Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sørkoreansk OL-rebell slipper militærtjeneste

Uønsket på seierspallen etter politisk markering.

ULOVLIG MARKERING: Park Jong-woo fikk ikke være med på seierspallen da Sør-Korea fikk sine bronsemedaljer i fotballturneringen etter å ha vist fram denne plakaten med påskriften «Dodko er vårt land». IOC tillater nemlig ikke politiske ytringer i OL. Foto: Jon Super / AP Photo / NTB Scanpix
ULOVLIG MARKERING: Park Jong-woo fikk ikke være med på seierspallen da Sør-Korea fikk sine bronsemedaljer i fotballturneringen etter å ha vist fram denne plakaten med påskriften «Dodko er vårt land». IOC tillater nemlig ikke politiske ytringer i OL. Foto: Jon Super / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Fotballspilleren Park Jong-woo blir fritatt fra militærtjeneste etter OL-bronsen, selv om han holdt opp en plakat med et politisk budskap og var uønsket på seierspallen.

Det var under feiringen av 2-0-seieren i bronsekampen mot Japan at Park holdt opp en plakat med påskriften «Dodko er vårt land».

Det er en referanse til øygruppen som kalles Dodko i Sør-Korea og Takeshima i Japan. Den ligger midt mellom de to landene, og begge gjør krav på øyene. Situasjonen har vært ekstra spent etter at Sør-Koreas president Lee Myung-Bak overraskende besøkte øyene bare timer før kampen.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) forbyr politiske ytringer under OL, og Park ble nektet å stille på seierspallen da lagkameratene mottok sine bronsemedaljer. Samtidig har IOC innledet en gransking av saken.

Situasjonen har reist spørsmål om hvorvidt Park, i likhet med lagkameratene, skal fritas fra den obligatoriske militærtjenesten på to år i hjemlandet. Det var nemlig lovnaden til alle sørkoreanere som dro fra London-OL med medalje.

Tirsdag opplyste idrettsminister Choe Kwang-shik at Park skulle få lov til å hoppe over tiden i uniform, selv om han aldri mottok en medalje og uavhengig av utfallet av IOCs gransking.

- Vår militærlov sier at de som blir nummer tre eller bedre i OL, vil bli fritatt fra tjenesten. Den nevner ikke en faktisk medalje.

- Han ble nummer tre i OL-turneringen i fotball som en del av et lag, sa Choe til en sørkoreansk TV-kanal.

En talsmann for Sør-Koreas fotballforbund har tidligere understreket at Park fikk plakaten fra en tilskuere, og at hendelsen ikke var planlagt på forhånd.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media