Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sorkmo nektet start etter blodtest

Maj Helen Sorkmo ble nektet start i helgens verdenscuplangrenn fordi blodprøven hennes i går morges viste for høyt hemoglobinnivå. Et opphold på høydehus kan være årsaken til det høye nivået.

Grenseverdien for kvinner er 16,5. Det ble tatt tre tester av Sorkmo, og de viste verdier fra 16,7 til 16,9

Det italienske nyhetsbyrået Ansa meldte i dag at to norske og en ukrainsk utøver ble nektet start på grunn av høyt hemoglobinnivå. Tina Bay ble også testet, men hennes verdier var helt greie. Hun sto over rennet på grunn av sykdom, presiserer Norges lagledelse.

Ikke dopingtest

Grenseverdien ble innført for å stoppe bruk av dopingmidler som EPO (erythropoietin), men blodtesten er ikke en dopingtest. Hemoglobintesten er en helsesjekk, og utøverne nektes start for sin helses skyld. Sorkmo er ikke gjenstand for en dopingsak.

Sorkmo har normalt verdier opp mot grenseverdien, og et opphold i høydehuset kan ha fått henne over. Av om lag 50 norske landslagsutøvere i langrenn er det fire som normalt har verdier opp mot grensen, og de vil heretter få særskilt oppfølging.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media