Johannes Høsflot Klæbo vinter-OL 2018

Sorry, vi trenger Johannes på flest mulig løp i OL

Men det presset er det best å motstå.

MÅ VÆRE MED? Norsk herrelangrenn uten Johannes Høsflot Klæbo er knallsterk. Men OL-laget trenger ham på de fleste distanser. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix
MÅ VÆRE MED? Norsk herrelangrenn uten Johannes Høsflot Klæbo er knallsterk. Men OL-laget trenger ham på de fleste distanser. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DAVOS (Dagbladet): Du skal være plaget med enda dårligere hukommelse enn meg for plutselig å bli bekymret for et norsk herrelag som vant firedobbelt i verdenscupen for en uke siden. Likevel:

  • Det ble noe annet med Johannes Høsflot Klæbo ute av troppen.

På en 15km der unge russere hintet om hva som kommer til OL, manglet magien til Johannes. Det var vel derfor han preget et renn han aldri startet i.

For som landslagstrener Tor Arne Hetland sa i målområdet:

- Han hadde vel vunnet om han hadde vært med.

Og nettopp denne totale tilliten til 21-åringen blir utfordringen når vi kommer til OL.

DER går ikke Johannes Høsflot Klæbo alle seks distansene. Isolert sett kunne han i normal form hatt seiersmulighet på samtlige, men et så stramt program er å spenne buen for høyt. Det er fysisk urealistisk, og det gir en helt feil forventning i forhold til en enkelt løper som fortsatt er i starten på en lang karriere.

Vel er Johannes allerede et fenomen med en fart, et rykk og en tilnærming til sporten som vi ikke har sett maken til. Men han må få komme til OL med sine egne forventninger, og et rennprogram som gir ham en fair sjanse til å få oppleve et sjeldent olympisk øyeblikk.

NETTOPP den tenkningen er utgangspunktet for de norske laguttakene. Her var 15 km fristil med individuell start tenkt som Johannes sin hviledag. Samme distanse i Davos uten norsk pallplass forandrer ikke nødvendigvis på det, men det gir det landslagstreneren selv formulerte som «en påminnelse».

Tor Arne Hetland brukte lang tid i målområdet på å finne det ordet. Det er lett å hive seg på kravet om å få Klæbo til start på flest mulig OL-distanser. Norge trenger det åpenbart. Hvilken skinasjon hadde sagt nei til å stille med den løperen som kan vinne hva som helst? Men vi trenger det ikke for enhver pris.

AT den franske veteranen Maurice Manificat vinner i mellomhøyde i Davos, er omtrent som ventet. 31-åringen blir med i teten i OL også, men er ikke nødvendigvis like sterk i lavlandet.

Det er derimot russerne. Avslutningen til både unge Alexandr Bolshunov (20) og Sergej Ustjugov viser det nivået de norske løperne må opp på. I et strålende løp mistet Simen Hegstad Krüger avgjørende sekunder på den siste kilometeren. I OL kan det være den lille forskjellen opp til medalje.

Hans Christer Holund tapte også i det samme partiet. Dette er en uvant utvikling i enkeltstart for to av norsk langrenns absolutt sterkeste løpsmaskiner. Begge er på 15km-laget i OL, og har fått en ny påminnelse om at enda mer må presses ut av ellers gode løp.

DENNE distansen er tenkt å være Martin Johnsrud Sundbys spesielle OL-satsing. I månedsvis har treningen hans vært konsentrert om å holde et maksimalt høyt tempo alene i skøytingen. Testresultatene underveis har vært svært gode. Her er det ikke fysikken det står på. Bare det å få normal helse og overskudd til å prestere. Slik forteller dagens løp ingen ting om Martins gullsjanser i OL.

Det samme gjelder Finn Hågen Krogh, men han mangler fortsatt opplevelsen av å gå virkelig fort på ski. Det er da det er lett å be om å få Johannes inn til start også på denne OL-distansen.

Men ikke nødvendigvis så klokt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer