- Southampton hører hjemme i Premier League

Men Lundekvam frykter nervøse spillere i kveldens seriefinale.

STORSCORER: Richie Lambert er med sine 26 seriemål toppscorer i Championship. Foto: AFP PHOTO/GLYN KIRK/NTB scanpix
STORSCORER: Richie Lambert er med sine 26 seriemål toppscorer i Championship. Foto: AFP PHOTO/GLYN KIRK/NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Etter 27 sammenhengende år i engelsk fotballs øverste divisjon, rykket Southampton ned fra Premier League våren 2005.

Nedturen stoppet imidlertid ikke der: I 2009 ble bunnen nådd da sørkystklubben ble satt under administrasjon, trukket ti poeng og rykket ned til nivå tre i ligasystemet.

Tre år seinere er «The Saints» bare en hjemmeseier mot tabellnabo Reading unna i praksis å sikre seg et direkte opprykk tilbake til det gjeveste selskap. Med seier vil det skille minst seks poeng ned til tredjeplasserte West Ham med tre serierunder igjen å spille. Det er en utvikling som overrasker selv tidligere klubbkaptein Claus Lundekvam, som gleder seg stort til kveldens toppkamp mellom nummer én og to i The Championship på St. Mary's.

- Jeg hadde ikke trodd at de skulle være såpass dominerende allerede denne sesongen. Det så veldig mørkt ut året etter at jeg la opp. Så kom det nye eiere og tok over med en langsiktig plan og vilje til å spytte masse penger inn i akademiavdelingen. At de skulle klare å etablere seg i toppen gjennom hele sesongen har overrasket meg litt også, men de har en manager og eiere som har gjort en fantastisk jobb, som de skal ha all ære av. De har hatt en filosofi alle har hatt tro på, og når ei gruppe trekker i samme og riktig retning gjennom store deler av sesongen, viser fasiten at det er mulig å klare det, sier Lundekvam til Dagbladet, og minner om at Norwich klarte det samme i fjor:

Å ta seg fra League One til Premier League med to strake opprykk. Likevel kan nordmannen med flest Premier League-kamper gjennom tidene berette at det nervøsiteten har begynt å spre seg i en spillerstall på terskelen av fotballverdenens mest lukrative opprykk.

- Jeg har hatt mye kontakt med gruppa, og de er litt «shaky» etter et par dårlige resultater i det siste med tap mot Blackpool og uavgjort mot Pompey. Men de vet hva de er gode for hjemme, sier Lundekvam.

Southampton har den beste hjemmestatistikken i Championship. Likevel er Lundekvam forsiktig i sitt resultattips.

NY YNDLING: Adam Lallana er siste skudd på stammen av talentfulle Southampton-unggutter.Foto: AFP PHOTO/GLYN KIRK/NTB scanpix
NY YNDLING: Adam Lallana er siste skudd på stammen av talentfulle Southampton-unggutter.Foto: AFP PHOTO/GLYN KIRK/NTB scanpix Vis mer

- Jeg håper selvfølgelig at det blir tre poeng, men det er mest realistisk at de spiller uavgjort. Så lenge de ikke taper, må de være fornøyde, sier TV 2-eksperten.

Trenger forsterkninger Gitt at det blir opprykk, har denne sesongen vist at steget nødvendigvis ikke er så stort fra Championship- til Premier League-fotball. Både Norwich og Swansea styrer mot fornyet kontrakt med god margin med mange av de samme spillerne som førte lagene opp, mens QPR heller ikke er fortapt, tross et tøft gjenværende kampprogram.

Lundekvam mener gamleklubben ennå ikke er godt nok rustet til å overleve på høyeste nasjonale nivå - på banen.

- Jeg tror ikke det. Jeg krysser alt jeg har for at de klarer direkte opprykk, men da må de ut å handle forsterkninger til alle lagdeler i sommer. Det har de ressurser til. Det er 14-15 spillere som holder bra nivå, og de har et spillemønster de skal ha all ære for. Når det fungerere er de veldig gode, men når det ikke fungerer er de bekymringsfullt svake. Hvis det skulle bli opprykk, er det kanskje ett eller to år for tidlig, men de må for all del gripe muligheten med begge hender hvis den byr seg, sier Lundekvam.

Sterk ledelse Hva gjelder infrastrukturen i Southampton er imidlertid det meste på plass. Klubben hadde allerede et moderne stadionanlegg. Etter at tysk-sveitsiske Markus Liebherr kom inn som eier og plasserte den italienske bankmannen Nicola Cortese i sjefsstolen våren 2009 har det blitt investert tungt i treningsanlegg og akademiet etter at økonomien kom på stell.

- En klubb som Southampton fortjener å høre hjemme i Premier League, mener Lundekvam.

Liebherr døde brått av et hjerteinfarkt i august 2010, men en stiftelse som forvalter arven hans, har sørget for at Southampton har hatt rikelig med ressurser også etter hans død.

- De de kom inn og reddet klubben i en tid med økonomisk krise. Hvis ikke hadde de gått konkurs. De hadde en langsiktig plan om å bygge en klubb og en klar og striks visjon om hvordan det skulle gjøres. Det var selvfølgelig tragisk at Liebherr døde ett år etter overtok klubben, men Nicola Cortese har styrt butikken videre med jernhånd. Han er steinhard når det kommer til business, og har gjort ting på sitt eget vis. Det er mange som har lurt på hva han har drevet med, og han fikk mye pepper i begynnelsen av media og de som jobbet med ham. Men det stilnet etter at suksessen kom, forteller Lundekvam.

Tydelig manager En annen som har bidratt til at klubben har tatt store steg de siste to årene er manager Nigel Adkins som overtok etter Alan Pardew i begynnelsen av forrige sesong. Lundekvam kan fortelle om en tydelig trener, som vet hva og hvor han vil:

- Jeg kjenner ham ikke personlig, men det inntrykket jeg har av ham er at han har veldig stor innflytelse på spillerne. Når jeg snakker med dem trekker de fram at hans beste egenskaper som manager er at han er god på «man management», samtidig som han er pedagogisk og fotballfaglig dyktig. Dessuten er han veldig nøktern, og utrolig flink til å motivere og gi spillerne tro på suksess, sier Lundekvam om den tidligere keeperen som startet som fysioterapeut i før han ble sjef i Scunthorpe.

OVERRASKET: Claus Lundekvam er overrasket over gamleklubben Southamptons framganger, som trolig ender i Premier League-spill neste sesong.Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
OVERRASKET: Claus Lundekvam er overrasket over gamleklubben Southamptons framganger, som trolig ender i Premier League-spill neste sesong.Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer

Southampton har de siste årene først og fremst markert seg som talentfabrikken som har produsert spillere som Theo Walcott, Gareth Bale og Alex Oxlade-Chamberlain. Den neste Premier League-favoritten heter kanskje Adam Lallana, og er en spiller Lundekvam kjenner godt fra sin tid i klubben.

- Han er et unikt talent på mange måter. Den fotballfaglige spilleforståelsen er fantastisk bra. Han er en boksåpnertype, som elsker å operere i mellomrommet og bidra med målgivende pasninger. I den fasen av spillet er han ufattelig dyktig. Kanskje mangler han fart og tempo. Det blir spennende å se. Du vet aldri hvordan det går, før du har fått prøve deg på toppnivå, sier Lundekvam, som varsler at det er flere skudd på talentstammen:

- De har god del spillere dere ikke har fått sett ennå. Det gjøres en veldig god jobb i akademisystemet, som styres av min tidligere lagkamerat Jason Dodd.

PS! Kveldens toppoppgjør mellom Southampton og Reading har avspark klokka 20.45 og vises direkte på Viasat Fotball.