TIL KVARTFINALE: Paraguay tok seg til kvartfinale på bekostning av Japan i går. Foto: Pierre-Philippe Marcou / AFP.
TIL KVARTFINALE: Paraguay tok seg til kvartfinale på bekostning av Japan i går. Foto: Pierre-Philippe Marcou / AFP.Vis mer

Sør-Amerika truer fotballkontinentet Europa

Har flere kvartfinalister for første gang i VM-historien.

|||Sør-Amerikas eventyrlige suksess i fotball-VM er i ferd med å true Europas posisjon som selve fotballkontinentet, og tvinge fram krav om flere VM-plasser.

For første gang har Sør-Amerika flere kvartfinalister enn Europa.

Søramerikanerne har hatt bare fem semifinalister til sammen på de sju siste VM-sluttspillene, mot Europas 22. I år kan Sør-Amerika få alle fire.

Bare ett av fem søramerikanske lag er slått ut av VM i Sør-Afrika, og Chile tapte for Brasil. Ser vi bort fra det innbyrdes møtet, er status for de søramerikanske lagene 12 seirer, 5 uavgjorte, 1 tap og målscore 27-7, i tillegg til en vunnet straffesparkkonkurranse.

Sør-Amerika har fire kvartfinalister (Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay), Europa tre og Afrika en.

Ecuador og Colombia, som endte ett poeng bak Uruguay i den søramerikanske kvalifiseringen, lurer sikkert på hvorfor de ikke fikk sjanse til å spille VM når fem av Afrikas seks lag røk ut i gruppespillet, mens 10 av 13 europeiske lag er utslått etter første cuprunde.

Sør-Amerika hadde bare fire garanterte VM-plasser, pluss omspillssjanse for femtelaget.

Argumentet mot å utvide Sør-Amerikas kvote er selvsagt at halvparten av kontinentets ti nasjoner er med i VM. Intet annet kontinent har en slik andel. Over 50 nasjoner kjemper om Europas 13 plasser.

Ved det gamle Etter gruppespillet lå dette VM-sluttspillet an til å bli et gjennombrudd for fotballens globale utbredelse. Interessen er til stede i hele verden, men suksessen har vært forbeholdt to kontinenter. Nå ser det ut til å gå den veien igjen.

OVERLEGNE: Sør-Amerika har for første gang flere kvartfinalister enn Europa. Nå kan den søramerikanske suksessen, her representert ved brasilianske fans,  tvinge fram flere VM-plassert til kontinentet. Foto: Alexandre Meneghini / AP.
OVERLEGNE: Sør-Amerika har for første gang flere kvartfinalister enn Europa. Nå kan den søramerikanske suksessen, her representert ved brasilianske fans, tvinge fram flere VM-plassert til kontinentet. Foto: Alexandre Meneghini / AP. Vis mer

Begge lag fra Asia og begge fra Concacaf (Nord- og Mellom-Amerika og Karibia) forsvant ut av turneringen, og igjen er bare en «outsider» i Ghana. Fortsatt er 2002 det mest globale VM. Da kom kvartfinalistene fra fem kontinenter (fire fra Europa, en hver fra Sør-Amerika, Asia, Afrika og Concacaf).

I VM-historien er Europa oppe i 101 kvartfinalister, Sør-Amerika i 30. De andre kontinentene har 9 til sammen (Concacaf 4, Afrika 3, Asia 2).

Ikke siden 1978, da det var mellomspill med åtte lag i stedet for kvartfinaler, har Sør-Amerika hatt flere enn to av de åtte siste lagene, og aldri før har kontinentet hatt fire.

Kontinentdueller Mens det i åttedelsfinalene var tre rene europeiske oppgjør og ett rent søramerikansk, er det duell mellom kontinenter i alle kvartfinaler. Sør-Amerika kan dermed få alt fra ingen til fire semifinalister.

Når det gjelder de fire siste lagene i VM, har de to fotballkontinentenes dominans vært nesten total.

På de 18 foregående turneringene har Europa 51 semifinalister, Sør-Amerika 19, Concacaf og Asia en hver (USA i 1930 og Sør-Korea i 2002).

Bare en gang har Sør-Amerika hatt flere semifinalister enn Europa, og det var i den aller første VM-turneringen for 80 år siden. Da fant bare fire europeiske lag det bryet verd å ta den lange båtreisen til Uruguay for å delta.

Fire ganger har Europa hatt alle fire semifinalistene, sist for fire år siden i Tyskland. Denne gang kan det bli Sør-Amerikas tur.

(NTB)