- Sørgebåndsaken hjalp i hvert fall ikke Heiberg og IOC

Langrennsjentenes sjef kalte reaksjonen «helt høl i huet».

SKAPTE REAKSJONER: Therese Johaug og Marit Bjørgen etter målgang på 15 km skibytte i Sotsji. Kvinnene gikk med sørgebånd, og fikk kjeft av IOC. Det skapte sterke reaksjoner i Norge.   Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SKAPTE REAKSJONER: Therese Johaug og Marit Bjørgen etter målgang på 15 km skibytte i Sotsji. Kvinnene gikk med sørgebånd, og fikk kjeft av IOC. Det skapte sterke reaksjoner i Norge. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Det begynte med sørgebåndsaken, der jeg i høyeste grad var innblandet. Det var vel begynnelsen på at folket ble skeptiske, sa Norges IOC-medlem Gerhard Heiberg til NRK i går, i et forsøk på å forklare et strandet Oslo-OL i 2022.

Sørgebåndsaken ble en hodepine for Heiberg i Sotsji, da de norske langrennsjentene ble refset av IOC for å ha markert Astrid Uhrenholdt Jacobsens brors dødsfall under skiathlon.

Kvinnenes landslagstrener Egil Kristiansen omtalte reaksjonen som «helt høl i huet» den gangen, og er helt enig med Heiberg i at den saken skadet OL-kampen.

- Det bidro nok absolutt ikke positivt. Om negativiteten startet der, det er jeg usikker på, for jeg tror det norske folk lenge har hatt et inntrykk av IOC som et pampevelde. Men den saken hjalp i hvert fall ikke, sier Kristiansen til Dagbladet.

Det sportslige i bakleksa Han er skuffet over at kampen for OL i Oslo i 2022 endte som den gjorde, men forstår samtidig at det gikk som det gikk.

- Jeg tror nok det bildet media har skapt av IOC har hatt mye å si. Da sier jeg ikke at det bildet bare er medieskapt, men det er klart at store oppslag i media påvirker folk, som gårsdagens om kravene fra IOC, sier Kristiansen.

- Hvilket inntrykk har du selv av organisasjonen?

- Jeg deler nok inntrykket folk flest har. Det sportslige havner litt i bakleksa for store seremonier og pomp og prakt. Samtidig mener jeg å ha sett allerede en vilje til å endre ting, og den nye IOC-presidenten Thomas Bach virker å være klar for endring, sier landslagstreneren.

Mye å takke OL for Selv ble han skuffet over det endelige nei-et i går kveld, men også han var forberedt på at det kunne gå den veien.

Mest synd synes han det er at ikke Norge får sjansen til å gjennomføre en ny opprustning av den typen hans hjemregion fikk oppleve for 20 år siden.

SELVKRITISK: Gerhard Heiberg mener IOC-skepsisen i Norge startet med sørgebåndsaken. Her med IOC-president Thomas Bach. Foto: SCANPIX/AP/Hakon Mosvold Larsen
SELVKRITISK: Gerhard Heiberg mener IOC-skepsisen i Norge startet med sørgebåndsaken. Her med IOC-president Thomas Bach. Foto: SCANPIX/AP/Hakon Mosvold Larsen Vis mer

- Mitt distrikt kan takke OL for mye, og anlegg som Kvitfjell og så videre ville neppe eksistert om det ikke hadde vært for lekene i 1994. Lillehammer ville heller aldri vært en idrettsby i dag dersom det ikke hadde skjedd, sier Ringebu-oppvokste Kristiansen.

HØL I HUET: Landslagstrener Egil Kristiansen forstår folks oppfatning av IOC. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HØL I HUET: Landslagstrener Egil Kristiansen forstår folks oppfatning av IOC. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer