Sør-Afrikas Baron svelger skuffelsen

Lillestrøms keeper Emille Baron måtte svelge hardt da Fifa bestemte at Afrika ikke får arrangere fotball-VM.

- Jeg tror det er frykt som gjør at Fifa ikke ga mesterskapet til Afrika, sier Baron til Dagbladet.

Etter at Marokko og England var slått ut, var det duket for et oppgjør mellom Tyskland og Sør-Afrika i den siste avstemningsrunden. England hadde fått to stemmer, fra Skottland og New Zealand, mens Sør-Afrika og Tyskland hadde 11 stemmer hver. Skottland stemte på Tyskland, og da New Zealands Jack Dempsey stemte blank, var saken klar: Tyskland får VM, og Afrika står uten et eneste VM i løpet av mesterskapets 76 år.

- Dette er en tragisk dag for Afrika, sa Sør-Afrikas president, Thabo Mbeki, direkte på nasjonalt TV etter at beslutningen ble annonsert.

For tre år siden gikk Sør-Afrika glipp av OL, da Athen ble valgt som arrangørland for de olympiske leker i 2004. Nå har enda en stor begivenhet blitt lagt til Europa, mens afrikanske kandidater sitter igjen med svarteper.

Bevis

- Kanskje de tror at afrikanske land ikke makter å arrangere slike begivenheter. Men vi har nylig vært vertskap for både African Cup of Nations (i fotball) og All Africa Games (friidrett), og landslaget vårt i fotball har bevist at de holder et høyt nivå, sier Emille Baron.

Sør-Afrika er klare for fotballturneringa for U23-landslag i Sydney-OL i september. Og Emille Baron vokter målet.

- Jeg har en god mulighet til å spille meg inn på landslaget til VM i Korea og Japan i 2002. Men det ville vært en fordel å ha hjemmebane i 2006. Det er lettere å spille godt når man har publikum på sin side, sier Emille Baron.

TRØST: Lagkameratene på Lillestrøm var gode å ha da Emille Baron, keeper på Sør-Afrika og Lillestrøm, fikk den dårlige nyheten. Han slappet av med tacos da han fikk vite at Tyskland hadde slått Sør-Afrika i kampen om å få arrangere VM 2006.