BRONSE: Marte Olsbu, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø gikk inn til bronse på mixed stafett i VM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BRONSE: Marte Olsbu, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø gikk inn til bronse på mixed stafett i VM. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- Sorry, Norge! Det var ikke meningen

Tarjei Bø tapte superduell - bare bronse for Norge.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Det norske laget gikk inn til bronse på VMs åpningsdistanse, mixed-stafett, i Oslo i ettermiddagen.

- Sorry, Norge. Det var ikke meninga. Men det ville seg ikke på liggende skyting. Det ser ekstra dårlig ut da det skjer på slutten, sier Tarjei Bø til NRK.

Norge hang bra med hele veien, men Tarjei Bø måtte gi tapt mot superstjerna Martin Fourcade og den sterke tyskeren Simon Schempp på den siste etappen.

Marte Olsbu gikk en strålende førsteetappe for Norge, og vekslet som nummer to, rett bak «harmløse» USA. Tiril Eckhoff dro på seg fire ekstraskudd, men gikk et strålende langrenn og sendte ut Johannes Thingnes Bø i ledelsen.

- Jeg er sliten og det var et tungt løp. Er nok dagsformen som er litt dårlig. Skytingen var bare grusomt og jeg gruet meg. Jeg var veldig nervøs, sa Johannes Thingnes Bø til NRK.

Lillebror Bø skjøt på seg tilsammen to ekstraskudd, og klarte ikke kvitte seg med Frankrike, Tyskland og Ukraina. Dermed ble det en vanvittig duell på siste etappe: Tarjei Bø mot Martin Fourcade, Simon Schempp og Dmytro Pidhrusjni.

Den superduellen tapte dessverre - med norske øyne - Bø. Tarjei bommet hele tre ganger på den liggende skytingen, og til tross for at han leverte en superserie på den stående skytingen, klarte han aldri å ta igjen Fourcade og Schempp.

NUMMER TRE: Tarjei Bø gikk i mål som nummer tre på siste etappe.
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NUMMER TRE: Tarjei Bø gikk i mål som nummer tre på siste etappe. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dermed ble det altså bronse for Norge. Fourcade slo Schempp inne på stadion, og sikret dermed sitt og Frankrikes første gull i VM.

Olsbu startet sterkt I den grad det var noen usikkerhet rundt det norske laget, var den først og fremst knyttet til Marte Olsbu (25). Ikke fordi hun er en dårlig skiskytter, men fordi hun aldri har vært i en slik posisjon før.

Olsbu måtte bruke ett ekstraskudd på liggende skyting, og gikk ut 11,2 sekunder bak ledende Frankrike. 25-åringen gikk deretter en sterk andrerunde, og på den stående skytingen leverte en helt fenomenal serie.

Olsbu skjøt de fem blinkene rett ned, og gikk ut i ledelse, rett foran italienske Dorothea Wierer. Den norske jenta avsluttet med en god sisterunde, men ble gått forbi av amerikanske Susan Dunklee.

Norge var dermed nummer to etter første etappe, 1,6 sekunder bak USA. Russland og Tsjekkia ble fullstendig parkert av Olsbu, mens både Tyskland og Frankrike var innenfor skuddhold etter de første seks kilometrene.

Rask Eckhoff Tiril Eckhoff kvittet seg med USA relativt raskt, og kom først inn til liggende skyting. Der bommet bærumsjenta to ganger, men også flere av konkurrentene slet med presisjonen. Dermed gikk Eckhoff ut som nummer to, rett bak Ukraina.

På dette stadiet var det ferd med å bli ekstremt jevnt. Etter tre skytinger lå nemlig hele åtte lag innenfor 22 sekunder.

Tiril Eckhoff har slitt på stående denne sesongen, og også på andre skyting måtte hun bruke to ekstraskudd. Hun gikk dermd ut på 4. plass, 14,1 sekunder bak. Det forspranget forsvant imidlertid på sisterunden. Eckhoff klinte til og vekslet rett foran to andre store favoritter, Tyskland og Frankrike.

STERK START: Marte Olsbu sendte Tiril Eckhoff ut som nummer to. Foto: Bjørn Langsem
STERK START: Marte Olsbu sendte Tiril Eckhoff ut som nummer to. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Johannes Thingnes Bø gikk en kontrollert førsterunde, men på den liggende skytingen skjøt han på seg ett ekstraskudd. Dermed var han 10,9 sekunder bak Ukraina og to sekunder bak Tyskland ut fra den femte skytingen.

Det forspanget tok lillebror Bø enkelt inn på mellomrunden, men bakfra kom franske Quentin Fillon Maillet. Det betydde at de fire tetlagene kom likt inn til stående skyting. Der bommet alle én gang, noe som betydde at kvartetten også gikk likt ut fra den sjette skytingen.

I den nest siste bakken klinte Thingnes Bø til, men klarte ikke å kvitte seg med de tre andre i tetgruppa. I den siste bakken tok Bø det roligere, åpenbart fordi han visste at det ikke nødvendigvis var en fordel for storebror Tarjei å gå først ut på den siste etappen.

Norge vekslet dermed som nummer fire, og dermed ble det en vanvittig duell på siste etappe: Tarjei Bø mot Martin Fourcade, Simon Schempp og Dmytro Pidhrusjni.

De fire kom helt likt inn til den sjuende skytingen. Der mislyktes Tarjei Bø dessverre totalt. Stryningen bommet hele tre ganger, men unngikk strafferunden med et nødskrik.

Han gikk dermed ut drøyt 18 sekunder bak ledende Ukraina, og han med andre ord en enorm jobb å gjøre på de to siste rundene og den siste skytingen.

FESTET GREPET: Johannes Thingnes Bø gikk ut i ledelse. Foto: Bjørn Langsem
FESTET GREPET: Johannes Thingnes Bø gikk ut i ledelse. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

På den stående skytingen slo imidlertid Bø tilbake. Han skjøt alle de fem blinkene rett ned, og gikk ut fra den siste skytingen på 3. plass, bak Fourcade og Schempp.

Storebror Bø klarte aldri å gjøre noe med de to i tet, og gikk altså inn til bronse for Norge.

VMs første Mixed-stafetten, over 2x6 og 2x7.5 kilometer, var Oslo-VMs aller første øvelse. Distansen ble nedprioritert de første årene etter at den ble innført i 2006, men de siste årene har medaljene på mixed-stafetten vært like gjeve som alle andre.

Den norske landslagsledelsen ledet av Morten Aa Djupvik hadde tatt flere store beslutninger før åpningsdistansen i VM:

Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen var begge vraket til fordel for Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø. Tiril Eckhoff var et selvskrevent valg, men Marte Olsbu ble prioritert før mer rutinerte Synnøve Solemdal og Fanny Horn Birkeland.

Det betydde at eldstebror Bø var den eneste av de norske som har vunnet gull på distansen tidligere. Norge var uansett en av favorittene, men flere andre nasjoner stilte også med svært sterke lag i dag.

Både Tsjekkia (Veronika Vitkova, Gabriela Soukalova, Michal Slesingr, Michal Krcmar), Tyskland (Franziska Preuss, Franziska Hildebrand, Arnd Peiffer, Simon Schempp) og Frankrike (Anais Bescond, Marie Dorin Habert, Quentin Fillon Maillet, Martin Fourcade) var i utgangspunktet åpenbare gullkandidater.

Fourcade har slitt med sykdom i forkant av VM, men fikk likevel gå dagens stafett, noe Bjørndalen reagerte på tidligere denne uka.

• VM i Oslo fortsetter med sprint for begge kjønn lørdag og jaktstarter søndag.

HADDE IKKE DAGEN: Tarjei Bø hadde et godt utgangspunkt, men maktet ikke å holde følge med de beste på den siste etappen på dagens mixed-stafett i VM. Foto: Hans Arne Vedlog
HADDE IKKE DAGEN: Tarjei Bø hadde et godt utgangspunkt, men maktet ikke å holde følge med de beste på den siste etappen på dagens mixed-stafett i VM. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer