Sorkmo: - Jeg er helt ren

Maj Helen Sorkmo ble nektet start i helgens verdenscuplangrenn fordi blodprøven hennes viste for høyt hemoglobinnivå. - Jeg har ikke gjort noe galt; jeg er helt ren, sier Sorkmo selv.

Maj Helen Sorkmo (29) er den første langrennsløperen som er nektet start i verdenscupen på grunn av en blodtest.

- Det var ingen god følelse å bli nektet deltagelse. Jeg vet at jeg har høye verdier normalt, men hadde ikke trodd at jeg vippet over. Jeg har ikke gjort noe galt, og er helt ren. Men det var ekkelt, og jeg tror jeg vet hvordan uskyldige som anklages for doping har det, sa en trist Maj Helen Sorkmo etter en helg på hotellrommet som ufrivillig tilskuer.

Helsetest

Hemoglobintesten er først og fremst en helsetest, og den øvre grensen for kvinner er satt til 16,5. Sorkmo ble testet tre ganger lørdag morgen, og testene viste 16,7, 16,8 og 16,9. Men i tillegg til å være en helsetest er grenseverdien innført for å stoppe bruk av dopingmidler som EPO (erythropoietin).

- Maj Helen er ikke gjenstand for en dopingsak. Vi velger å være åpne om dette for å hindre at det oppstår rykter og spekulasjoner. Andre nasjoners ledere og utøvere observerte jo at hun var til test og at hun deretter ikke stilte til start, sier sportssjef Inge Andersen i skiforbundet.

Opplevd dødsfall

Løpere som har for høye verdier nektes start av Det internasjonale skiforbundet (FIS) fordi deltagelse innebærer en helserisiko.

- Det er for eksempel fare for blodpropp, og andre idretter har opplevd dødsfall, forteller den norske hovedlegen Arne Vilberg.

- Sorkmo er den første som er blitt nektet deltagelse, bekrefter Bengtsson. Han avkrefter dermed søndagens rykter om at Tina Bay og Jirina Taranenko-Terelia, Ukraina også var blitt nektet start siden de ikke stilte opp lørdag.

- Tina ble også testet, men hennes verdier var på 13-tallet. Hun sto over løpet lørdag fordi hun var syk, sier Arne Vilberg.

Informert lørdag

Lørdag gikk skiforbundet ut med en offisiell versjon om at Sorkmo ikke stilte fordi hun hadde halsbetennelse. Men i kulissene informerte Inge Andersen det meste av den norske idrettsledelsen via telefon, i tillegg til at de norske løperne i Dobbiaco ble informert lørdag kveld.

- Jeg hadde ingen betenkeligheter med å holde denne saken unna offentligheten i ett døgn. Jeg hadde alt da bestemt meg for å informere og være åpen, men dette dreier deg om et menneske. Av hensyn til Maj Helen valgte vi å gjøre det slik, og jeg beklager overfor Adresseavisen at jeg ikke svarte riktig da deres medarbeider spurte meg om denne saken lørdag, sier Inge Andersen.

Maj Helen Sorkmo er en av fire løpere blant de cirka 50 som er knyttet til de norske langrennslandslagene som har høyt hemoglobin-nivå normalt. Disse utøverne vil nå bli fulgt nøye opp i regi av Norges Idrettsforbund, opplyser hovedlege Vilberg.

Årsaken til at Sorkmo nå kom over grensen finnes sannsynligvis i et fem dagers opphold i høydehuset i Trysil. Det var en litt skamfull hovedlege som innrømmet at hun ikke burde ha gjennomført det oppholdet.