MEDLEM SOM UNG JENTE: Grete Waitz startet sin friidrettskarriere i Sportsklubben Vidar, og i samme klubb ble hun i alle år. Mange av Gretes store opplevelser kom på favorittbanen Bislett.  FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
MEDLEM SOM UNG JENTE: Grete Waitz startet sin friidrettskarriere i Sportsklubben Vidar, og i samme klubb ble hun i alle år. Mange av Gretes store opplevelser kom på favorittbanen Bislett. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.Vis mer

Sorg i Sportsklubben Vidar

Grete Waitz var verdens mest lojale medlem.

• Grete Waitz 1953-2011: Send inn din siste hilsen

(Dagbladet): Grete Waitz løp bare for SK Vidar.

Helt til det siste var løperdronningen levende opptatt av klubbben hun representerte på friidrettsbanen.

- Dette er veldig trist. Det er rart når det skjer, selv om det ikke var uventet. Hun har vært syk i mange, mange år, sier Oskar Petter Jensrud leder i Vidar.

- Hvordan vil dere huske Grete?

- Jeg vil huske henne som en stor idrettsutøver, men vil framheve hennes lojalitet mot klubben. Hun var verdens mest lojale medlem, hun stilte alltid klubben foran alt annet. Hun hjalp klubben på alle måter, og bidro til driftsgrunnlaget med arrangementer og sponsoravtaler. HUn var drivkraften på det meste, både Grete Waitz--løpet og Oslo Maraton. Hun var aldri medlem i en annen klubb.

Han sier hun var veldig opptatt av klubben i sitt hjerte. Som i desember da Waitz åpnet påmeldingen til Oslo Maraton for Vidar.

- Hun ville være med på å skape grunnlaget for god drift i klubben hun var med i hele sitt liv. Hun tenkte først og sist på klubben, hun lot ingen stå i veien for det.

Jensrud forteller at han selv ble kjent med løperdronningen da hun var 20 år gammel - og allerede en etablert toppklasseløper. Siden sørget hun for at Vidar ble rett klubb for alle andre løperjenter.

- Vi fikk en opphopning av gode unge langdistansejenter i Vidar, som en Grete-effekt. Den posisjonen har Vidar beholdt, sier Jensrud.

Slik var det ikke før en ung kvinne med med Andersen til etternavn, senere Waitz, løp med i den rødhvite trøya.

- Det betydde kjempemye. I unge år hadde ikke Vidar mange jenter, Greten var nesten den eneste. Vi klarte knapt å stille lag i Holmenkollestafetten. Men i de siste 20-30 årene har Vidar vært dominerende på jentasida, og vunnet en rekke ganger.

- Nå er det sorg i Vidar, sier Jensrud.

DØRÅPNER: Grete Waitz sørget for at SK Vidar fikk stablet et meget godt jentelag på beina. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpix
DØRÅPNER: Grete Waitz sørget for at SK Vidar fikk stablet et meget godt jentelag på beina. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpix Vis mer