Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lahti-VM 2017

Sorry, Sverige: I VM vinner de aller klokeste

Her er erfaring gull.

TAPT GULLHÅP: Stina Nilsson har gjort sin tabbe og misser VM-finalen. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix
TAPT GULLHÅP: Stina Nilsson har gjort sin tabbe og misser VM-finalen. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

I GÅR forsvant Sveriges største gullhåp på en taktisk feil i siste sving i semifinalen. Det er typisk for en ung løper med et stort press. I VM er erfaring rett og slett gull.

At det er Stina Nilsson som gjorde denne tabben, viser hvor viktig det er å være forberedt for å vurdere hver eneste situasjon riktig underveis:

  • Bare 23 år gamle Stina har allerede i flere renn nettopp imponert med god taktisk forståelse.

Gjennom hele årets Tour de Ski plaget hun de norske jentene med sine kloke valg. Der dro ikke spurtsterke Stina en eneste unødvendig meter, men lot konkurrentene i stedet gi henne optimale forhold for å få brukt den ekstreme hurtigheten.

Likevel gikk det helt galt da presset ble som hardest i går.

FOR det var en helt unødvendig feil som ødela VM-starten for Stina Nilsson. Egentlig hadde hun ikke trengt å presse seg inn mot Natalia Matveeva i den svingen. Maiken Caspersen Falla hadde satt så stor fart i dette semifinaleheatet at tida hadde blitt god nok uansett om Stina måtte nøye seg med tredjeplassen. Derfor kunne hun bare holdt det lange ytresporet og spurtet normalt.

Det er slike detaljer som de med mest erfaring klarer å styre etter når det er som trangest i feltet:

  • Og det er derfor de yngste helst gjør feilene.

Selv svært kloke unge løpere som Sindre Bjørnestad Skar og Johannes Høsflot Klæbo opplevde det i VM-sprinten. Skar mistet helt unødvendig posisjonen sin på i kvartfinalen på langsiden inn mot siste sving, mens Klæbo ga bort indresvingen til Frederico Pellegrino i semifinalen; en feil som gjorde at han bare ble finaleklar som lucky loser.

KANSKJE hadde Johannes Høsflot Klæbo rykket først i langmoten om han hadde fått gå denne finalen på nytt? Han var i hvert fall i overkant misfornøyd med bronsemedaljen før han klarte å ta inn over seg at en tredjeplass i en så taktisk krevende øvelse er langt over forventningene for en 20-åring.

Det er ikke gitt at lang erfaring holder for 32 år gamle Martin Johnsrud Sundby på 30km skiathlon i morgen heller. Men det nettopp oppsamlet kunnskap som gjør at Martin stiller til start med en gjennomarbeidet plan B på denne distansen.

DER er plan A åpenbar og helt enkel:

  • Fra start skal tre av de fire norske løperne presse opp et maksimalt tempo.

Målet er igjen å slippe Sergej Ustijugov på oppløpssida. Ingen andre av distanseløperne enn Finn-Hågen Krogh har lyst til å møte russeren der. Om Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth eller Sjur Røthe sklir ned mot VM-stadion sammen med Ustijugov i morgen ettermiddag blir gullet russisk.

Det gjør valget på de første 15km opplagt. Da presser det norske laget fart.

PLAN B er langt mer sofistikert. Etter tre sesonger med systematisk og beinhard jobbing for å spurte raskere, innså Martin i fjor vår at det i seg selv var en umulig vei for å få sitt individuelle VM-gull. Han måtte gjøre noe radikalt nytt.

Det var derfor han allerede i mai satte seg ned med sin utvalgte ekspertgruppe og la opp en annerledes treningsplan. Målet var å få til et så langt rykk i den avgjørende skøytedelen at de spurtraske konkurrentene måtte slippe i bakkene på de siste kilometerne.

MARTIN har testet dette rykket i enkelte renn i vinter, og sett at plan B har potensiale til å gå inn. Om det skjer, er det selvsagt først og fremst et resultat av den ekstreme fysiske treningsjobben han har lagt ned gjennom mange sesonger.

Men det er også et eksempel på at erfaring er avgjørende også i en tilsynelatende ukomplisert utholdenhetsidrett som langrenn.

For VM er helst for de aller klokeste.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media