MEDALJEHÅP: 50 prosent av det norske laget er medaljehåp i VM, ifølge sportssjef Steffen Kjærgaard. Sykkelekspert Mads Kaggestad mener Thor Hushovd er et klart kapteinsvalg. - Jeg stiller spørsmålstegn ved Edvald når distansen nærmer seg 300 kilometer. Han har ennå ikke vist at han takler det, sier Kaggestad.  Foto: EPA/IAN LANGSDON
MEDALJEHÅP: 50 prosent av det norske laget er medaljehåp i VM, ifølge sportssjef Steffen Kjærgaard. Sykkelekspert Mads Kaggestad mener Thor Hushovd er et klart kapteinsvalg. - Jeg stiller spørsmålstegn ved Edvald når distansen nærmer seg 300 kilometer. Han har ennå ikke vist at han takler det, sier Kaggestad. Foto: EPA/IAN LANGSDONVis mer

- Sorry, Edvald, men bare Thor bør være kaptein

Mads Kaggestad mener Norges to stjerner får ilddåpen i VM.

(Dagbladet): Sykkelekspert Mads Kaggestad mener Thor Hushovd er det opplagte norske kapteinsvalget i VM i København om en måned.

- Hvis begge er i toppform, bør Thor være kaptein i VM. Det baserer jeg på at han beviselig takler distansen (282 km), han er regjerende verdensmester og han har erfaringen og rutinen som skal til. Edvald (Boasson Hagen) er utrolig nok litt læregutt når det gjelder de aller lengste distansene. Da har han en tendens til å sprekke på slutten, sier Kaggestad til Dagbladet.

I utgangspunktet er to norske stjernene likestilt når det gjelder kapteinsrollen, og de  fikk nærmest frie tøyler til å håndplukke hver sin hjelperytter i Gabriel Rasch (Hushovd) og Kurt Asle Arvesen (Boasson Hagen).

- Jeg stiller spørsmålstegn ved Edvald når distansen nærmer seg 300 kilometer. Han har ennå ikke vist at han takler det. Thor har brukt lang tid på å bli stabilt sterkt i klassikerne, og greie de siste 20-30 kilometerne i et ritt som Paris-Roubaix. Da var han blitt 30 år, sier Mads Kaggestad.

Én må ofre seg
Han legger imidlertid til at Hushovd oppnådde en sterk tredjeplass i det 298 kilometer lange endagsrittet Milano-Sanremo i 2004, før han stabiliserte seg på et høyt nivå. Da bør det selvsagt også være mulig for Edvald Boasson Hagen, som i motsetning til Hushovd er i kjempeform om dagen.

- Men Edvald skal holde på den formen i en måned til. Thor er i dårlig form nå, men han er en luring som vet hvordan han skal bygge seg opp i tide. Han kan det gamet med å ha flere formtopper i løpet av en sesong, og fram til VM kommer han til å bruke ritt (Tour of Britain) og trening på å få den julinga han trenger.

Kaggestad er klar på at bare én av dem kan være kaptein om begge henger med til en eventuell spurt.

TROR MEST PÅ HUSHOVD: Mads Kaggestad. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
TROR MEST PÅ HUSHOVD: Mads Kaggestad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

- Da er ikke «Gabba» og Kurt der, sannsynligvis, og da er Norge som lag tjent med at en av dem ofrer seg. Enten at Thor trekker opp Edvald eller motsatt. De må være helt ærlige med hverandre, og ofre en topp 10-plassering for at den andre skal kunne ta medalje. Det må de klare hvis Norge skal ha lag i OL. Det blir en ildprøve, og jeg forventer at en av dem gjør det som er nødvendig.

- En spurt etter 200 kilometer er heller ikke det samme som en spurt etter 290. Ofte vil det da være helt andre ryttere som er veldig sterke i spurten, og den er gjerne den mest utholdende som trekker det lengste strået. Per i dag har Thor vist at han takler det best. Jeg stusser på at folk er skuffet over Edvald når han ikke vinner Paris Roubaix eller Flandern Rundt, for det er akkurat slike ritt man trenger tid på å beherske, sier han.

- Ærlig og modig av Kjærgaard
Alexander Kristoff, som i motsetning til Arvesen og Rasch har innfridd uttakskriteriene for VM denne sesongen, sa til Dagbladet i går at han hadde fortjent en plass på laget.

Men Hushovd og Boasson Hagen fikk altså velge selv, med velsignelse fra sportssjef Steffen Kjærgaard.

- Det veide tungt i uttaket at våre to fremste ryttere ønsket å forsterke egen trygghet med hver sin dedikerte hjelperytter. Jeg valgte å lytte til dem, sa Kjærgaard.

Mads Kaggestad syntes det var modig gjort å innrømme det.

- Det var en ærlig og modig uttalelse. Han har helt sikkert hatt egne meninger også, men det som har veid tyngst for ham er hva Thor og Edvald har ment. Men han kunne kanskje tatt ut en bruttotropp, sånn som Australia har gjort. De har en bruttotropp på 14 mann, men det er bare ni av dem som blir tatt ut til slutt. Det ville kanskje vært mer riktig å gjøre.

- Er det uproblematisk at Kjærgaard lar stjernene sine ta ut laget?

- Både ja og nei.  Han skal jo være lederen, og være objektiv, og det er eventuelt objektiviteten som er preoblemet. Men Thor og Gabba er venner og lagkamerater  og kjenner hverandre godt. Thor har erfart å sykle med både han og Kristoff. Gabba har blitt en ringrev i vanskelige etapperitt, blant annet gjorde han en fantastisk innsats i Paris-Roubaix. Utfodringen hans er at han ikke har konkurrert skikkelig siden NM, og noen stusser over hvordan han skal få kvalitetssikret rittopplegget. Det er blitt sagt at han skal kjøre England Rundt, men han står ikke på lagoppstillingen til Garmin Cervelo, sier Kaggestad.