Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sør-Korea håper disse klærne vil stoppe zika-myggen

Uniformer inneholder insektmiddel.

TAR INGEN SJANSER: Sør-Koreas OL-utøvere får klær med insektmiddel i Rio. AP Photo/Lee Jin-man/NTB Scanpix
TAR INGEN SJANSER: Sør-Koreas OL-utøvere får klær med insektmiddel i Rio. AP Photo/Lee Jin-man/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Idrettsutøvere som skal konkurrere for Sør-Korea under OL i Rio de Janeiro denne sommeren, får i bagasjen med seg klær som forhåpentligvis virker frastøtende på myggen i landet.

Zika-virusets herjinger gjør at Sør-Korea ikke tar noen sjanser. Det kom fram 100 dager før lekene starter i Brasil - hvor uniformene ble vist fram i Seoul. Utøvernes tøy har blitt impregnert med insektmiddel for å holde mulige virusbærere unna huden.

Uniformen består av langermede skjorter og gensere som inneholder insektmiddel. Den olympiske komiteen i landet forteller at uniformene vil bli brukt under seremonier, trening og på utøvernes leirområde under mesterskapet.

Bekymret Utstyret som utøverne skal bruke under konkurranse i Rio, inneholder på sin side ikke noe insektmiddel. Grunnen er de strenge reglene som gjelder under OL, ifølge The Telegraph. Utøvere vil likevel kunne bruke myggspray og liknende preparater.

Sør-Korea håper å bli blant de ti beste nasjonene i OL for fjerde gang på rad. Målet er minst ti gullmedaljer. Da er det viktig at utøverne kan konsentrere seg om konkurransen, og ikke fokusere på zikaviruset.

Representanter for OL-organisasjonen i Sør-Korea besøkte Rio tidligere i april for å inspisere området, på grunn av bekymringen over zikavirusets spredning i Brasil.

Eksplosiv spredning Tidligere i år gikk Verdens helseorganisasjon (WHO) ut og erklærer at den eksplosive spredningen av zikaviruset kan bli en global krise.

Det myggbårne viruset mistenkes for å ha forårsaket en sterk økning av alvorlige fosterskader, først og fremst den nevrologiske lidelsen mikrokefali som fører til at barnets hodeskalle blir mindre enn normalt, fordi hjernen utvikler seg unormalt i fosterlivet.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) forskes det fortsatt på å finne en sikker årsaksforklaring til økningen av barn født med mikrokefali, men det er enighet om at teorien om zikafeber står stadig sterkere.

- Ekstra oppmerksomhet Toppidrettssjef Tore Øvrebø har tidligere fortalt Dagbladet at han har klare anbefalinger til de norske utøverne som får klarsignal til å reise til Rio de Janeiro:

- Vi har ekstra oppmerksomhet rundt zikaviruset. Selvsagt er sannsynligheten liten, men vi ser at trusselen er til stede. Derfor har vi noen anbefalinger til utøverne som reiser, sier Øvrebø.

- Det går på bruk av lange ermer, bruk av myggmiddel, lukke vinduer og bruk av myggnetting. Alle de tiltakene setter vi i gang. Det gjør vi også i forhold til denguefeber, sier Øvrebø videre.

OL i Rio går fra 5. til 21. august.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart