Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fulhams juvel Ryan Sessegnon

Spådd en lysende karriere: Supertalentet storklubbene sikler på

Ryan Sessegnon (17) herjer for Fulham. Venstrebacken har allerede scoret sju mål i Championship denne sesongen.

SUPERTALENT: Ryan Sessegnon imponerer stort for Fulham. Foto: Ryan Browne/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
SUPERTALENT: Ryan Sessegnon imponerer stort for Fulham. Foto: Ryan Browne/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Om du ikke allerede har hørt om Fulhams 17 år gamle venstreback Ryan Sessegnon, så kommer du sannsynligvis til å både se og høre navnet hans ofte i tiden som kommer.

I mars i fjor ble supertalentet omtalt i FourFourTwo etter en veldig lovende sesong i Championship, og denne sesongen har han tatt et steg videre. Tirsdag scoret tenåringen to mål da Fulham snudde 0-1 til 4-1 mot Ipswich i ligaen.

Det siste var samtidig Sessegnons sjuende ligamål på 26 kamper. Det gjør ham til en av de mest målfarlige forsvarerne i landet. Til sammenlikning har en spiller som Stefan Johansen fem mål på 25 kamper i Fulham denne sesongen.

Sessegnon har også fire målgivende pasninger, noe som gjør at han sørger for målpoeng i 42 prosent av kampene seriekampene denne sesongen. Han scoret blant annet hattrick i en 5-4-seier over Sheffield United 21. november.

Sessegnon presenterte seg allerede i fjor som en målfarlig back. Han ble blant annet den yngste målscoreren i Championship-historien, i en alder av 16 år og 94 dager. Samtidig ble han også den første spilleren født i 2000 til å score mål i en av de tre øverste divisjonene i England.

Storklubbene sikler

Det har ikke overraskende fått storklubbene til å ligge langflate etter ham. 17-åringen har allerede blitt linket til Real Madrid, Tottenham, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Chelsea og Arsenal for å nevne noen.

Sessegnon har allerede blitt sammenliknet med Real Madrid-stjerne Gareth Bale, som også er venstrebeint. Begge var tenåringer da de spilte i Championship og begge startet karrieren på venstrebacken.

Så får framtiden vise om Sessegnon blir omskolert til en mer offensiv rolle i framtiden.

Det hører iallfall med til historien at Sessegnon fikk sin debut for Fulham 194 dager før Bale fikk sin debut for Southampton. Sånn sett er han i rute og vel så det.

Lagkamerat Kevin McDonald har tidligere skrytt Sessegnon opp i skyene.

- Framtiden er hans. Han har alt. Han er en atlet og han kommer bare til å bli sterkere. Han må lære seg posisjonen, greit nok - som 16-åring er jeg sikker på at han vil gjøre feil. Men han har et massivt potensial, uttalte McDonald ifølge engelske The Telegraph i fjor.

- Utenfor min kontroll

HATTRICK: Ryan Sessegnon setter inn et av sine tre mål mot Sheffield United i 5-4-seieren. Foto: Matt West/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
HATTRICK: Ryan Sessegnon setter inn et av sine tre mål mot Sheffield United i 5-4-seieren. Foto: Matt West/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Den gode formen på Fulham-akademiet gjorde at manager Slavisa Jokanovic hentet Sessegnon opp på førstelaget før forrige sesong. ​

Jokanovic sier at det er positivt for flere at Sessegnon blir linket til store klubber over en lav sko.

- Det er fint for ham og for klubben også. Og det er også fint for meg, for det er tilfredsstillende at store klubber er interessert i vår spiller, sier Jokanovic ifølge Evening Standard.

I sommer skrev Sessegnon under på en ny kontrakt som binder ham til Fulham fram til 2020. Det betyr at Fulham sitter med de beste kortene på hånda dersom en storklubb forsøker å lokke ham bort fra Craven Cottage.

- Jeg håper han vi bli værende med meg, men det er utenfor min kontroll. Jeg syns han er en smart mann, og jeg mener folkene rundt ham er smarte nok, han har spilt mer enn 50 kamper i en alder av 17. Jeg vet at det har vært interesse rundt ham i sommer, men han tok den riktige avgjørelsen ved å bli værende hos oss, en fantastisk avgjørelse etter min mening, sier Jokanovic, som er inneforstått med at interessen vil øke i samsvar med det unggutten leverer på gressmatta.

- Framtiden er lys for denne gutten, jeg vet ikke når det vil skje noe. Akkurat nå spiller han så bra, jeg kan ikke kontrollere denne situasjonen. Vi tror han vil bli en viktig spiller for laget sitt og for det engelske landslaget i fremtiden, sier han videre.

HÅPER HAN BLIR: Fulham-manager Slavisa Jokanovic håper Sessegnon blir værende i Fulham en stund til. Foto: Jed Leicester/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
HÅPER HAN BLIR: Fulham-manager Slavisa Jokanovic håper Sessegnon blir værende i Fulham en stund til. Foto: Jed Leicester/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Enormt imponert

Det synet deler Eirik Aase, som er grunnlegger av nettsiden Championship Norge. Få i Norge følger Championship like tett som ham.

Han laget nylig en liste over de største talentene i Championship født i 1996 eller seinere, der Ryan Sessegnon fikk andreplass bak Wolves-spiller Ruben Neves.

- Jeg har blitt enormt imponert. Jeg var egentlig imponert før han debuterte. Sommeren før han fylte 16 var han enorm før oppkjøringen. Så har han vist at han har noe å gjøre på det nivået. Han var veldig spennende forrige sesong, men i år føler jeg han har tatt enda større steg i et lag som har hatt større problemer, sier Aase om Ryan Sessegnon.

For det har ikke akkurat gått på skinner for Fulham, som kun sto med tre ligaseire på de elleve første kampene. Nå er imidlertid London-klubben kun fire poeng unna playoff etter å ha funnet tilbake til formen.

Et lysglimt i en tidvis grå tilværelse har altså vært Ryan Sessegnon. En 17-åring som elsker å angripe med ballen.

- Akkurat nå syns jeg han er bedre offensivt enn bakover. Han er veldig offensiv i stilen, han blir litt fanget av det at han ligger litt høyt i banen. Han er best når han blir brukt framover. Det er en perfekt rolle for ham akkurat nå, sier Aase, som lister opp måten han leser spillet på, tempoet og de tekniske ferdigheter som de beste kvalitetene til 17-åringen.

Tror på salg i januar

- Det som er ekstra sykt er kampene han scorer mål i, sier Aase, som lister opp hattricket mot Sheffield United, målet mot Cardifff og de to scoringene på St. James Park mot Newcastle.

- Hvor god kan han bli?

- Jeg har tenkt mye på det. Det er vanskelig å si, men jeg har sjeldent hatt større følelse for at en spiller kan nå lenger enn det han sannsynligvis kommer til å gjøre. Jeg tipper han blir hentet av en av de aller største klubbene allerede nå i januar. Han kommer til å spille på et av de beste lagene i Premier League. Der er veien kort til landslaget og Champions League, men om han kommer opp på Bale-nivå er vanskelig å si, sier Aase, som tror Sessegnon bli solgt allerede i januar.

- Jeg blir overrasket om de ikke selger han nå. Du kan få ganske mange gode spillere for de pengene der. Hvis han ikke selges i januar, må han gå i sommer, sier Aase.

Det har tidligere kommet rapporter på at Fulham har blitt tilbudt 25 millioner pund for spilleren, noe som ikke har blitt bekreftet av klubben selv. Men det må nok et bud i den størrelsesorden til for at klubben skal akseptere et salg.

Det at Sessegnon har engelsk pass er også noe som gjør at prisen fort vil bli rekordstor for en 17-åring.

Skryt av Johansen

Landslagsspiller Stefan Johansen har tidligere skrytt av Ryan Sessegnon, og sammenlikner ham med Martin Ødegaard.

- Jeg ser ingen grunn til at Ryan ikke kan bli som ham, sier Johansen ifølge Get West London.

- Jeg spilte med Martin da han var 16 år og nå på landslaget. De har begge en utrolig ro når de møter topplag, de er to utrolige talenter, sier Johansen.

Spørsmålet er om Fulham klarer å beholde ham utover januar eller etter denne sesongen.

- Jeg håper han blir værende i Fulham, men det blir ganske vanskelig å beholde ham. Det er 99 prosent sikkert at han kommer til å bli en av de beste venstrebackene i verden, mener Johansen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!