Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sorry, Norge kan ikke stille med tribunepøbel i hockey-VM

Det er dessverre tid for å statuere et eksempel.

FØRES BORT :  Frölundas hockeystjerne Mats Rosseli Olsen blir tatt av sikkerhetsvaktene på Gamla Ullevi under den allsvenske kampen mellom byrivalen IFK Göteborg og Malmö FF. FOTO: Adam Ihse / TT.
FØRES BORT : Frölundas hockeystjerne Mats Rosseli Olsen blir tatt av sikkerhetsvaktene på Gamla Ullevi under den allsvenske kampen mellom byrivalen IFK Göteborg og Malmö FF. FOTO: Adam Ihse / TT. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NOEN tiår som trener har forlengst lært meg at det nesten uten unntak er bedre med tilgivelse enn straff. Likevel; det norske hockeylandslaget kan ikke dra til VM med Mats Rosseli Olsen. Så tydelig er idretten nødt til å være i det felles oppgjøret med tribunepøbelen.

Og nettopp den konsekvensen viser hvor idiotisk dumt denne aprilkvelden på Gamle Ullevi i Gøteborg endte for Mats og hockeykompisene hans under nok en feiring av Frölundas SM-gull, der den norske landslagsspilleren utnyttet forvirringen under tribunetumultene i kampen IFK Gôteborg - Malmö FF til å løpe ut på banen og sparke matchballen i mål.

MEN det kan bli verre. For eksempel ved at hastevedtaket til Norges Ishockeyforbund om å glemme hele greia, blir stående:

- Jeg snakket med ham i går kveld. Jeg skjønte settingen, men han gjorde helt klart et feil valg. Han er en unggutt, og slike feilvalg må det være rom for, sier landslagstrener Roy Johansen, og får støtte fra resten av landslagsledelsen:

- Vi ser ikke at det får noen store konsekvenser for Mats verken for deltakelse i VM eller spill for landslaget. Det er en uheldig episode, som de har beklaget der borte, sier sportsjef Petter Salsten, og føyer til:

- Vi har fått forsikring om at alt er bra med ham.

Da er vi ikke trygge om det står like bra til med ledelsen i Ishockeyforbundet, som på pressekonferansen i formiddag nektet pressen å spørre landslagsspillerne om hendelsen. Det viser dessverre manglende evne til å tenke helhetlig om hva som er til sportens beste.

FOR denne gangen gjelder det ikke ulik forståelse av hva som er gøy på en skandaløs fotballkamp der Malmö FF-spilleren Tobias Sana akkurat var i sjokk etter å ha blitt truffet av en kinaputt fra tribunen idet Mats Rosseli Olsen iført «Frölunda gull»-T-skjorte stormet banen:

•• Det gjelder utøvernes og tilskueres grunnleggende behov for å ha det trygt på et idrettsstevne.

Bra idrettsfolk bør skjønne det behovet. Desto tristere at flere hockeyprofiler ikke gjør akkurat det:

- Ha, ha, jeg må bare le av det. Han er gæren, sa VIF-trener Espen Shampo Knutsen til Dagbladet rett etter hendelsen i går kveld. Shampo har trent Rosseli Olsen i Vålerenga:

- Jeg hadde ikke sett for meg at han kunne gjøre noe sånt. Men det er morsomt. Han vant jo akkurat SM-gull, og det er jo ganske stort der, så dette var sikkert morsomt da, mente Knutsen.

ser det ikke ut som hverken svensk hockey eller svensk idrett i sin alminnelighet, mener akkurat det samme. De har sine alvorlige grunner til det.

De siste tiårene har tribunelivet i enkelte deler av svensk toppidrett blitt en arena for vold. Ishockey- og fotballkamper i de største byene blir jevnlig stoppet på grunn av slåssing og kasting av farlige gjenstander mot spillerne. Det var bakgrunnen for at en egen lovgivning om besøksforbud kom allerede i 2005, og nå har en strafferamme på tre års utestengelse.

SAMTIDIG er dette idrettens felles kamp. Mer og mer blir det å beskytte idrettslek på topplan en felles internasjonal oppgave, der reglene gjennomgående blir de samme fra land til land.

Det er derfor det som er alvor i Sverige, denne gangen ikke bare kan være gøy i Norge. Dypest sett gjelder dette å beskytte norsk hockey; altså den oppgaven hockeylederne er valgt til å gjøre.

Norsk ishockey har de siste årene opplevd en flott publikumsframgang. I et par byer som Hamar og Lillehammer har sporten allerede overtatt hegemoniet fra fotballen som den mest populære tilskueridretten, og mer og mer tipper viktige Stavanger i samme retning.

DENNE fine veksten øker også oppmerksomheten på hvilke verdier hockeyledelsen står opp for. Her er banestormingen til Mats Rosseli Olsen en test:

•• En som blir straffet som tribunepøbel i Sverige, kan ikke spille VM for Norge.

Såpass koster det dessverre å ta godt vare på ishockeysporten.

INGEN BETYDNING FOR VM:  Landslagstrener Roy Johansen forsikrer at banestormingen ikke skal bety noe for VM-plassen til Mats Rosseli Olsen. Det er kortenkt. FOTO  EPA/Gian Ehrenzeller.
INGEN BETYDNING FOR VM: Landslagstrener Roy Johansen forsikrer at banestormingen ikke skal bety noe for VM-plassen til Mats Rosseli Olsen. Det er kortenkt. FOTO EPA/Gian Ehrenzeller. Vis mer
Hele Norges coronakart