Sotomayor har v-rekorden hjemme i hagen

Dagbladet besøkte høyde-legenden på Cuba.

SÅ HØYT: Så høyt har han hoppet. Javier Sotomayor har et høydestiv i hagen som viser rekordhøyden, 2,45 meter. Foto: Kirsten Karlsen / Dagbladet.
SÅ HØYT: Så høyt har han hoppet. Javier Sotomayor har et høydestiv i hagen som viser rekordhøyden, 2,45 meter. Foto: Kirsten Karlsen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HAVANNA (Dagbladet): Som ung gutt hadde han skrekk for lista. Idrettstalentet fra en landsby nær Matanzas på Cuba ville heller satse på tresteg eller hekk.

Men Javier Sotomayor ble verdens beste høydehopper. Han har fortsatt verdensrekorden på 2,45 meter. Nå jobber han for å få cubansk friidrett til topps igjen.

Nærmer seg rekorden Dagbladet treffer den cubanske idrettskjendisen i hans hjem i Havanna.

I hagen har han et høydestativ der lista ligger på rekordhøyden. Selv ved siden av høyreiste Sotomayor ser det ubegripelig høyt ut.

- Når den blir slått? Nei, det vet jeg ikke. Det er jo noen som nærmer seg nå, en fra Qatar og en fra Ukraina er vel de som er nærmest, sier han.

Han tenker på Mutaz Essa Barshim, som har 2,43 og Bohndan Bondarenko som har 2,42 (2,42 ute).

Sotomayor må ha vært et ekstremt idrettstalent. Allerede som 14-åring hoppet han to meter. I 1986 vant han junior-VM i Aten, med resultatet 2,36 meter.

Gammel rekord Cuba boikottet OL i Seoul i 1988. Men samme år satte han verdensrekord med 2,43 meter i Salamanca i Spania. Det var også her han i 1993 hoppet 2,45 meter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.