Sønnen raser

- Pappa har vært en rollemodell for meg. På samme måte som hos min avdøde bestefar, har hoppsporten vært alt. Behandlingen fra skiforbundet er skammelig, sier Sindre Bråthen, sønnen til Clas Brede Bråthen.

I KONFLIKT: Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
I KONFLIKT: Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sindre Bråthen (23) forteller om en familie i sorg og fortvilelse etter at faren ikke får fortsette som sportssjef for hopperne.

Kontrakten blir ikke forlenget etter april neste år. Ifølge Norges Skiforbund har sportssjefen gjennom 17 år hatt «en uakseptabel kommunikasjonsform og atferd».

- Skiforbundet driver med karakterdrap av pappa i en ganske sårbar situasjon. Dette er rett og slett bare vondt og skammelig, sier Sindre Bråthen, som i går la ut et lengre innlegg på Facebook.

REAGERER: Sindre Bråthen, sønnen til Clas Brede Bråthen. Foto: Privat
REAGERER: Sindre Bråthen, sønnen til Clas Brede Bråthen. Foto: Privat Vis mer

Dagbladet har forelagt Facebook-innlegget og kritikken for Espen Graff, kommunikasjonssjef i skiforbundet:

- Skiforbundet har ingen kommentar til innlegget, skriver han i en SMS.

Clas Brede Bråthen vil heller ikke kommentere innlegget. Men han understreker at det er opp til sønnen selv hva han ønsker å si.

- Det er en stor belastning og en enda større frustrasjon å nå oppleve at et fåtall mennesker driver karakterdrap i media av min pappa. Pappa får massiv støtte fra utøvere, støtteapparat og sponsorer, skriver sønnen på Facebook.

Du kan lese hele innlegget nederst i artikkelen.

NÆR RELASJON: Sindre Bråthen strekker ei hånd i været sammen med pappa i yngre dager. Foto: Privat
NÆR RELASJON: Sindre Bråthen strekker ei hånd i været sammen med pappa i yngre dager. Foto: Privat Vis mer

Til Dagbladet forteller Sindre Bråthen at hoppsporten har vært altoppslukende for faren. Han har vært en synlig og tilstedeværende skikkelse i hoppbakken i hele sitt liv. Først som aktiv hopper med VM-sølv i Lahti for lag i 1989. Deretter som sportssjef siden 2004.

Når han ikke har vært i bakken, har sønnen opplevd faren i intense telefonsamtaler på hjemmebane. Alltid med et mål for øye: Hvordan kan norsk hoppsport bli best i verden? Bråthen har sett på hoppsporten som et norsk arvesølv der hans største mareritt er at alt skal rase sammen på hans vakt.

- Hva fikk deg til å skrive Facebook-innlegget?

- I hovedsak har det handlet om at jeg har mye på hjertet. Jeg har visst om denne saken en stund før den kom ut i media. Jeg ville bare få fram min oppfatning av pappa. forteller Sindre Bråthen.

- Han har ikke bare vært en god rollemodell. Men han har også lært meg mye som jeg er takknemlig for. Spesielt den delen som handler om å stå opp for urettferdighet og saker du brenner for. Pappa er et prakteksemplar på alle mulige måter.

ELSKER HOPPLIVET: Clas Brede Bråthen har alltid vært i sitt ess ute i hoppbakken. Her sammen med Robin Pedersen i Garmisch-Partenkirchen i 2018. Foto: Geir Olsen / NTB
ELSKER HOPPLIVET: Clas Brede Bråthen har alltid vært i sitt ess ute i hoppbakken. Her sammen med Robin Pedersen i Garmisch-Partenkirchen i 2018. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Sindre Bråthen legger på ingen måte skjul på at han er subjektiv i saken. I en pressemelding har skiforbundet lagt fram sin versjon om hvorfor de ikke ønsker å forlenge med sportssjefen.

Det heter:

«Bråthen har over lang tid hatt en konfronterende og uakseptabel kommunikasjonsform og atferd, som har skapt uro, utrygghet og en uholdbar situasjon både internt og overfor viktige interessenter eksternt. Skiforbundet understreker at det ikke er Bråthens meninger, men hans kommunikasjonsform og atferd som er uakseptabel.»

Det er denne uttalelsen Sindre Bråthen sikter til når det gjelder karakterdrap av faren.

SAMARBEIDSPROBLEMER: Generalsekretær i skiforbundet, Ingvild Bretten Berg, ønsker ikke å ha med Clas Brede Bråthen videre. Foto: Ali Zare / NTB
SAMARBEIDSPROBLEMER: Generalsekretær i skiforbundet, Ingvild Bretten Berg, ønsker ikke å ha med Clas Brede Bråthen videre. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer

- Kan de ha et poeng?

- Jeg klarer ikke å forstå hva det dreier seg om. Hvis han hadde vært så motbydelig, forferdelig og usmakelig som de påstår - hvorfor har de ikke gitt ham sparken? Hvis dette er tilfelle, så er det oppsigelsesgrunn, påpeker Sindre Bråthen.

- Jeg begriper ikke hvorfor de tilbyr ham liksom-stillinger som han naturligvis takker nei til, selv om det følger med en fin «pengepremie».

Sindre Bråthen sikter her til jobben som toppidrettssjef/landslagssjef som faren takket nei til i forhandlingene mellom advokatene på begge sider. Med en slik stilling ville han hatt rapporteringsplikt til en eventuell ny sportssjef.

- Han takket nei fordi han brenner for hoppsporten og ikke vil at pengene skal brukes på opprettelsen av en ny stilling. Han vil at pengene skal gå rett til utøverne, påpeker sønnen.

KLAR BESKJED: Hovedtrener Alexander Stöckl sier alle sponsorene vil ha med Clas Brede Bråthen videre som sportssjef. Video: Nina Hansen / Reporter: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Han forteller om en far som har ofret seg for familien og livet i hoppbakken.

Mens kombinert og skøyter sliter med å få oppmerksomhet, har hopp sørget for å bevare posisjonen som nasjonalsport sammen med langrenn.

Folk på innsida av miljøet gir Bråthens sterke karakter svært mye av æren. Det kommer fram av flere samtaler Dagbladet har hatt.

Sindre Bråthen forteller om en bestefar - Clas Bredes far - som også hadde et dunkende hjerte for hoppsporten. Han er nå død.

- Bestefar har hatt ekstremt stor innflytelse på meg. Jeg regner med at han også hadde ekstremt stor innflytelse på pappa. Han var på alle måter en ildsjel i hoppbakken. Jeg får vondt: Det er ikke bare å si farvel til sporten som pappa har hatt som hjertesak. Det var også hjertesaken til hans avdøde far. Min bestefar. Han var en ildsjel og la til rette for at alle skulle ha en mulighet i hoppbakken. Det var alt for ham, forteller Sindre Bråthen.

FØLELSER: Clas Brede Bråthen var tydelig rørt sammen med Alexander Stöckl da Anders Jacobsen vant Nyttårshopprennet i 2013. Foto: Terje Bendiksby / NTB
FØLELSER: Clas Brede Bråthen var tydelig rørt sammen med Alexander Stöckl da Anders Jacobsen vant Nyttårshopprennet i 2013. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Clas Brede Bråthen snakket selv om faren etter Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen i 2013. Da Anders Jacobsen gikk til topps, knakk Bråthen sammen da nasjonalsangen ble spilt på sletta.

- Det var noe med hele settingen. Jeg hadde mistet faren min og Ludvik Zajc kort tid i forveien, fortalte han til Dagbladet.

Sloveneren Zajc var hoppernes landslagstrener fra 1998 til 2002

HØYT ELSKET: Norges tidligere trener, Ludvik Zajc, sto Clas Brede Bråthen nær. Foto: NTB
HØYT ELSKET: Norges tidligere trener, Ludvik Zajc, sto Clas Brede Bråthen nær. Foto: NTB Vis mer

- Dette var to mennesker som betydde veldig, veldig mye for meg. Jeg sto der og tenkte på hvordan det hadde vært for dem å oppleve dette. Det ble mer enn jeg fikset rett og slett, sa Bråthen.

Sønnen forteller at han er fortvilet og at han konstant sitter og oppdaterer seg på nyhetsbildet. Ikke minst varmer det at nesten 9000 personer følger gruppa «Støtte for Clas Brede Bråthen» på Facebook.

Støtten til Bråthen på sosiale medier er eksepsjonell.

ADVOKAT: LO-advokat Marit Håvemoen representerer Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB
ADVOKAT: LO-advokat Marit Håvemoen representerer Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Så hvor står saken akkurat nå?

Fordi Bråthen har ett år igjen av kontrakten - og forhandlingene ikke førte fram - kommer skiforbundet til å dra med seg konflikten inn i OL-sesongen.

Bråthens advokat, Marit Håvemoen, opplyser til Dagbladet at hun jobber med en stevning i saken.

- Bråthen ønsker en rettslig avklaring på spørsmålet om han etter 17 år som sportssjef i skiforbundet er fast ansatt i stillingen, sier hun.

Sponsorene med LO og Nammo i spissen rasler med sablene. Hvis de oppfatter at skiforbundet «misligholder» avtalen med Bråthen-saken, kan de trekke pengestøtten med umiddelbar virkning.

Nye avtaler skal reforhandles i løpet av det neste året. Men det kommer neppe til å skje før Bråthen-saken får en avklaring. Skiforbundet varslet i går et nytt møte med sponsorene.

- Det har vært ensidig støtte til pappa. Det sier litt om omfanget av saken, hevder Sindre Bråthen.

Les Facebook-innlegget hans under:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer