PROBLEMET: Sør-Korea møter det samme problemet som tidligere OL-nasjoner etter å ha avholdt lekene. Hva skal anleggene brukes til nå? Foto: AP Photo/Ahn Young-joon
PROBLEMET: Sør-Korea møter det samme problemet som tidligere OL-nasjoner etter å ha avholdt lekene. Hva skal anleggene brukes til nå? Foto: AP Photo/Ahn Young-joonVis mer

Etter OL i Pyeongchang

Sørkoreanerne bekymret. Hva skal anleggene brukes til etter OL?

Nesten ingenting er avklart om etterbruken når OL i Pyeongchang er over i slutten av februar. Sørkoreanerne er bekymret for kostnadene.

Tjenestemenn har utelukket å bruke skøytehallen i Gangneung som fryselager for sjømat når lekene er over og OL-ilden slukket, men ellers er det lite som er avklart.

Lokale myndigheter håper lekene vil gi et sårt etterlengtet økonomisk løft ved å vise fram regionen som et reisemål i verdensklasse. Samtidig viser erfaringene fra tidligere leker at mange steder som håpet på et økonomisk oppsving er blitt skuffet.

- Hva hjelper det oss?

Dette vet myndighetene i Gangwon godt. Både Gangneung og OL-vertsbyen Pyeongchang ligger i provinsen, som kommer til å sitte igjen med nye toppidrettsanlegg som de har liten bruk for. De prøver så godt de kan å få nasjonale myndigheter til å betale for å vedlikeholde anleggene, men i Seoul er stemningen lunken.

Lekene i Sør-Korea ligger an til å koste rundt 14 billioner won. Det tilsvarer drøyt 105 milliarder kroner etter dagens kurs og er langt over de 8–9 billioner won som ble anslått da landet vant kampen om å holde lekene for seks år siden.

Bekymringen for at lekene og anleggene som står igjen etterpå skal føre til en økonomisk belastning i regionen har lagt en demper på lokalbefolkningens entusiasme.

- Hva hjelper det oss med et prydelig organisert globalt arrangement når vi kjemper for å få endene til å møtes? Hva kommer vi til å sitte igjen med etter lekene? Kanskje bare gjeld, sier en restauranteier i Guangneng.

«Hvite elefanter»

Bortsett fra fiske og innenriksturisme skjer det lite i regionen, og innbyggerne har lenge vært frustrerte over det de sier er tiår med forsømmelse.

Etter en inspeksjonsrunde i august advarte Den internasjonale olympiske komité arrangørene og sa at de risikerte å bli sittende med en rekke såkalte hvite elefanter – kostbare fasiliteter som koster mer å vedlikeholde enn de skaffer i nye inntekter. IOC kom ikke med noen konkrete forslag til hva som kunne gjøres annerledes.

(NTB)