ØNSKER OPPREISNING FOR SIN BROR: Iren Bianca Skaare ønsker å legge saken vekk etter 33 år med en unnskyldning fra hockeyforbundet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ØNSKER OPPREISNING FOR SIN BROR: Iren Bianca Skaare ønsker å legge saken vekk etter 33 år med en unnskyldning fra hockeyforbundet. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Søsteren mener Bjørn «Botta» Skaare fortjener en unnskyldning

Søsteren mener den norske hockeylegenden fortjener en unnskyldning

- Veldig trist å høre at hun har båret på denne historien så lenge, sier hockeypresidenten.

(Dagbladet): - Jeg har båret på dette i over 30 år. Nå ønsker jeg å legge det bak meg. Men jeg kan ikke det før Bjørn har fått sin oppreisning, sier Bianca Skaare.

Hun er søster til den avdøde norske ishockeylegenden Bjørn «Botta» Skaare.

OPPSLAGET: Her er Dagbladets oppslag over nyheten at Bjørn Skaare var klar for spill i OL 7. februar 1984. Faksimile: Dagbladet. Klikk på bildet for å forstørre teksten.
OPPSLAGET: Her er Dagbladets oppslag over nyheten at Bjørn Skaare var klar for spill i OL 7. februar 1984. Faksimile: Dagbladet. Klikk på bildet for å forstørre teksten. Vis mer

Etter at biografien «Botta» ble utgitt denne høsten. Og etter oppslaget i Dagbladet om nedturen til tidenes største hockeyspiller, har Bianca Skaare tatt nytt tak i det hun mener er et skjebnesvangert møte på et hotellrom i Sarajevo før OL tok til vinteren 1984.

- Det som skjedde der veltet hele lasset for Bjørn. Resten er en tragedie. Det som kunne blitt en eventyrlig karriere ble knust, hevder Bianca Skaare.

- Fortjener oppreisning

Hun har i alle disse årene ønsket en unnskyldning fra Norges Ishockeyforbund.

- Det er den eneste måten jeg endelig kan legge denne saken vekk på. Bjørn fortjener en oppreisning nå som saken endelig er blitt belyst, sier Bianca Skaare til Dagbladet.

Det er ikke mange igjen fra tiden rundt 1984 som hadde tillitsverv og som var direkte involvert i det som skjedde.

På hotellrommet den kvelden for 33 år siden signerte Bjørn Skaare på et papir som skulle få følger. Han signerte på at han aldri hadde spilt profesjonell ishockey.

REAKSJON: Det ble reagert kraftig fra det internasjonale ishockeyforbundet på den avslørte bløffen. Klikk på brevet for å forstørre teksten.
REAKSJON: Det ble reagert kraftig fra det internasjonale ishockeyforbundet på den avslørte bløffen. Klikk på brevet for å forstørre teksten. Vis mer

Skjebnemøtet

Tilstede i rommet var avdød president i hockeyforbundet, Erik Sture Larre, landslagstreneren Hasse Westberg, lagleder Per Karlsen og avdøde Henry Vestreng, samt Bjørn Skaare.

Hockeyesset hadde spilt en snau periode som profesjonell i NHL-ligaen for Detroit Red Wings. Og han hadde hatt en økonomisk kontrakt med klubben. Det diskvalifiserte ham i realiteten fra spill i OL i Sarajevo.

Den gang var regelverket slik at utøvere som var eller hadde vært profesjonelle ikke var berettiget til å delta i olympiske leker som var forbeholdt de rene amatørene.

Likevel signerte Bjørn Skaare på erklæringen om at han aldri hadde spilt profesjonell hockey. Det var den eneste måten han kunne spille for Norge i OL på.

Protestlista

Og det til tross for at navnet hans befant seg på en protestliste innlevert av Det finske hockeyforbundet i forkant av OL-turnerningen med navn på spillere som etter det finske forbundets oppfatning ikke var spilleberettiget.

- Ble lovet støtte

- Han ble lovet støtte og hjelp, om det skulle bli et problem i etterkant. Men han fikk aldri hjelp fra noen i hockeyforbundet, hevder Bianca Skaare.

Og problem ble det. Et alvorlig problem. Det internasjonale hockeyforbundet reagerte kraftig da den falske erklæringen ble avslørt i etterkant av OL.

- Da ble det helt stille. Det var som om det var lagt et betonglokk over hele saken. Det var en fryktelig periode for Bjørn, sier Bianca Skaare.

I biografien «Botta» ble det omtalte skjebnemøtet omtalt for første gang.

- Bjørn Skaare følte seg forlatt av forbundet i etterkant og overlatt helt til seg selv, sier forfatter av boka, Klaus Eriksen til Dagbladet.

I boka omtales det som et stort svik fra Norges Ishockeyforbund mot Bjørn Skaare.

Dagbladet-intervjuet

I et intervju med Dagbladet på 80-tallet omtalte Bjørn Skaare selv episoden på hotellrommet i Sarajevo.

«Jeg var selvfølgelig klar over at jeg ikke hadde anledning til å spille i OL. Poenget er at de norske lederne visste det like godt som jeg. Da spørsmålet kom opp halvannen time før fristen, følte jeg meg presset. Jeg måtte ljuge og skrev under på et papir på at jeg aldri hadde vært proff. Impulsiviteten min ble utnyttet.»

Han sa også: «Det gikk etter hvert opp for meg at det alltid var meg som fikk ta støyten».

Straffet hardt

Bianca Skaare sier:

- Bjørn fikk først skrekkbeskjeden i postkassa om at han var utestengt fra all idrett på livstid. På livstid, sier hun med trykk i stemmen.

Hun fortsetter:

- Så ble straffen omgjort til en utestengelse i fem år etter en stund. Etter en tredje behandling ble straffen redusert til et års utestengelse. Bjørn hadde i denne perioden sunket inn i en slags depresjon. Han satt mye inne på sitt gamle gutterom i familiens leilighet på Kalbakken og leste. Det var fryktelig å se ham slik. Han følte seg sveket. Bjørn var ikke slik at han tok opp en strid. Han trodde på folk. Og han ble skuffet og såret for livet, sier Iren Bianca Skaare.

TANKENE: Bianca Skaare går ofte turer. Like ofte svirrer tankene mot broen Bjørn og skjebnen til tidenes beste norske ishockeyspiller. Foto: Christian Roth Christensen
TANKENE: Bianca Skaare går ofte turer. Like ofte svirrer tankene mot broen Bjørn og skjebnen til tidenes beste norske ishockeyspiller. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Gullkantet kontrakt

Like før OL i Sarajevo hadde Bjørn Skaare undertegnet en gullkantet kontrakt med KAC Klagenfurt.

- Kontrakten var verdt 150 000 dollar pluss fri leilighet og bil. Det kan vel tilsvare mellom ti og tolv millioner kroner i dag. Det ville ha fått Bjørn inn på rett spor, sier Bianca Skaare.

Men kontrakten ble annullert av klubben på grunn av det som hadde skjedd og utestengelsen Bjørn Skaare var ilagt.

Slo aldri tilbake

8. oktober 1987 spilte Skaare sin siste hockeykamp. Det var for Bergen/Djerv i Bergen. En kamp laget tapte 4-5 for Manglerud/Star.

Bianca Skaare sier:

- Bjørn fortalte meg flere ganger at han hadde følt seg presset til å skrive under på erklæringen på hastemøtet på det hotellrommet. Han fortalte meg at han egentlig var innstilt på ikke å skrive under etter en samtale med Henry Vestreng - en person som Bjørn hadde stor respekt for, og som han så på som en far. Vestreng hadde nærmest bønnfalt Bjørn om å la være å skrive under på papiret.

- Jeg kan bekrefte at pappa advarte Bjørn på det sterkeste å undertegne, sier sønnen Frank Vestreng, som var fast romkamerat med Bjørn Skaare på turene med landslaget.

MANGE OPPSLAG: Bjørn Skaare i kjent stil i et av de mange Dagbladet-oppslagene han sørget for. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MANGE OPPSLAG: Bjørn Skaare i kjent stil i et av de mange Dagbladet-oppslagene han sørget for. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Avviser påstandene

Per Karlsen var lagleder for landslaget i OL i Sarajevo, og befant seg på hotellrommet i Sarajevo. Han avviser påstandene om at Bjørn Skaare skulle ha blitt presset til å signere.

- Bjørn ble ikke presset til noe som helst. Han fikk valget. Alt han ville var å spille mest mulig ishockey. Så han signerte. Det ble en sak i etterkant. Det er riktig. Forbundet fikk en liten bot, ettersom jeg husker. Botta fikk valget om at vi skulle sende ham hjem, eller at han undertegnet. Så skulle forbundet ta støyten. Alt han ville var å være på isen. Derfor undertegnet han, har Per Karlsen fortalt til Dagbladet.

Daværende lagleder Per Karlsen understreker at Bjørn Skaare fikk fortsette å spille ishockey, i Norge.

- Botta fikk fortsette å spille ishockey. Jeg mener at dette ikke fikk noen store konsekvenser for ham, sier Per Karlsen til Dagbladet.

Bjørn Skaare døde i en bilulykke 21. juni 1989, fem år etter OL i Sarajevo.

- Kan ikke bidra

Ole Jacob Libæk er tidligere president i NIIHF, Norges Ishockeyforbund, nå æresmedlem. Han overtok vervet fra Erik Sture Larre 16. juni 1984. Fire måneder etter skjebnemøtet på hotellrommet 6. februar 1984 og drøyt tre måneder før Bjørn Skaare mottok utestengelsesdommen. Men det er lite han kan bidra med.

- Jeg kan ikke huske at jeg har hørt om denne saken. Det er mulig at saken var lagt død for det nye styret, siden det hendte før jeg tiltrådte. Men det kan godt være at jeg har hørt historien fra min gode venn Per Karlsen i en av våre mange samtaler. Men dessverre så kan jeg ikke bidra med noe i denne saken. I min hukommelse eksisterer ikke denne saken. Jeg husker ikke alt som skjedde for over 30 år siden heller. Husk at jeg er 80 år, sier Libæk til Dagbladet.

Til det sier Bianca Skaare:

- Jeg kan tilgi at eldre mennesker kan glemme.

Tidligere generalsekretær Jon Haukeland kom inn i systemet i ledelsen av Norges Ishockeyforbund i 1983. Han svarer slik på spørsmål fra Dagbladet på sms vedrørende ønsket om en unnskyldning til Bianca Skaare fra forbundet:

«Nei. Var ikke involvert og har ingen forutsetninger for å uttale meg».

- Trist

Nåværende ishockeypresident Gerhard Nilsen sier til Dagbladet at det er en trist historie.

- Dette var lenge før min tid som president. Jeg var selv en stor fan av Botta. Jeg kan si at jeg synes det er trist at søsteren hans har båret på denne saken i så mange år. Det er vanskelig å komme med noen beklagelse i en sak jeg ikke har noen bakgrunn for å kommentere. Men jeg synes det er leit å høre. Det er min personlige følelse, sier Gerhard Nilsen til Dagbladet.

PÅ SOVEROMMET: Dette litografiet av Bjørn Skaare henger på soverommet til søsteren. Foto: Christian Roth Christensen
PÅ SOVEROMMET: Dette litografiet av Bjørn Skaare henger på soverommet til søsteren. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer