BESKYLDNINGER: Lance Armstrong har syklet med dopingbeskyldninger rettet mot seg store deler av karrieren, så også i årets Tour de France. Nå har hans advokat gått ut og svart på nok en artikkel i The Wall Street Journal. Foto: Reuters
BESKYLDNINGER: Lance Armstrong har syklet med dopingbeskyldninger rettet mot seg store deler av karrieren, så også i årets Tour de France. Nå har hans advokat gått ut og svart på nok en artikkel i The Wall Street Journal. Foto: ReutersVis mer

«Søppel inn - søppel ut»

Lance Armstrongs advokat svarer på dopingbeskyldningene fra Floyd Landis.

||| (Dagbladet): The Wall Street Journal har skrevet flere artikler der de støtter seg på dopingdømte Floyd Landis' beskyldninger mot Lance Armstrong. I dag kom nok en artikkel på trykk i den innflytelsesrike avisa - og nå svarer Armstrong-leiren med tyngre skyts enn tidligere.

På Armstrongs hjemmeside skriver Tour de France-kongens advokat, Timothy Herman, følgende:

- Søppel «Søppel inn - søppel ut. Det er den beste måten å beskrive The Wall Street Journals artikkel i dag er basert på utidige lekkasjer og diskrediterte opplysninger fra etterforskningen av Floyd Landis' evig forandrede historier.

Bedre hadde det vært om skattebetalernes penger hadde konsentrert seg om innrømmelsene til Landis, en svindler som har en agenda. Disse lekkasjene, og historiene basert på dem, er ikke troverdige og er ekstraordinært urettferdig.

De brukes kun for publisitet og for å fremme personlige agendaer. Lekkasjer og historier som dette (artikkelen i The Wall Street Journal i dag) underminerer fundamentalt vårt rettssamfunn.»

Kontakt med flere ryttere Dagens artikkel i The Wall Street Journal hevder den føderale etterforskningen i USA, ledet av Mattilsynet og dets spesialagent Jeff Novitzky, ikke er ute etter enkeltryttere, men heller ønsker å straffe ledere som har stått bak systematisk doping.

I så fall kan Lance Armstrongs sjef siden 1998, Johan Bruynell, også bli innblandet.

Kilder fra etterforskningen sier de er i kontakt med flere ryttere som de håper skal hjelpe dem med opplysninger etter at Tour de France er ferdig.

Som Dagbladet tidligere har skrevet samarbeider minst to ryttere i årets ritt med etterforskningen allerede. I tillegg har Novitzky og hans etterforskere kontaktet George Hincapie og Tyler Hamilton. Førstnevnte sykler forøvrig i årets ritt, mens Hamilton ble dømt for dopingbruk to ganger før han la opp i fjor.

- Store framskritt Hamilton er kanskje best kjent for norske TV-seere som råskinnet som brakk kragebeinet på første etappe, men likevel fullførte Tour de France - blant annet med en etappeseier. Hamilton var lagkamerat med Armstrong i US Postal fra 1995 til 2001, men har ennå ikke bestemt seg for å snakke med etterforskerne, ifølge den amerikanske avisa.

Mattilsynet i USA er ikke de eneste som deltar i etterforskningen. Også antidoping-organisasjoner i USA og flere andre land deltar, sammen med Interpol som koordinerer politiarbeid i flere land.

- Vi har gått ut ganske bredt og det har vært svært god utvikling i etterforskningen, sier direktør i amerikanske WADA, David Howman.