Sov seg i toppslag

I jubelrusen etter verdenscupseieren i USA glemte Bjarne Solbakken å hvile. Det straffet seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VAL GARDENA (Dagbladet): For nedturen ble total da Solbakken ikke maktet å komme til andre omgang i favorittdisiplinen storslalåm i Alta Badia sist søndag.

- Etter rennet gikk jeg rett opp på hotellet og sov i tre- fire timer. Alt styret i uka etter seieren i USA tok nok mer på enn jeg trodde, smiler Bjarne Solbakken.

Og tenker seg om.

- Det ble mye mer oppstyr enn jeg noen gang drømte om. Hvis det blir sånn videre, så er jeg redd jeg blir nødt til å si mer «nei» til noen av henvendelsene. Først nå forstår jeg hva Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt har vært gjennom hele karrieren.

- Manglet overskudd

Da han kom hjem til Stranda på Sunnmøre etter Super-G-seieren i Beaver Creak for knappe 14 dager siden, så gikk det i ett i tre dager med presse, venner og familie.

- Vanligvis hviler jeg når jeg er hjemme. Denne gangen var det omvendt. Dermed manglet jeg overskuddet jeg var avhengig av hvis jeg skulle lykkes da jeg sto på startstreken i Alta Badia. Jeg merket det med en gang på kroppen.

Men etter noen rolige dager i Italia, og en fin gjennomkjøring i den over tre kilometer lange Saslong-løypa i klassiske Val Gardena, har Solbakken igjen funnet overskuddet.

- Jeg er i form. Grunnlaget er bra og selvtilliten god. Så det er ingen grunn til at jeg ikke skal gjøre det bra til helga også, sier han.

Solbakken overrasket mange da han slo gjennom med seier og andreplass i USA. Men i virkeligheten har det vært Bjarnes plan hele tida. Bortsett fra at gjennombruddet kom ett år for seint.

- Jeg hadde planlagt å slå gjennom i fjor. Men sesongen ble ødelagt av sykdom, forklarer han.

Faktisk startet nedturen der han er i dag. I Val Gardena.

- Jeg pådro meg et virus. Jeg hadde feber og følte meg elendig, og det satt i kroppen helt til slutten av januar. Da greide jeg aldri å komme tilbake.

I stedet for å mase med å prestere halvbra i slutten av sesongen i fjor, rettet Bjarne tankene inn på denne sesongen. Og gjorde den enkle, men tunge leksa de fleste suksessrike idrettsutøvere utfører når karrieren står i stampe. Han tok samling i bånn.

- Fjoråret var en gedigen nedtur, og jeg bestemte meg for at det ikke skal skje igjen. Jeg la om alt, og har forbedret meg over hele linja.

- På hva da?

- Trening, utstyr, livsstil, jeg begynte for eksempel å legge meg tidligere om kveldene. Alle små ting hjelper. I tillegg har jeg vært skadefri. Da kommer overskuddet og resultatene av seg selv. I vår fikk nemlig Solbakken for første gang høre annet enn positive ting fra kolleger, trenere og presse.

Superhopp

- Folk var rett og slett mer negative. Over hele linja. Det er jo begrenset hvor lenge man kan gå rundt og være ung og lovende. Men jeg har hele tida hatt en sakte stigende kurve i karrieren. Jeg tror det er en fordel. Når kurven går sakte oppover, er sjansen større for at kurven blir «der oppe», sier Bjarne, som føler han har lært av motgangen i fjor.

- Tror det måtte en dårlig sesong til for at jeg skulle skjønne hvordan jeg kunne bli bedre.

Nå er han i alle fall på toppen. I går kjørte han så rått gjennom løypa i Val Gardena at arrangørene måtte høvle ned det ene hoppet.

- Det tok helt av. Jeg hoppa vel 70 meter, og da kjempa jeg for å holde meg nede hele tida.

Svenske Patrick Järbryn mente Bjarnes hopp måtte være svensk rekord, i alle fall uten V-stil.

- Jeg tok det ikke rolig. Det kan være farlig, for da er man ikke skjerpet. Men jeg har nok litt mer å gå på, smiler han lurt. I morgen er det Super-G, mens utforrennet går på lørdag.

<B>FØRSTE SEIER:</B> Bjarne feiret etter seieren i Beaver Creek 7. desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer