<strong>MÅLKONGE I:</strong> Lionel Messi blir hyllet med rette etter at han nådde 86 mål i 2012 i helga. Men kanskje er han bare nest best. Foto: SCANPIX/AFP/ JORGE GUERRERO
MÅLKONGE I: Lionel Messi blir hyllet med rette etter at han nådde 86 mål i 2012 i helga. Men kanskje er han bare nest best. Foto: SCANPIX/AFP/ JORGE GUERRERO Vis mer

Sorry, Messi, du trenger 21 scoringer til før nyttår

Zambia krever målrekorden på vegne av avdød storspiller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I helga hyllet en hel fotballverden Lionel Messi for å ha tatt Gerd Müllers legendariske målrekord, da argentineren scoret sine 85 og 86 i kalenderåret mot Real Betis.

Nå hevder det zambiske fotballforbundet at Messi i virkeligheten er langt unna den virkelige rekorden.

De mener nemlig at den zambiske fotballegenden Godfrey Chitalu scoret hele 107 ganger for Kitwe United og landet i nettopp 1972 - året da Müller gjorde sine 85.

Nå kjemper de for at Fifa også skal anerkjenne den fantastiske prestasjonen.

Sjekker arkivene på nytt
- Vi har denne rekorden, som er registrert i zambisk fotball, men den er dessverre ikke registrert i verden ellers, sier en talsmann for forbundet, ifølge Eurosport.

<strong>MÅLKONGE II:</strong> Godfrey Chitalu skal ha scoret hele 107 mål for klubb og landslag i kalenderåret 1972. Nå mener det zambiske fotballforbundet at Chitalus rekord må anerkjennes på linje med Messi og Müllers.
MÅLKONGE II: Godfrey Chitalu skal ha scoret hele 107 mål for klubb og landslag i kalenderåret 1972. Nå mener det zambiske fotballforbundet at Chitalus rekord må anerkjennes på linje med Messi og Müllers. Vis mer

- Mens resten av verdenhar fulgt Leo Messis vei mot å passere Gerd Müllers rekord, har debatten og diskusjonen her til lands handlet om hvorfor Godfreys mål ikke er blitt anerkjent. Nå har vi bedt en uavhengig kommisjon gå tilbake til arkivene for å dokumentere hvert eneste mål, sier talsmannen.

Deretter vil forbundet sende denne dokumentasjonen, med hver scoring datert og tilknyttet kamper og turneringer, til Caf (det afrikanske fotballforbundet) og Fifa for godkjenning.

- Vi vil vise at selv om Messis rekord fortsatt står der, og Müllers rekord fortsatt står der, så er det en afrikaner ved navn Godfrey Chitalu som har den faktiske rekorden i antall mål i et kalenderår, sier Zambias forbund.

Døde i flystyrt
Godfrey Chitalu er regnet som Zambias største fotballspiller gjennom tidene, og han topper også lista over antall landslagsmål i landet.

Etter at han la opp i 1982 fortsatte han karrieren som trener, og Chitalu ble etter hvert også landslagstrener.

I 1993 døde han tragisk, 45 år gammel, sammen med resten av det zambiske landslaget i en flystyrt i Gabon. 18 spillere var blant dem som omkom.

Fifa bekrefter ifølge Eurosport at de er kjent med rekordkravet fra Zambia, og at de ser nærmere på saken internt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer