Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sotsji-politiet kapret de norske smørernes værstasjon og sendte den til Moskva

- Plutselig gikk to av dem i svart.

MYE Å TENKE PÅ: Smøresjef Knut Nystad står foran en av sine største utfordringer i smørebua når OL i Sotsji kommer neste år. Da er det kanskje greit å ha litt erfaring med de lokale forholdene. Foto: Berit Roald / Scanpix
MYE Å TENKE PÅ: Smøresjef Knut Nystad står foran en av sine største utfordringer i smørebua når OL i Sotsji kommer neste år. Da er det kanskje greit å ha litt erfaring med de lokale forholdene. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Smørerne får en nøkkelrolle i alle øvelsene som foregår med ski på beina i OL i Sotsji i februar. Været der kan skifte brått, uventet og snøforholdene er vanskelige å spå på forhånd.

Derfor har det norske smøreteamet forberedt seg godt på flere turer over, som tidligere i år da smøresjef Knut Nystad og folkene hans fikk et uventet møte med den russiske ordensmakten.

Nystad og teamet gjorde som planlagt, og satte opp værstasjoner oppe i langrennsløypene.

- Det er for å kartlegge været, tendenser, se hvor kaldt det er om natta i forhold til om morgenen, og så videre. Stasjonene rapporterer via internett, så da var det bare å reise ned på hotellet og følge resultatene i ro der, forteller smøresjefen.

Så, i løpet av kvelden, skjedde det noe.

- To av de tre gikk plutselig i svart. Vi tenkte at «jaja, dette er teknologi, så da fungerte det vel ikke så bra i dag». Men så reiste vi jo opp for å sjekke neste dag, sier Nystad.

Sendt til Moskva Der ble nordmennene møtt av russisk militært politi, som holdt vakt rundt den ene stasjonen.

- De var flere stykker. Den ene maskinen hadde de allerede tatt og sendt til Moskva for «analyser». Den andre hadde de inndratt, og vi måtte ned i forhør, omtrent, på stasjonen for å få den tilbake, sier Knut Nystad.

Han forteller at politifolkene var hyggelige folk, og at det ikke var noe ubehagelig ved hendelsen. Men smørerne forsto raskt at her var det en del papirarbeid de hadde hoppet over, og at det ikke er bare å ta seg til rette på samme måte som de er vant med i og rundt løypene.

- Vi fikk med oss den konfiskerte værstasjonen, men den i Moskva har vi aldri sett mer til. Jeg aner ikke hva de gjør med den, men det er jo bare innsamlet på værdata. Den tredje fant de aldri, for den hadde vi plassert inne i russernes egen, sier Nystad med et glis.

- Vi har jo et kjempeforhold til de russiske løperne og teamet deres, men det er ikke alt ved det lokale systemet man forstår like godt. Man må bare gjøre det beste ut av det, og heller irritere seg grønn senere. Jeg tror politiet var mest overrasket over at vi bare tok det hele med vitser og et smil, det virket som de ikke var helt vant med den reaksjonen, sier han.

«Perfect storm» Uansett føler smørerne seg nå godt forberedt til det som skal skje i februar. Det har falt godt med snø i fjellene rundt Krasnaja Poljana nå, og det norske smøreteamet vil være tidlig på plass for å gjøre jobben.

- Men det er litt sånn «the perfect storm» der borte, sier Knut Nystad til Dagbladet.

- Du har denne kystflaten, og bare noen kilometer inn i landet møter du den trange dalen. Fuktigheten fra havet stopper i fjellet, og da skal den jo ned. Nedbør, tåke, det er mye vi må forholde oss til. Men sånn er det for alle nasjonene, og vi håper at vi med vår erfaring og kunnskap skal komme opp med gode svar. Målet er som alltid at det ikke skal stå for mye på flaks, sier smøresjefen.