Sovende Northug ble Idrettsgallaens konge

Kåret til «Årets navn» og vant utøvernes pris.

SOVENDE PRISVINNER: En utslitt Petter Northug lå og sov under Idrettsgallaen, og er uvitende om at han har vunnet to priser på Lillehammer. Her er han etter dagens kraftanstrengelse i Tour de Ski.Foto: SCANPIX/EPA/CARLO FERRARO
SOVENDE PRISVINNER: En utslitt Petter Northug lå og sov under Idrettsgallaen, og er uvitende om at han har vunnet to priser på Lillehammer. Her er han etter dagens kraftanstrengelse i Tour de Ski.Foto: SCANPIX/EPA/CARLO FERRARO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Etter i kjent stil å ha hentet ut siste rest av krefter, bar det tidlig i seng for Petter Northug etter dagens styrkeprøve i Tour de Ski i Cavalese.

Dermed gikk 24-åringen glipp av at han ble kronet som Idrettsgallaens konge i Håkons Hall i Lillehammer.

Langrennsesset ble stemt fram av både folk («Årets navn») og utøverkolleger («utøvernes pris») og ble dermed den mestvinnende utøveren da norsk idrett feiret seg selv.

Landslagstrener Morten Aa Djupvik måtte i stedet motta prisene på Northugs vegne, men lovte publikum i salen og tv-seerne at råtassen fra Mosvik skulle få beskjed ved frokostbordet i morgen foran den avgjørende duellen mot Lukas Bauer opp monsterbakken Alpe Cermis.

Forhåpentligvis gir hederen Northug ekstra inspirasjon foran styrkeprøven mot den tsjekkiske jernmannen i utilgivelig mange prosents stigning opp slalåmløypa.

Northugs prioritering av nattesøvn framfor galla og glitter møter iallfall forståelse hos gamle langrennshelter.

- Nå er det ikke slik at alt utenfor langrenn ikke betyr noe for Petter, men det er helt riktig av ham å prioritere 10-12 timer søvn med den belastningen han er midt oppe i. Hvert minutt med hvile kan være avgjørende for ham, sier Brå til NTB.

— Når Petter er så stor i kjeften som han er, fører det til at mange konkurrenter ligger våkne om nettene og pønsker ut hvordan de skal slå ham. Også Petter Northug vil oppleve at ting snur seg. Det er nemlig ikke slik at han aldri kan bli syk, slår Bjørn Dæhlie fast overfor NTB.

«Gallagrossisten» BjørndalenTidligere har gallakonger og — dronninger (to eller flere priser) vært blant andre Katrine Lunde Haraldsen (to priser i 2009), Aksel Lund Svindal (2 i 2008), Kjetil André Aamodt (4 i 2007), Marit Bjørgen (3 i 2006), Gunn-Rita Dahle Flesjå (3 i 2004), Petter Solberg (4 i 2003), Ole Einar Bjørndalen (3 i 2002) samt Bente Skari, Liv Grete Poiree og Olaf Tufte (2 i 2001).

Northug var også nominert i kategorien «Årets mannlige utøver», men måtte se seg slått av «gallagrossisten» Ole Einar Bjørndalen. Skiskytterfenomenet fra Simostranda mottok sin sjuende utmerkelse, noe som tok ham opp på samme antall som tidligere alpinist Kjetil André Aamodt.


Vi fulgte idrettsgallaen direkte:

Idrettsgallaens hederspris: Tor Ole RimejordeHedersprisen tildeles en person som på en unik måte har viet sitt liv til idretten, og denne personen heter altså Thor Ole Rimejorde.

Rimejorde beskrives som «en ganske ukjent legende» i norsk toppidrett. I toppidrettsmiljøer betraktes han som en ener og pioner, men blant det store publikum er han mindre kjent.

Rimejorde er ideologen bak den norske toppidrettsmodellen som begynte med Prosjekt 88, og som senere ble en stor suksess med Olympiatoppen.

Prisvinnere på Idrettsgallaen lørdag:

Årets kvinnelige utøver:
Suzann Pettersen (golf).

Årets mannlige utøver:
Ole Einar Bjørndalen (skiskyting).

Årets lagspiller:
Brede Hangeland (fotball).

Lagspill:
Kvinnelandslaget fotball.

Årets gjennombrudd:
Ingvild Snildal (svømming).

Årets funksjonshemmede Idrettsutøver:
Nils Erik Ulseth (langrenn).

Årets trener:
Åsmund Martinsen (friidrett).

Idrettsgallaens hederspris:
Thor Ole Rimejorde.

Årets forbilde:
Anders Nordberg (orientering).

Utøvernes pris:
Petter Northug jr. (langrenn).

Årets Navn:
Petter Northug jr. (langrenn).

Åpen klasse:
Vebjørn Berg (skyting).

Årets Ildsjel:
Vidar Bøe, Østmarka IL.

Også Inkluderingsprisen ble delt ut i forbindelse med Idrettsgallaen 2010. Prisen gikk til Idrettslaget Kråkene, som vant for sitt arbeid med kjelkehockeymiljøet i Østfold.

(NTB)

Han startet som håndballtrener, og fra 1967 til 1973 var Rimejordet trener for landslaget i håndball både for kvinner og menn. Kvinnelandslaget var først i verden med å spille kamp med pulsmålere koblet til radiosendere.

Som toppidrettsfaglig spesialist i Norges Idrettsforbund arbeidet han videre med kompetanseutvikling, trenerutvikling og trenerutdanning.

Trenerfilosofier som «24-timersutøveren» og «Den helhetlige toppidrettsutøveren», den norske idrettsmodellen, er signert Rimejorde.

Thor Ole Rimejorde har vært en pioner og leder også innen toppidrett for funksjonshemmede. Han har vært norsk delegasjonsleder ved flere Paralympics.

Kriterier:

Hedersprisen tildeles en person som på en unik måte har viet sitt liv til idretten. Hedersprisvinneren skal stå for en innsats og innlevelse over tid som er spesielt beundringsverdig.

Årets navn: Petter Northug (langrenn)Petter Northug befinner seg stadig i køya, og er fullstendig uvitende om at han har vunnet to priser. Langrennsstjernen har dermed blitt stemt fram av både folket og utøverkollegene for sine prestasjoner i 2009.

- Jeg sender ham en SMS, så har vi en avtale om at vi sees til frokost i morgen i 11-tida, sier landslagstrener Morten Aa Djupvik på spørsmål om han skal fortelle Northug om dobbeltseieren.

Kriterier:
Vinneren av Årets navn er den utøveren/laget som stemmes frem av folket selv, basert på nominering fra hovedjuryen.

Nominerte:

1. Ole Einar Bjørndalen
2. Cecilia Brækhus
3. Magnus Carlsen
4. Ola Vigen Hattestad
5. Thor Hushovd
6. Petter Northug jr.
7. Suzann Pettersen
8. Aksel Lund Svindal
9. Andreas Thorkildsen

Årets lag: Kvinnelandslaget fotballFå levnet fotballjentene store muligheter foran EM i Finland, men Bjarne Berntsens jenter overrasket alle og gjorde ekspertenes forhåndstips til skamme da de slo ut turneringsfavoritt Sverige i kvartfinalen og endte opp med bronsemedalje i Berntsens siste turnering som landslagssjef før Eli Landsem overtok stafettpinnen.

STEPPET INN: Landslagstrener Morten Aa Djupvik mottok to priser på vegne av en sovende Petter Northug.Foto: Kristoffer Øverli Andersen / SCANPIX
STEPPET INN: Landslagstrener Morten Aa Djupvik mottok to priser på vegne av en sovende Petter Northug.Foto: Kristoffer Øverli Andersen / SCANPIX Vis mer

Kriterier:
Prisen tildeles det laget som det siste året har levert den fremste prestasjonen/resultatet (ev. flere) innenfor lagspill, med særlig fokus på internasjonale resultater.

Nominerte:
1. Herrelandslaget curling
2. Kvinnelandslaget fotball
3. Kvinnelandslaget håndball

Årets mannlige utøver: Ole Einar Bjørndalen (skiskyting)Han skjøt seg bort på dagens sprint, men ingen kunne ta fra Ole Einar Bjørndalen prisen som årets mannlige utøver på idrettsgallaen. Bjørndalen tok fire VM-gull i Pyeongchang og vant verdenscupen suverent etter en sesongoppladning preget av sykdom.

- Dette er stort for meg. Åpningen av fjorårssesongen var heftig med sykdom. Uten støttespillerne mine ville det blitt vanskelig, sa Bjørndalen, som lovet å kjempe for «rent bord» i det kommende Vancouver-OL.

ÅRETS ILDSJEL: Vidar Bøe fikk utdelt prisen for årets ildsjel av dronning Sonja og idrettspresident Tove Paule under idrettsgallaen i Håkons Hall. Foto: Kristoffer Øverli Andersen / SCANPIX
ÅRETS ILDSJEL: Vidar Bøe fikk utdelt prisen for årets ildsjel av dronning Sonja og idrettspresident Tove Paule under idrettsgallaen i Håkons Hall. Foto: Kristoffer Øverli Andersen / SCANPIX Vis mer

Krystallkula var Bjørndalens sjuende på Idrettsgallaen. Dermed tangerte han Kjetil André Aamodts rekord som den mestvinnende i gallaens historie.

Kriterier:
Prisen tildeles den mannlige utøveren som etter juryens vurdering har stått for den fremste internasjonale prestasjonen/resultatet (ev. flere) i året som gikk.

Nominerte:
1. Ole Einar Bjørndalen
2. Ola Vigen Hattestad
3. Petter Northug jr.
4. Aksel Lund Svindal
5. Andreas Thorkildsen

Utøvernes pris: Petter Northug (langrenn)
Uøverprisen tildeles den utøveren som toppidrettsutøverne selv mener har stått for den beste prestasjonen/resultatet (ev. flere) i året som gikk. Avstemning i to omganger avgjør hvem som vinner prisen, og det er ingen andre enn langrennsfenomenet Petter Northug som har mottatt flest stemmer av sine kolleger.

Den rappkjeftede trippelverdensmesteren er mest helt om dagen, og har krøpet til køys i Cavalese foran morgendagens Tour de Ski-avslutning. Derfor er det landslagstrener Morten Aa Djupvik som må ta imot utøverprisen på Northugs vegne.

HEDERSPRISEN: Thor Ole Rimejorde mottok hedersprisen fra kulturminister Anikken Huitfeldt.Foto: Kristoffer Øverli Andersen / SCANPIX
HEDERSPRISEN: Thor Ole Rimejorde mottok hedersprisen fra kulturminister Anikken Huitfeldt.Foto: Kristoffer Øverli Andersen / SCANPIX Vis mer

- Er ikke det at Petter Northug går og legger seg klokka 21 veldig dårlig reklame for Red Bull? ville programleder Bård Tufte Johansen vite.

Langrennsentusiastene er nok likevel glade for at Northug får den hvilen han trenger foran morgendagens duell med Lukas Bauer.

Årets ildsjel: Vidar Bøe - Østmarka IL
I 40 år har den tidligere politimannen Vidar Bøe jobbet utrettelig for idretten og samfunnets svakeste gjennom sitt brennende engasjement for Østmarka IL. Bøe er også kjent fra den meget sterke tv-dokumentaren om da han og blinde Tahir Hussain syklet «Den store styrkeprøven».

Selv en kreftoperasjon noen måneder før stoppet ikke ildsjelen fra å tilbakelegge strekningen fra Trondheim til Oslo på tandemsykkel..

ÅRETS FUNKSJONSHEMMEDE IDRETTSUTØVER: 
Langrennsløperen og skiskytteren Nils Erik Ulseth (t.v.). 
Foto: Kristoffer Øverli Andersen / SCANPIX
ÅRETS FUNKSJONSHEMMEDE IDRETTSUTØVER: Langrennsløperen og skiskytteren Nils Erik Ulseth (t.v.). Foto: Kristoffer Øverli Andersen / SCANPIX Vis mer

Lørdag ble han tildelt en av hovedprisene under Idrettsgallaen, årets ildsjel.

-Når ungdommens kompassnål dirrer, kan dere være gode veivisere i terrenget som den unike idretten tilbyr, sa Vidar Bøe rettet mot idrettsheltene i Håkons hall.

- Tahir var en gutt som satt i eget fengsel i ti år. Det er et hardt liv. Turen (Trondheim — Oslo) var verre enn det så ut til, fortalte Bøe, som er sjelen i Østmarka Idrettslag.

Prisen ble delt ut av dronning Sonja og idrettspresident Tove Paule.

ÅRETS LAG: Kvinnelandslaget i fotball.Foto: Kristoffer Øverli Andersen / SCANPIX
ÅRETS LAG: Kvinnelandslaget i fotball.Foto: Kristoffer Øverli Andersen / SCANPIX Vis mer

Kriterier:
• Vedkommende har gjort en solid frivillig innsats i idretten over flere år
• Personen er enten trener, tillitsvalgt eller frivillig
• Han/hun kan ikke være ansatt i eller lønnet av klubben
• Han/hun skal ha gjort seg bemerket gjennom uegennyttig innsats for klubben og medlemmene i klubben.

Nominerte:
1. Vidar Bøe - Østmarka IL

2. Halvard Andreas Finrud - Notodden håndballag
3. Jarle Kjeldseth - Beitstad IL
4. Hanne Steen og Geir Knudsen - Øksil
5. Hans Egil Storheim - Alvira IL

Åpen klasse: Vebjørn Berg (skyting)
Kriterier:
Prisen i åpen klasse tildeles den beste utøveren i de tradisjonelt mindre idrettene i norsk sammenheng. Åpen klasse kan fange opp utøvere innen ikke-olympiske idretter, motorsport og mer utradisjonelle idretter som leverer resultater på et høyt internasjonalt nivå.

Nominerte:

1. Vebjørn Berg
2. Petter Hansen
3. Ruth Kasirye
4. Andreas Lødrup
5. Anette Sagen

Årets trener: Åsmund Martinsen (spyd, Andreas Thorkildsen)
Etter 10 år som Andreas Thorkildsens trener, oppnådde Åsmund Martinsen å fullføre en historisk trippel i Berlin: Thorkildsen ble den første spydkasteren på herresiden som har vunnet OL-, EM- og nå senest VM-gull.

Martinsen hadde konkurranse av svømmetrener Petter Løvberg og langrennstrener Ulf Morten Aune på utdelingen lørdag. Og endelig fikk den lojale hjelperen til Thorkildsen sin fortjente honnør.

Kriterier:
Prisen tildeles den treneren (eller coach/støtteperson) som har vist fremragende kvaliteter som coach/trener og som har oppnådd gode resultater gjennom sitt arbeid med prestasjonsutvikling.

ÅPEN KLASSE: Skytter Vebjørn Berg.Foto: Kristoffer Øverli Andersen / SCANPIX
ÅPEN KLASSE: Skytter Vebjørn Berg.Foto: Kristoffer Øverli Andersen / SCANPIX Vis mer

Nominerte:
1. Ulf Morten Aune
2. Petter Løvberg
3. Åsmund Martinsen

Årets funksjonshemmede Idrettsutøver: Nils Erik Ulseth (langrenn og skiskyting)
Nils Erik Ulseth er kåret til årets funksjonshemmede idrettsutøver på bakgrunn av sine prestasjoner i skiløypa med og uten børse på ryggen. Ulseth tok to VM-gull i langrenn og ett i skiskyting, vant verdenscupen sammenlagt i skiskyting og ble nummer tre i verdenscupen i langrenn.

Kriterier:
Prisen tildeles den funksjonshemmede idrettsutøveren som har levert den fremste prestasjonen/resultatet (ev. flere) internasjonalt siste år.

Nominerte:
1. Cecilie Drabsch Norland
2. Bjørn Gulbrandsen
3. Kjelkehockeylandslaget
4. Trude Raad
5. Nils Erik Ulseth

Årets forbilde: Anders Nordberg (orientering)
Orienteringsløper Anders Nordberg forlot VM-stafetten og norske gullmuligheter for å hjelpe sin svenske konkurrent som lå skadet og hjelpeløs etter å ha blitt spiddet av en pinne i låret.

Nordberg stoppet sammen med franske Thierry Gueorgieu for å yte hjelp. Mens franskmannen ble igjen for å ta seg av svensken, løp Nordberg etter hjelp.

ÅRETS TRENER: Trener for Andreas Thorkildsen, Åsmund Martinsen.Foto: Stella Pictures
ÅRETS TRENER: Trener for Andreas Thorkildsen, Åsmund Martinsen.Foto: Stella Pictures Vis mer

- Det var en veldig spesiell dag i skogen. Jeg tror aldri jeg vil glemme det. Når man trener så mye som vi gjør, er det ikke alltid en slik forbildepris er bedre enn VM-gull, men jeg er likevel svært stolt av det, sa Nordberg.

Det var et stjerneeksempel på fairplay og vel fortjent utmerkelsen «årets forbilde».

Kriterier:
Prisen tildeles en enkeltutøver eller et lag som har representert idretten på en spesielt forbilledlig måte, som står for fair play i praksis, og som gjennom sin idrettsutøvelse og opptreden utenfor banen formidler gode holdninger til barn og unge.

Årets gjennombrudd: Ingvild Snildal (svømming)
Svømmeren Ingvild Snildal tok en meget gledelig og overraskende bronsemedalje under VM i langbane i Roma i august - Norges første VM-medalje i langbane på kvinnesida siden Lene Jensen i 1978. Askerjenta fulgte opp med en EM-bronse desember. Det var medvirkende til at hun utkonkurrerte både Edvald Boasson Hagen og Marianne Skarpnord i kåringen av årets gjennombrudd.

ÅRETS FORBILDE: Orienteringsløper Anders Nordberg.Foto: Stella Pictures
ÅRETS FORBILDE: Orienteringsløper Anders Nordberg.Foto: Stella Pictures Vis mer

Hun er gallaens tredje yngste vinner av en pris. Den yngste er den da 18 år gamle sjakkspilleren Magnus Carlsen (2009).

Kriterier:

Prisen tildeles den utøveren som har gjort det mest imponerende sportslige gjennombruddet siste året, fortrinnsvis på den internasjonale idrettsarenaen.

Nominerte:
1. Edvald Boasson Hagen
2. Marianne Skarpnord
3. Ingvild Snildal

Årets lagspiller: Brede Hangeland (fotball)
Landslagskaptein og Fulham-bauta Brede Hangeland er kåret til årets lagspiller. Siddisen har etablert seg som en av de beste midtstopperne i Premier League, og er en av hjørnesteinene på et norsk landslag som fant tilbake til seiersoppskriften.

Kriterier:
Prisen tildeles den fremste utøveren fra et lagspill det siste året. Vinneren kan preges av å sette laget foran seg selv, og fremstå som en drivkraft og motivator for å utvikle kollektivet i laget.

Nominerte:
1. Karoline Dyhre Breivang
2. Brede Hangeland
3. Trine Rønning
4. Patrick Thoresen

Årets kvinnelige utøver: Suzann Pettersen (golf)
Suzann Pettersen er kveldens første prisvinner. Golfstjernen vant sin første turnering på to år da hun seiret i Canadian Open i september, og var helt i toppen av pengelista på LPGA-touren. Hun ble til slutt nummer tre sammenlagt.

ÅRETS GJENNOMBRUDD: Svømmeren Ingvild Snildal.
Foto: Kristoffer Øverli Andersen / SCANPIX
ÅRETS GJENNOMBRUDD: Svømmeren Ingvild Snildal. Foto: Kristoffer Øverli Andersen / SCANPIX Vis mer

Tuttas manager Jan Ove Nystuen mottok prisen på oslojentas vegne. Hun befinner seg i Florida der hun legger siste hånd på forberedelsene til den kommende sesongen.

Hun danket ut skiskytter Tora Berger, snowboarder Helene Olafsen, svømmeren Ingvil Snildal og langrennsløper Kristin Størmer Steira.

Prisen er Pettersens annen på Idrettsgallaen. Hun vant også  samme pris i 2008.

Kriterier:
Prisen tildeles den kvinnelige utøveren som etter juryens vurdering har stått for den fremste internasjonale prestasjonen/resultatet (ev. flere) i året som gikk.

Nominerte:
1. Tora Berger
2. Helene Olafsen
3. Suzann Pettersen
4. Ingvild Snildal
5. Kristin Størmer Steira

Kilde: NRK/NTB/Dagbladet.no

ÅRETS MANNLIGE UTØVER: Skiskytter Ole Einar Bjørndalen mottok prisen på videooverføring fra Oberhof.Foto: Kristoffer Øverli Andersen / SCANPIX
ÅRETS MANNLIGE UTØVER: Skiskytter Ole Einar Bjørndalen mottok prisen på videooverføring fra Oberhof.Foto: Kristoffer Øverli Andersen / SCANPIX Vis mer
ÅRETS KVINNELIGE UTØVER: Golfspiller Suzann Pettersen.Foto: SCANPIX/REUTERS/Jack Cusano
ÅRETS KVINNELIGE UTØVER: Golfspiller Suzann Pettersen.Foto: SCANPIX/REUTERS/Jack Cusano Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer