FLAGGER FORTSATT: De enkelte russiske utøverne som ble brukt i statssvindelen i forbindelse med Sotsji-OL, ser ut til å slippe straffeforfølgelse. FOTO: AFP/Yuri Kabdotnov.
FLAGGER FORTSATT: De enkelte russiske utøverne som ble brukt i statssvindelen i forbindelse med Sotsji-OL, ser ut til å slippe straffeforfølgelse. FOTO: AFP/Yuri Kabdotnov.Vis mer

Doping under OL i Sotsji 2014

Sotsji-skandalen fortsetter: Lar 95 av 96 russiske utøvere gå fri

For vanskelig å bevise at de var en del av statsvindelen.

DE russiske idrettsstjernene blir i første omgang stående igjen som vinnerne av den statlige dopingsvindelen i Sotsji-OL 2014. Nå har Verdens Anti Doping Byrå (WADA) bestemt seg for å stoppe 95 av de 96 første individuelle sakene etter de såkalte McLaren-rapportene avslørte OL-vertenes eget juks.

Dette er ingen endelig henleggelse av alt individuelt materiale fra Sotsji. Både reanalysene av selve OL-prøvene og den juridiske prossessen i enkelte nye saker vil fortsette.

Samtidig viser denne stopporderen hvor vanskelig det blir å bruke McLarens overbevisende dokumentasjon av Russlands svindel som holdbart bevis når det gjelder å avgjøre hvor mye skyld den enkelte utøver har i dette statsorganiserte jukseopplegget.

DET er avisa New York Times som offentliggjør antidopingmyndighetenes egne saksdokumenter før WADA-styremøtet 24.september. Der konkluderer WADAs generalsekretær Olivier Niggli slik om den utfordrende jakten på bevis:

- Det tilgjengelige bevismaterialet var utilstrekkelig for å bevise brudd på dopingreglene hos 95 utøvere.

Saksdokumentene viser at det foreløpig bare har vært mulig for WADA å gå videre i en eneste av disse russiske sakene. Det skjedde ved hjelp av en ekstra urinprøve.

DET omfattende materialet fra de to McLaren rapportene henviste til over tusen navgitte russiske utøvere. I mai i år avleverte han en egen bevisrapport der de internasjonalt ansvarlige i hver enkelt sport hadde mulighet til å hente fram det de trengte for eventuelt å starte rettslige prosesser mot sine utøvere.

Dette materialet omfattet ni ulike idrettsgrener, men idrettene selv kom ingen vei. 95 av 96 saker ble så sendt tilbake til WADA der hver enkelt sak ble gjennomgått med ekstern juridisk hjelp for å se om det var mulig å komme videre med en straffeprosess.

Det var det altså ikke.

ALLEREDE nå blir det satt et spørsmålstegn ved denne WADA-gjennomgangen. I saksdokumentet framhever WADA at det har vært umulig å få et nytt vitnemål fra Grigory Rodchenkov; selv hovedvitnet i McLaren-rapportene. Rodchenkov var sjef for det WADA-akkrediterte dopinglaboratoriet i Moskva og arkitekten bak den russiske svindelen, før han for halvannet år siden flyktet til USA. Der er han beskyttet av amerikanske myndigheter.

Til New York Times skriver Rodschenkovs advokat at WADAs framstilling ikke er korrekt og at den russiske kjemikeren hele tida har vært villig til å vitne. Han har bare ikke blitt spurt.

UANSETT er det neppe Rodchenkovs videre medvirkning som vil avgjøre disse individuelle sakene. Hans framstilling av hva som skjedde er allerede vel dokumentert og blir trodd. Problemet for idrettens ulike påtalemyndigheter er å sannsynliggjøre koblingen mellom statlig svindel og ansvaret hos den enkelte russiske utøver.

Dette er også grunnen til at de russiske langrennsløperne som ble nektet å gå under Lathi-VM, sannsynligvis får være med i OL i februar. For nå som de første individuelle sakene droppes, blir det i opp hver idrett å vurdere om Russland jukser så mye at landet bør stenges ute.

Det internasjonale Skiforbundet (FIS) vil i ettermiddag ikke kommentere denne saken til Dagbladet fordi de ennå ikke offisielt har fått framlagt WADA beslutning om å stoppe sakene.

Ellers er det en dårlig skjult hemmelighet at hverken FIS eller IOC har noen spesielt lyst på å holde Russland borte fra OL.