25 KAMPER UTEN TAP: Start har ikke vunnet en seriekamp siden 4. juli i fjor. Nå ser det bekmørkt ut på Sør Arena.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
25 KAMPER UTEN TAP: Start har ikke vunnet en seriekamp siden 4. juli i fjor. Nå ser det bekmørkt ut på Sør Arena. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer

Sør Arena får skylden for Start-krisa etter skrekktall: - En forbannelse

Start sliter stort økonomisk, og det er 25 kamper siden sist Start vant en seriekamp. Nå lyser det rødt og ikke gult på Sør Arena.

(Dagbladet): Ingen seirer, ingen penger og sisteplass i Tippeligaen er omtrent så ille som det kan bli for IK Start. Men det blir enda verre om vi ser det helhetlige bildet og trekker inn forrige sesong.

For Start har ikke vunnet noen av de siste 24 kampene i Tippeligaen og er i ferd med å sette en ny og lite attraktiv eliteserierekord. Vi må tilbake til 4. juli 2015 for å finne sist gang Start vant en seriekamp. Da ble det daværende topplaget Stabæk slått hele 4-1.

Hvis ikke Start slår enten Rosenborg på Sør Arena i morgen, Aalesund på Color Line Stadion 16. mai eller Sogndal i saftbygda seks dager senere, kommer sørlendingene til å tangere Sandefjords triste rekord på fotballens festdag.

I 2010 gikk Sandefjord 27 kamper uten seier og rykket ned så det smalt med bare 12 poeng og hele 15 poeng opp til Hønefoss kvalifiseringsplass.

- Det er veldig tøft å gå så lenge uten seier. Hverdagen blir tyngre. Det blir kaldere og mørkere. Det blir tryngre å gå på butikken og å ta oppvasken, forteller Jesper Mathisen til Dagbladet.

- Tungt for alle TV 2s fotballekspert har fortsatt kontrakt med Start, hvor hjertet hans brenner like intenst som tidligere.

- Det er tungt for alle som er glad i Start, men verst for spillerne. Det setter sitt preg på dem. Presset blir større for hver gang seieren uteblir.

Tankene i Kristiansand går til 2002 da Start åpnet sesongen omtrent like dårlig og rykket ned med rekordsvake 11 poeng og hele 16 poeng opp til Brann på kvalifiseringsplass.

- Poengmessig kan det minne om 2002, men omstendighetene var veldig annerledes. Da var det et lag med ekstremt mange ulike nasjonaliteter og mange feilkjøp. Nå er økonomien dårlig, og Start er tvunget til å satse ungt og lokalt.

- Folk har ropt etter unge og lokale spillere i mange år. Nå får de det i Start, men seirene uteblir. Det samme gjøre publikum. Hvis Start hadde hatt ni nigerianere og kjempet om medalje, hadde det kommet mange flere. Det viser at det ikke betyr noe hvor man kommer fra.

- Nedrykk kan være positivt Mons Ivar Mjelde forsøkte i kjent stil å bygge stein på stein i Start og oppnådde gode resultater etter forutsetningene. I september tok Bård Borgersen over for bergenseren, uten at det ga resultater.

Heller ikke Steinar Pedersen har lykkes i å lede Start til en ekstremt etterlengtet trepoenger.

- Det er utfordrende å være Start-trener med så skral økonomi. Klubben må hele tiden selge sine mest attraktive spillere, og det vet de aktuelle kjøperne. Det er et dårlig forhandlingskort. Det er dyrt å være fattig, sier Mathisen.

29-åringen utelukker ikke at et nedrykk kan være positivt for Start, slik de kan restarte satsingen akkurat som etter nedrykket i 2002. I 2004 rykket Tom Nordlies mannskap opp i suveren stil anført av lokale unggutter som Kristofer Hæstad, Fredrik Strømstad og Marius Johnsen.

- Jeg husker selv da vi havnet på 9. plass i 2003 og tapte tre kamper mot Mandalskameratene. Vi var ikke høye i hatten da, men klarte å snu det. Kanskje kan det være positivt med et nedrykk på lang sikt. Det var det da i hvert fall, sier Mathisen.

- Altfor dyr stadion I 2005 fulgte de opp med makrellfotball i Tippeligaen og hadde seriegullet i lomma helt til siste serierunde, da Start tapte hjemme mot bunnlaget Fredrikstad. Dermed kunne Kjetil Rekdals Vålerenga juble for gull i stedet.

Etter det har det stort sett gått nedover for Start.

- Nå trumfer økonomien alt i Start. Man skal ikke bruke penger man ikke har, slik man gjorde før. Stadion er altfor dyr. Start betaler nesten ti millioner i leie for å spille på Sør Arena. Det er altfor dyrt. Det er nesten like mye som lønnsbudsjettet. Strømsgodset betaler til sammenligning bare 500 000 kroner i leie for sin arena, hevder Mathisen.

- Mange vil tilbake til gamle Kristiansand Stadion. Det var mer sjel. Start har ikke hatt noen gode sesonger etter at vi fikk Sør Arena. Det har vært en forbannelse. Økonomien er en forbannelse, sier 29-åringen.

Den økonomiske situasjonen ble heller ikke bedre av feilkøpene. Brasilianske Ygor Santiago ble kjøpt av Start fra Vasco da Gama for rundt ti millioner kroner i 2007. Han slo aldri til og bidro til den skrale økonomien som Start sliter med i dag.

- Sånne feilkjøp har ødelagt mye, dessverre, mener fotballeksperten.

Vil tilbake på banen Mathisen har fått mye skryt etter at han ble ansatt som fotballekspert i TV 2. 29-åringen har ytret sine meninger spissere enn de fleste og skapt mange overskrifter og debatt med sin tydelige stil.

Han har likevel ikke gitt opp drømmen om å komme tilbake på gressmatta.

- Jeg drømmer om å komme tilbake, men vet det blir tøft. Jeg vil ikke gjøre det for enhver pris. Det viktigste er å fungere i hverdagen. Jeg kan heller ikke komme tilbake uten å prestere etter all slakten jeg har sendt som fotballekspert, sier Mathisen og ler.

FEILKJØP: Ygor Santiago ble kjøpt av Start fra Vasco da Gama for rundt ti millioner kroner i 2007. Han slo aldri til og bidro til den skrale økonomien som Start sliter med i dag. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX
FEILKJØP: Ygor Santiago ble kjøpt av Start fra Vasco da Gama for rundt ti millioner kroner i 2007. Han slo aldri til og bidro til den skrale økonomien som Start sliter med i dag. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX Vis mer

- Fallhøyden kan bli for stor?

- He-he, nei da. Det skal jeg takle. Ingen kommer til å slakte meg mer enn det jeg kommer til å gjøre. Det kribler i meg når jeg ser Starts kamper. Det er helt forferdelig. Jeg har så lyst å bidra.

- Se på Sogndal og Brann Mathisen kommer med følgende råd til favorittklubben for å snu motgangen:

- Se på Sogndal og Brann. De har ikke kjempegode mannskap, men jobber av seg skoene for hverandre. Der må Start begynne: å jobbe knallhardt. Når seieren først kommer, vil det gjøre mye med selvtilliten. Da kan det forhåpentligvis løsne. Troen er sterk i Kristiansand, så vi får ta det med oss i aftenbønnen.

- Start må begynne å vinne kamper. Det finnes ingen Sandefjord eller Mjøndalen i år. Brann og Sogndal er mer solide. Det blir tøft. Det som taler for Start, er Steinar Pedersen. Han hadde en liknende sesongstart med Jerv i fjor, men klarte å snu det. Han vet hva han vil og kan få det til, håper Mathisen.

SOLGT: Kristoffer Ajer er solgt til Celtic og drar til Skottland i sommer. Nok en Start-profil forsvinner.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
SOLGT: Kristoffer Ajer er solgt til Celtic og drar til Skottland i sommer. Nok en Start-profil forsvinner. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.