Sorg, tårer og skuffelse i Brasil

Romario måtte kjempe med tårene foran tv-kameraene. - Det er alltid vanskelig å tape, men ingen hadde ventet dette, sa 32-åringen som måtte nøye seg med kommentatorjobb for tv-kanalen Globo i stedet for VM-spill.

Romarios ord og skuffelse søndag kveld reflekterte hele den fotballgale nasjonens lidelse.

I flere dager før VM-finalen hadde brasilianere regnet seg som «Pentacampeao» - femdobbelt verdensmester - og festet deretter.

Tap ble ikke en gang regnet som et mulig utfall av kampen mot Frankrike, og da det til slutt kom, var skuffelsen og sjokket enormt.

- 160 millioner mennesker lider. Andreplass er ikke verdt noen ting, sa CBN-radios kommentator da sluttsignalet lød.

I gatene i Rio, Sao Paulo og Brasilia gråt folk åpenlyst. Titusener av mennesker i de største byene hadde samlet seg for å følge kampen på storskjerm.

Ingen sambastemning

I Rios Tijuaca-distrikt ble det gjort halvhjertete forsøk på å live opp stemningen med sambarytmer, men til tross for store inntak av drinken cahcaca, var disse forsøkene like fruktbare som Ronaldo og cos innsats på Stade de France.

Rio de Janeiro hadde forberedt fest for to millioner mennesker på den berømte Copacabana-stranden, men ingen følte for å ta del. I stedet sto en mengde flagg og en fire meter høy modell av Triumfbuen igjen alene i det regntunge været.

Avisen Jornal do Brasil var en av få som været faren foran VM-finalen. I lørdagens utgave advarte avisen mot «overdreven optimisme» på forsiden. De som var direkte involvert i Frankrike fikk delvis skylden.

- Bare en katastrofe kan ta tittelen fra oss, sa hjelpetrener Zico.

Fansen trodde på sin tidligere fotballstjerne og startet festen lørdag med fyrverkeri, som fikk en brå slutt da Emmanuel Petit satte inn vertenes tredje mål.

Gode tapere

Uansett, brasilianerne viste seg som gode tapere da de innså at det uventete, og derfor dobbelt så smertefulle, tapet var et faktum.

- Frankrike fortjente å vinne. De er utvilsomt et av verdens beste lag, sa fotballegenden Pelé, som også jobbet for Globo. Også landslagssjef Mario Zagallo, som har fått skarp kritikk i hjemlandet, tok tapet med fatning etter hvert.

- Trofeet er i gode hender. Frankrikes seier var helt fortjent, sa han. Men kritikken fra faghold etter VM-nederlaget lot ikke vente på seg.

- Det ble gjort for mange feil, spesielt i oppkjøringen til VM. Zagallo hadde for mange udugelige folk rundt seg, klaget Tostao, nøkkelspiller på laget som vant i 1970, mens han kommenterte for ESPN Brasil.

- Vi må lære av denne katastrofen. Ting må gjøres annerledes, mye mer seriøst, i framtiden, erklærte han.

(NTB-DPA)