Petter Solberg:

Sørger over død kamerat

Nylig døde rallykjøreren Ken Block (55) i en ulykke. Til Dagbladet forteller Petter Solberg (48) at beskjeden om den døde kameraten var svært tung å få, og at han etter dødsfallet måtte ta et beintøft valg.

I SORG: Petter Solberg mistet kompisen Ken Block i en ulykke. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
I SORG: Petter Solberg mistet kompisen Ken Block i en ulykke. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske rallykjøreren Ken Block døde natt til tirsdag forrige uke.

Ulykken skal ha skjedd i delstaten Utah i USA, da Block angivelig fikk en snøscooter over seg.

Han ble bare 55 år gammel.

Petter Solberg kan nesten ikke fatte og begripe at hans gode venn og motorsportkollega er borte.

- Det var stor sorg, sier Solberg til Dagbladet.

- Han var en fin familiemann, med mye lidenskap. Han var en fantastisk hyggelig og ydmyk fyr, som var et stort forbilde for min sønn og mange andre, forteller 48-åringen videre.

DEN GAN DA: Fra venstre Ken Block fra USA, Timmy Hansen fra Sverige og Sebastian Loeb fra Frankrike var blant Petter Solbergs hardeste konkurrenter i rallycross-VM i 2016. Foto: Jørgen Steinli / NTB
DEN GAN DA: Fra venstre Ken Block fra USA, Timmy Hansen fra Sverige og Sebastian Loeb fra Frankrike var blant Petter Solbergs hardeste konkurrenter i rallycross-VM i 2016. Foto: Jørgen Steinli / NTB Vis mer

Beintøft valg

De to kjørte mot hverandre i både rally og rallycross, og besøkte hverandre i blant annet Sverige og USA. Solberg har verkstedet sitt i det svenske tettstedet Torsby.

- I motorsporten var han elsket, og han hadde et stort hjerte. Han var en svært god sjåfør, med et imponerende øye for PR og markedsføring. Vi har mye å lære av ham, minnes Solberg.

Han forteller at han og familien har fått privat innbydelse til begravelsen, men at de beklagelig nok ikke får tatt turen til USA. Et tøft valg gjorde at familien måtte velge mellom bisettelsen og en motortest for sønnen Oliver.

Sammen ble familien enig om at prioritere sistnevnte.

- Hva tenker du om å gå glipp av begravelsen?

- Følg drømmene deres, det er det viktigste, sa kona til meg.

- Vi forsøkte å bytte testdager for å dra ned, men dessverre gikk det ikke, forklarer Solberg.

HYLLES: En hel motorsportverden har sendt inn sine kondolanser, etter at Ken Block gikk bort tidligere i januar. Foto: James Atoa/UPI/Shutterstock/NTB
HYLLES: En hel motorsportverden har sendt inn sine kondolanser, etter at Ken Block gikk bort tidligere i januar. Foto: James Atoa/UPI/Shutterstock/NTB Vis mer

Forbilde for sønnen

- En toppsjåfør, en god venn, en familiemann og en inspirasjon for millioner over hele verden. I dag er en veldig trist dag, og alle våre tanker går til Kens fantastiske familie, skrev Solberg på Twitter, samme dag som dødsfallet ble kjent.

MÅLLØS: Petter Solberg blir satt ut av coronasvar. Team Solberg har premiere på TVNorge tirsdag KL. 20.30. Video: Discovery + Vis mer

Sønnen Oliver, som altså hadde Block som et av sine store forbilder, uttalte følgende:

- Min helt, min venn. Du var en sann inspirasjon, og jeg er evig takknemlig for mulighetene og hjelpen du ga meg. Alle tankene mine er hos familien, skrev Oliver Solberg på Twitter.

Block er også en kjent skikkelse i sosiale medier, og var blant annet med på å starte opp merket DC Shoes i 1994.

PÅ PALLEN: Petter Solberg (t.v.), Reinis Nitiss (midten) og Ken Block. Foto: Ned Alley / NTB
PÅ PALLEN: Petter Solberg (t.v.), Reinis Nitiss (midten) og Ken Block. Foto: Ned Alley / NTB Vis mer

Hyllet i minnestund

Onsdag denne uka ble kjente og kjære invitert av Blocks familie for å minne 55-åringen i Park City, Utah.

Blocks tidligere rallytrener gjennom 16 år i Mitsubishi, Derek Dauncey, var blant dem som holdt en hyllest.

- Det er utrolig å se at så mange har kommet for å hedre Ken, og alt han oppnådde. Han var virkelig en unik person, sa Dauncey ifølge motornettstedet WRC.

Han fortalte at Block kom seint inn i sporten, men at da han først kom, hadde han et brennende ønske om å konkurrere.

KRASJ: Denne hendelsen i Pskov Rally får Petter Solberg til å stusse. For flere biler gjør samme feil. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Foto: Viralhog. Vis mer

- For han handlet det ikke om å være en gentleman i bilen, men å hele tida presse seg selv, og bli bedre. Siden han døde, har det vært utrolig å lese hyllesten og alle de hyggelige ordene om ham. Det gir en forståelse av hvor høyt han var respektert, og at alle satt stor pris på ham, uttalte Dauncey.

Han sa avslutningsvis at Ken var en god venn, en visjonær og pioner, som han kommer til å savne fryktelig mye.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer