- Sønnen min ser helt rå ut

Sliten, mør, trøtt og som verdens gladeste mann, fikk Vasaloppvinner Anders Aukland (31) endelig se sin tre dager gamle sønn Oliver i går kveld.

ULLEVÅL SYKEHUS (Dagbladet): - Han ser helt rå ut, kommer det kjapt fra Aukland da Dagbladet spør om hans første inntrykk av sønnen som han endelig fikk se ved 20.30 tida i går kveld.

En snau time seinere reiste Anders og hans svenske samboer Maria Silén fra Ullevål sykehus med den 3,5 kilo tunge og 53 centimeter lange Oliver.

Aukland store maratondag nærmet seg da slutten.

- Jeg har aldri vært så utmattet etter et løp. Nå er jeg sliten, mør og trøtt. Men dette er også den største dagen i mitt liv. Det er ikke ofte du vinner Vasaloppet og ser sønnen din for første gang på samme dag, smiler Anders Aukland.

- Må oppleves

Paret ville ikke å vise fram ungen i går kveld. Nå ønsker de først få summet seg i sin nye hverdag som ferske foreldre.

- Jeg har jo knapt fått sett sønnen min selv ennå. Det er en rar og helt uvirkelig følelse å bli pappa. Det er vel sånt man må oppleve for å forstå. Det blir en ny verden, men det blir helt sikkert moro, sier en opprømt Anders Aukland.

- Likner han på deg?

- Jeg ser ikke sånt, sier Anders - før Maria skyter inn at Oliver er veldig lik Anders.

- Men jeg er litt overrasket over at han er så liten. Jeg hadde glemt at spedbarn er så små når de blir født, smiler Anders.

- Forståelsesfull

Maria fødte tidlig fredag morgen. Anders var da allerede på plass i Sverige for å lade opp til Vasaloppet.

- Jeg skulle selvfølgelig gjerne ha vært med på fødselen, men nå ble det ikke slik. Maria er veldig forståelsesfull, og hun er innforstått med at det er jobben min å være langrennsløper, sier Aukland.

Samboeren kan iallfall glede seg over å få sett samboeren mye den nærmeste tida. Anders har bare Birkebeinerrettet og 5-mila i Holmenkollen igjen av sesongen.

- Etter den fysiske påkjenningen tar det minst to uker til jeg kan gå fort på ski igjen. Nå skal jeg bare slappe av de neste dagene, sier Aukland.

Historisk seier

Det trenger han etter gårsdagens råkjør. For maratondagen var langt fra over da Anders gled i mål som lykkelig vinner i Mora etter ni laaange mil fra Sälen:

Dopingkontroll, mat og presse tok tid.

For det vakte oppsikt da en nordmann endelig gikk til topps i det prestisjetunge løpet igjen - 33 år etter at Ole Ellefsæter som siste nordmann vant i 1971. Til tross for at kapasiteter som Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang, Oddvar Brå, Frode Estil, Sture Sivertsen, Erling Jevne, Terje Langli, Ove Aunli og Øyvind Skaanes har forsøkt seg siden har ikke Norge klart bedre enn fem andre- og seks tredjeplasser inntil Aukland brøt den lange forbannelsen i går.

12 sekunder

Han og estlenderen Raul Olle - som vant for fire år siden - stakk fra feltet etter seks av de ni milene. Lillebror Jørgen hadde masse krefter, men ga storebror en viktig hjelpende hånd ved å ligge i hovedfeltet og dra ned tempoet så godt han kunne der.

Sju kilometer før mål satte Aukland inn det avgjørende rykket, ved å stake fra Olle i den siste lille stigningen i løpet.

I mål skilte det 12 sekunder.

Så betalte NRK flybillett fra Mora til Oslo for å få Aukland til Sportsrevyen.

- Jeg ble glad da jeg så Anders på Sportsrevyen. Da visste jeg at han var i Oslo og snart på sykehuset, sier Maria.

Dagbladet kjørte Aukland fra Marienlyst til Ullevål sykehus, hvor han ruslet inn til dagens andre store høydepunkt.

HENTET UNGEN: - Jeg har jo knapt fått sett sønnen min selv ennå. Det er en rar og helt uvirkelig følelse å bli pappa. Det er vel sånt man må oppleve for å forstå, sier Anders Aukland. I går kveld hentet han sin svenske samboer Maria Silén og 3,5 kilo tunge og 53 centimeter lange Oliver på Ullevål sykehus.
FØRSTE MØTE: Maria Silén fødte tidlig fredag morgen. Anders var da allerede på plass i Sverige for å lade opp til Vasaloppet, og først i går fikk han se sønnen sin.<!--/BTEK2--><!--BTEK3--> KONGENE: Etter seieren i Vasaloppet, fikk Anders Aukland gratulasjoner fra svenskekongen Carl Gustaf. Foto: AP/Scanpix<!--/BTEK3-->
KRANS: Anders Aukland vant Vasaloppet som første nordmann på 33 år.