Sotomayor tatt for kokain

Javier Sotomayor har testet positivt på kokain etter høydegullet i de panamerikanske idrettslekene. Kubaneren mister seieren, men slipper sannsynligvis ytterligere straff.

En kanadisk radiostasjon var først ute med nyheten om Sotomayors positive prøve, og sent i går kveld norsk tid bekreftet president Mario Vazquez Rana i det panamerikanske idrettforbundet opplysningene.

Den 31-årige verdensrekordholderen avga den positive prøven etter at han vant fredagens høydekonkurranse i Winnipeg. Urinprøven inneholdt 200 nanogram, eller 200 deler per million, av kokain.

Legene har ikke sagt om dette sannsynliggjør at Sotomayor bruker kokain, eller om han kan ha fått i seg stoffet gjennom en medisin.

Bruk av kokain medfører diskvalifikasjon, men ikke utestengelse ifølge Det internasjonale friidrettsforbundets regelverk. Det betyr at cubaneren kan delta i VM i Sevilla, der han jager sin tredje VM-tittel.

Sotomayor vant OL-gull i 1992 og VM-gull i 1993 og 1997. Han har også VM-sølv fra 1991 og 1995.

Han satte verdensrekorder i 1988, 1989 og 1993, den siste på 2,45.

Sotomayors dopingsak ble kjent på samme dag som det kom fram at en annen friidrettsstorhet er dopingtatt. Briten Linford Christie, også han med OL-gull i 1992, har avgitt en prøve som inneholdt spor etter anabole steroider.

Mens Sotomayor slipper med en offentlig advarsel for sin bruk av narkotika, risikerer Christie to års utelukkelse.

(NTB/Reuters/DPA)