SÅ HØYT: Så høyt har han hoppet. Javier Sotomayor har et høydestiv i hagen som viser rekordhøyden, 2,45 meter. Foto: Kirsten Karlsen / Dagbladet.
SÅ HØYT: Så høyt har han hoppet. Javier Sotomayor har et høydestiv i hagen som viser rekordhøyden, 2,45 meter. Foto: Kirsten Karlsen / Dagbladet.Vis mer

Sotomayor har v-rekorden hjemme i hagen

Dagbladet besøkte høyde-legenden på Cuba.

HAVANNA (Dagbladet): Som ung gutt hadde han skrekk for lista. Idrettstalentet fra en landsby nær Matanzas på Cuba ville heller satse på tresteg eller hekk.

Men Javier Sotomayor ble verdens beste høydehopper. Han har fortsatt verdensrekorden på 2,45 meter. Nå jobber han for å få cubansk friidrett til topps igjen.

Nærmer seg rekorden Dagbladet treffer den cubanske idrettskjendisen i hans hjem i Havanna.

I hagen har han et høydestativ der lista ligger på rekordhøyden. Selv ved siden av høyreiste Sotomayor ser det ubegripelig høyt ut.

- Når den blir slått? Nei, det vet jeg ikke. Det er jo noen som nærmer seg nå, en fra Qatar og en fra Ukraina er vel de som er nærmest, sier han.

Han tenker på Mutaz Essa Barshim, som har 2,43 og Bohndan Bondarenko som har 2,42 (2,42 ute).

REDD HØYDEN: Javier Sotomayor i sitt hjem i Havanna. Sotomayor har fortsatt verdensrekorden i høyde på utrolige 2,45 m. Foto: Kirsten Karlsen / Dagbladet
REDD HØYDEN: Javier Sotomayor i sitt hjem i Havanna. Sotomayor har fortsatt verdensrekorden i høyde på utrolige 2,45 m. Foto: Kirsten Karlsen / Dagbladet Vis mer

Sotomayor må ha vært et ekstremt idrettstalent. Allerede som 14-åring hoppet han to meter. I 1986 vant han junior-VM i Aten, med resultatet 2,36 meter.

Gammel rekord Cuba boikottet OL i Seoul i 1988. Men samme år satte han verdensrekord med 2,43 meter i Salamanca i Spania. Det var også her han i 1993 hoppet 2,45 meter.

Han har også vært flere ganger på Bislett, og har konkurrert med nordmennene Håkon Särnblom og Steinar Hoen.

- Steinar besøkte meg her, og jeg besøkte han i Oslo, forteller han.

Nå treffes de fra tid til annen på friidrettsstevner i Europa, og i dag ankom cubaneren Oslo som gjest hos nettopp Bislett-general Hoen og Bislett Games.

Sjef for salasaband Etter at han la opp i 2001, har han gjort ulike ting. I fire år var han sjef - eller manager - for et salsaband, Salsamayor.

Bandet som nå heter «Maikel Blanco y Salsamayor», er et av Cubas mest populære. Etter salsaperioden drev han en kort periode en bar i sitt eget hjem.

Men de senere årene har han engasjert seg i idretten igjen, som trener og leder. Nå jobber han i administrasjonen i det statlige friidrettsforbundet på Cuba.

Vi spør om nivået på cubansk friidrett nå sammenlignet med hans tid.

- Det er ikke like bra nå som da. Det er ikke så mange navn på høyt internasjonalt nivå. Det er noen som kan nå langt, i stav, diskos, tresteg og lengde, både for kvinner og menn. Men det er ingen i høyde, eller på løpersiden, som har verdensklasse, sier han.

Mangler penger - Hva mangler? Holdninger, innsats, ressurser?

- Det jobbes nok bra, men vi mangler ressurser. Og vi har ikke et godt nok rekrutteringsgrunnlag, sier Zoto.

Hans barne- og ungdomstid falt sammen med de gode årene i cubansk økonomi, da landet var sterkt subsidiert av Sovjetunionen og Comecon, og hadde råd til gratis idrettsskoler landet over.

BILSKILT: Javier Sotomayor viser har merket rekordhøyden med et bilskilt med rette initialer og tall. Foto: Kirsten Karlsen / Dagbladet.
BILSKILT: Javier Sotomayor viser har merket rekordhøyden med et bilskilt med rette initialer og tall. Foto: Kirsten Karlsen / Dagbladet. Vis mer

Etter kriseårene på 90-tallet sliter mange sektorer i det cubanske samfunnet, som skole og idrett, med ressursmangel, noe som har gitt følger for rekrutteringsgrunnlaget. En del idrettstopper, først og fremst innenfor baseball har reist fra Cuba og tjener godt på idretten.

Kan tjene penger Nå har cubanske myndigheter åpnet for at toppidrettsutøvere, først og fremst innen lagidretter, kan spille for utenlandske klubber og likevel delta på landslaget. Ifølge Zotomayor er det inngått avtaler med klubber i Japan og Canada, og andre land i Karibia er aktuelle.

- Det gir stimulanser til cubanske idrettsutøvere, både sportslig og økonomisk. Vi jobber for slike muligheter også for friidrettsutøvere. Det tas skritt i den retning, sier han.

Mens cubanske trenere tidligere måtte gi det meste av lønna til staten hvis de jobbet i utlandet, kan de nå inngå kontrakter og beholde pengene selv.

Cuba og USA Zotomayor er fornøyd med reformene som skjer på Cuba, at private kan skape sysselsetting, er bra. Han er også glad for tilnærmingen mellom Cuba og USA.

- Svært positivt for begge land, men synd at det går så sakte. De har allerede snakket om mye, som vil tjene begge land, men det går sakte. Først må diplomatiske forbindelser normaliseres, men går svært sakte.

- Om noen år kan noen konkurrere for amerikanske klubber, og samtidig spille på cubanske landslaget?

HØYT OPPE: Javier Sotomayor la opp i 2001. Foto: Scanpix
HØYT OPPE: Javier Sotomayor la opp i 2001. Foto: Scanpix Vis mer

- En dag kanskje. Vi får håpe det, sier Sotomayor.

BISLETT: Javier Sotomayor vant på Bislett i 1990 med et hopp på 2,28 meter. Foto: Erik Johansen, SCANPIX
BISLETT: Javier Sotomayor vant på Bislett i 1990 med et hopp på 2,28 meter. Foto: Erik Johansen, SCANPIX Vis mer