål og Per Swärd har redegjort for søndagens hendelser i en rapport.

Winqvist sier til Aftonbladet at Larsson senior kommer til å være et tema i denne sammenfatningen.

- Han går inn i en form for stilling mot fansen, og gjør seg klar til å slåss. Det kommer vi til å ta med i rapporten til riksombudet, sier han.

Dersom det svenske fotballforbundet velger å videresende rapporten til disiplinærnemnda, kan det ende med reaksjoner mot Larsson.

Presedens?

SLAPP STRAFF: Tobias Sana måtte svare for å ha kastet hjørneflagget opp på tribunen, men fikk ingen straff fra forbundet. Foto Björn Lindgren / TT / NTB Scanpix
SLAPP STRAFF: Tobias Sana måtte svare for å ha kastet hjørneflagget opp på tribunen, men fikk ingen straff fra forbundet. Foto Björn Lindgren / TT / NTB Scanpix Vis mer

Expressen skriver at det ikke står noe i forbundets retningslinjer om at det er formildende omstendigheter at Larsson «handlet i selvforsvar» etter at sønnen ble angrepet, men det er likevel en tidligere dom som kan ha satt presedens for denne typen hendelser.

Tidligere denne sesongen måtte nemlig Malmö-spilleren Tobias Sana svare etter at han kastet et hjørneflag mot supporterne til motstander IFK Göteborg (se bildet øverst i artikkelen).

Den gang valgte ikke forbundet å opprette sak mot Sana da det var tydelig at han hadde blitt kraftig provosert av supporterne som hadde kastet et bluss mot ham.

- Han begikk en handling som er straffbar om man ser på det som en isolert hendelse, men på grunn av den kraftige provokasjonen som foregikk i denne saken anser vi ikke at det skal få noen følger for ham, het det i en uttalelse fra forbundet da.

Det ble heller ikke gitt noen straff til Östersund-spillerne Fouad Bachirou og Alhaji Gero da det langet ut slag og spark mot 17-åringen som stormet banen og slo ned deres lagkamerat Aly Keita.

Verken disiplinærnemnda eller forbundet ønsker å kommentere Larsson-saken på nåværende tidspunkt.

- Ser alvoret

På pressekonferansen etter kampen sa Larsson at han ikke selv fikk med seg slagene mot sønnen da det skjedde.

- Hadde jeg sett det hadde jeg mest sannsynlig vært der og veivet ordentlig med armene ettersom de må tenke seg om. Ti minutter tidligere jublet de over at han scoret 1-0, sa han.

FORSTÅR: - Jeg forstår deres frustrasjon, og det er vel grunnen til at jeg selv går fram, fordi jeg er sur, irritert og frustrert, sa «Henke» etter kampen. Foto: EPA/EMIL LANGVAD / NTB Scanpix
FORSTÅR: - Jeg forstår deres frustrasjon, og det er vel grunnen til at jeg selv går fram, fordi jeg er sur, irritert og frustrert, sa «Henke» etter kampen. Foto: EPA/EMIL LANGVAD / NTB Scanpix Vis mer

Også «Henke» skal ha fått stoler og andre gjenstander kastet etter seg.

- Jeg forstår deres frustrasjon, og det er vel grunnen til at jeg selv går fram, fordi jeg er sur, irritert og frustrert. Når jeg ser alvoret i det som har skjedd, var vel ikke det smarteste av meg, sier treneren som nå har fått en stygg ripe i trener-lakken.

- Jeg vet at jeg bor og jobber i byen, så jeg får vel kikke meg over skulderen en eller to ganger, men slik er det bare. Jeg har bra med hunder hjemme, så jeg er ikke bekymret. Jeg synes ikke det er så modig av dem å maskere seg og gjøre det de gjør.

Bred dekning

Hendelsen har som nevnt fått bred dekning, ikke bare i Sverige men også i utlandet.

«Sjokkerende øyeblikk da den tidligere Barcelona-stjerna Henrik Larsson og hans sønn Jordan blir angrepet på banen», skriver britiske The Mirror.

«Henrik Larssons sønn ble overfallt av maskerte Helsingborgsupportere etter at klubben som har vunnet serien fem ganger nå har rykket ned», skriver BBC.

«Det svenske laget tapte på hjemmebane og rykker ned. Da stormet hooligans ut på banen og angrep sønnen til den tidligere Barcelona-spilleren», skriver spanske AS.

«Supportere angrep sønnen til den svenske legenden», skriver tyske Bild.