Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sør-Afrika åpnet med seier

Ekko/Aureosen IL holdt på å miste motet midtveis i andre omgang. Da hadde deres sørafrikanske motstandere dunket inn sin tredje scoring. Nå satser afrikanerne på å nå finalen i Norway Cup.

Og med 3-0-seier i sin første kamp kan sør-afrikanerne nå langt i turneringen. Og det på tross av at de spiller med et lite handikap: De er nemlig ikke vant til å spille på grasmatter.

- Ballen går seinere her enn vi er vant til. Vanligvis spiller vi på grus, sand- eller nedslitte grasbaner, forklarer treneren Johannes Makiti og Stefan Howells, som koordinerer prosjektet.

Det sør-afrikanske laget er sponset av Norad og Norges Olympiske Komité gjennom Sports for All-prosjektet. Midlene har gjort det mulig å bringe sammen spillere fra to områder som var skarpt atskilt under apartheid-regimet.

Og for å kommunisere må trenerne ty til fem forskjellige språk: Afrikaans, khosa, zulu, sotho og engelsk. Alle spillerne behersker minst tre språk.

- De fleste spillerne på dette laget har aldri vært i utlandet, og aldri ombord på et fly. Vi lærer om hverandre og om folk fra andre land, sier Stefan Howells.

Pussige nordmenn

Og målscorerne Wallied Woodman (14) og Kenneth Mgogoshe (13) har allerede merket seg noen av de merkelige norske skikkene.

- You drive on the wrong side of the road, man, sier Wallied Woodman, som er vant til venstre-kjøring fra hjemlandet.

Hva med maten, da?

- Jeg er muslim, så jeg spiser pasta og ris og sånn, og det er det samme her som i Sør-Afrika, sier Wallied.

Laks er OK

Men Kenneth, som puttet to baller bak Ekko/Aureosens keeper, mesker seg med både kjøtt og fisk.

- I går spiste vi en rød fisk. Laks var det, ja. Det var godt, sier han.

Han mener, rent objektivt, at laget nok vil vinne turneringen. Og bak skråsikkerheten gjemmer det seg en taktiker.

- Vi løp hull i forsvaret deres, og så fikk vi ballen igjennom til spissene, akkurat som vi har øvd på, sier han.

Dermed er norske smågutteforsvarere advart: Tett hullene i forsvaret eller bli gjennomboret av sørafrikanske baller i bakrommet.

AFRIKANSKE SJEFER: De lånte bort ballen i noen få minutter, men ellers kontrollerte sørafrikanerne kampen mot Ekko/Aureosen. Wallied Woodman (til venstre) scoret ett mål og Kenneth Mgogoshe (til høyre) scoret to. Trener Johannes Makiti har god tro på laget.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media