MEGET MIDDELS AFTEN:  Superstjernen Ronaldo var ikke god, men likevel god nok. Det gjør at Portugal kan nå EM-finalen i løpet av to uker. FOTO: AP Photo/Frank Augstein.
MEGET MIDDELS AFTEN: Superstjernen Ronaldo var ikke god, men likevel god nok. Det gjør at Portugal kan nå EM-finalen i løpet av to uker. FOTO: AP Photo/Frank Augstein.Vis mer

Sorry, så lett blir du ikke kvitt Ronaldo i EM

Kroatia klart best, men hva hjelper det når sportens farligste spiss får stå alene et par sekunder?

CRISTIANO RONALDOS nivå som fotballspiller er ikke noe å prate ned. Han er formidabel, og er i seg selv en attraksjon for enhver fotballkamp. Men akkurat her var det dumt at han og Portugal gikk videre.

Så stor var for anledningen nivåforskjellen opp til Kroatia, og det var nok av tegn på at den avstanden ikke var noen tilfeldighet på en forsiktig og spillemessig trist portugisisk aften:

•• EM blir en attraksjon fattigere uten kroatene, men de kan takke seg selv.

På et par sekunders overmot forsvant sjansene i et mesterskap der veien til finalen virket ganske så grei.

LENGER tid trengte ikke Ronaldo på å utnytte kroatenes offensive backspill. Da hadde sportens mest målfarlige spiller knapt vært synlig i 117 minutter.

Han startet denne kampen i rommet ut mot venstrekanten, men fikk ikke noe til mot Kroatias kaptein Darijo Srna. I åpningsminuttene var kroatene opptatt av å få sikring bak hver eneste duell med Ronaldo. Så skjønte de at denne ekstra årvåkenheten knapt var nødvendig. Utover i omgangen fikk Ronaldo slippe seg ned i mellomrommet uten følge. Men det ble aldri farlig.

DET skyldtes kroatenes svært høye individuelle nivå. Det meste av kampen hadde de selv kontrollen (ballinnhav 58 mot 42 prosent), og viste at nettopp det i realiteten er det absolutt tryggeste forsvarsspillet.

De få gangene angrepsrytmen glapp og Portugal fikk koblet inn Ronaldo, ble superstjernen tatt i en mot en duellene:

•• Enten av den majestetiske høyrestopper Vedran Corluka i lufta eller av den energiske venstrestopperen Domagoj Vida langs bakken.

Denne stopperduoen styrte en kroatisk backrekke som var mer enn bra nok til å slippe opp markeringen av Ronaldo, og løse de få utfordringene han ga dem gjennom et konsentrert soneforsvar.

I 117 minutter, altså.

MEN ikke i 118. For da kroatene hadde misset på sine aller største muligheter og begynte å innse at dette ikke var kvelden for scoringer, viste Ronaldo hvor bra han leser spillet.

Da kom plutselig situasjonen Kroatias trener Ante Cacic hadde advart mot; det avgjørende øyeblikket da Ronaldo kjappere enn motstanderne så hva som kom til å skje.

For plutselig var det kroatiske forsvaret i ubalanse i iveren etter å få avgjort kampen rett før straffespark. Backen Ivan Strinic var i angrep; venstresida lå totalt åpen, og Ronaldo trampet inn på friplassen før kroatene klarte å rette opp feilen.

Det løpet var en storscorer verdig. Han scorte riktignok ikke selv, men selve bevegelsen forandret alt. En pasning til en umarkert Ronaldo, venstrestopper Vida for en gang skyld noen centimeter for sein til å blokkere skuddet, retur, 1 - 0 ved innbytter Ricardo Quaresma og portugiserne overtok som finalefavoritter fra EM-turnerinens svakere halvdel.

forhånd så det ut som denne halvdelen av EM-oppsettet var en snarvei til finalen. Det inntrykket forsterket seg i løpet av lørdagens tre ganske temposvake og slurvete kamper.

Det startet med at Sveits ikke fikk mer ut av et halvannen omgangs gjennomgående trykk mot Polen enn en utligning på et eventyr av et Xherka Shaqiri-brassespark, to innholdsløse ekstraomganger og en tapt staffesparkkonkurranse. Slik forsvant det artigste laget der.

Så overtok Aaron Ramseys uttallige forsøk på å spille fri Gareth Bale der samtlige ble blokkert av ivrige nordirske Championship-bein. Det ble ikke vakkert i et skuffende teknisk svakt internt britisk oppgjør. Idet Wales fikk ansvaret for å lage moroa, var det lettere å se hvor ujevnt dette laget egentlig er. Sånt kan kompenseres når de kommer tilbake i forsvar i kvartfinalen. Om altså Belgia slår Ungarn i dag, og gjør at denne kampen i det minste får ett lag med gjennomgående svært gode ballferdigheter.

MEN det har jo egentlig også Portugal.

Og om du er blant dem som ikke har sans for Ronaldo, kan du i hvert fall trøste deg med at både han og Portugal kommer til å prestere bedre fotballkamper. Lagene som når lengst i slike turneringer, er ofte preget av trøbbel underveis. Vanskene mot Kroatia skyldtes en svært god motstander. Akkurat det nivået stiger hverken mot Polen i kvartfinalen eller i en eventuell semifinale.

Her kan det bli mye mer Cristiano Ronaldo på et garantert morsommere Portugal.