Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Reklamestrid i Skiforbundet:

Sorry, Henrik: Her er det best at du taper!

Denne konflikten gjelder store penger til fellesskapet, og da har ikke idretten noe valg.

ENSOM SUPERSTJERNE: Det har vært tøft for Henrik Kristoffersen å gå til sak mot sitt eget Skiforbund. Uansett resultat er det tvilsomt om det er verdt pengene. FOTO: .  EPA/Gian Ehrenzeller.
ENSOM SUPERSTJERNE: Det har vært tøft for Henrik Kristoffersen å gå til sak mot sitt eget Skiforbund. Uansett resultat er det tvilsomt om det er verdt pengene. FOTO: . EPA/Gian Ehrenzeller. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET er lett å forstå at Henrik Kristoffersen er lei seg for at han ikke får kjøre med Red Bull-reklame på hjelmen. En ting er de ekstra millionene en slik privat sponsoravtale drar inn over flere år, men vel så viktig er kanskje dragningen mot alt det ekstra av glamour, show og treningsstøtte en av verdens største sportsponsorer kan tilby sitt globale stjernelag.

Det gigantiske Red Bull-teamet framstår gøyalt for en 22-åring og sikkert også for langt eldre utøvere. Sånn var denne avtalen i sin tid en viktig grunn for Petter Northug til å holde seg utenfor langrennslandslaget.

Problemet er bare at stjernenes personlige moro ikke stemmer med resten av idrettsbevegelsens behov for en solid økonomi, og da vinner som regel idretten.

LIKEVEL ender sponsorkamp mellom enkeltutøvere og fellesskap sjelden med lykkelige vinnere. Det er ikke bra for Norges Skiforbund å være i konflikt med sin neste store stjerne, og det er enda verre for Henrik selv. Han har isolert seg fra et alpinlag som mer enn de fleste norske landslag holdes oppe av et tett fellesskap, og opplever nå at dette rent menneskelig er et dårlig valg.

Det å bryte med reflekterte, rause idrettskamerater som Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud i et så sentralt spørsmål som organisering av det norske treningsfellesskapet, framstår først og fremst umodent. Altså stikk motsatt av fjorårets stjerneskudd Aleksander Aamodt Kilde som forstod hvilken sammenheng han var blitt stor i. Spørsmålet er om Henrik selv blir voksen nok til å rette opp dette bruddet, eller om han forblir pappastyrt.

FOR Henrik Kristoffersen har alltid hatt pappa Lars som hjelper, manager og treningsmentor. Den kombinasjonen er til å kjenne igjen i de fleste av sponsorkampene mellom enkeltutøvere og idrettsbevegelsen, og det gjør gjerne disse konfliktene enda sårere.

Likevel har ikke idretten noe valg. Fellesskapets eiendomsrett både til selve konkurransene og de ulike reklameflatene må beskyttes. Det er disse rettighetene som over tid finansierer hele driften.

er det bare for Skiforbundet å innrømme at ulike tilfeldigheter tidvis gjør at det prinsipielle forsvaret skranter:

  • I virkeligheten er dette mer snakk om penger enn etiske prinsipper for lagbygging.

Norsk alpinsport på elitenivå var for eksempel ribbet da Aksel Lund Svindal i 2010 inviterte alle de andre alpinistene til å bli med på hans personlige sponsoropplegg med Red Bull. Dengang framstod en kombinasjon mellom private kommersielle interesser og landslaget økonomi bare raust fra enkeltutøverens side.

Historien bak Petter Northugs avtale med landslaget et par år seinere var helt annerledes. Der var det trykket fra hjemmepublikummet som gjorde det for tøft å holde skikongen utenfor landslaget.

BEGGE disse erfaringene var bakgrunnen for at Norges Skiforbund i vår etter et omfattende internt arbeid strammet inn mulighetene til å gjøre flere unntak fra regelen om at fellesskapet uansett skal gå foran den enkelte utøver. Hensynet var igjen penger; landslagenes sponsorer måtte få en bedre forutsigbarhet på hva de egentlig kjøpte. Alle forbundets ulike grener var enig i det vedtaket.

Derfor var det selvsagt prinsipielt svakt av forbundets alpinkomite å gi opp denne nye forsvarslinja etter et par måneder bare for å oppnå en kortvarig økonomisk gevinst, men nå er den feilen rettet opp av skistyret:

  • For dette er en kamp Henrik Kristoffersen må tape internt i idretten.

Så er det opp til ham å bestemme hvor lenge han ellers vil dra ut dette nederlaget. Det annonserte søksmålet mot norsk skiidretts eidendomsrett over aktiviteten, høres ut som en svært lang og kronglete juridisk vei for en 22-åring som bare er i starten av det som kan bli en eventyrlig sportslig karriere.

For om rettsoppgjøret skulle ende med et overraskende juridisk tap for Norges Skiforbund og flere millioner til Henrik Kristoffersen, blir dette i hvert fall ikke gøyalt.

Og hva teller en seier da?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!