Spania ble revet i stykker

Nå kan ikke fotball-VM i Brasil få startet raskt nok.

 FØRSTE TRIUMFEN:  Brasil vant sin første store turnering med kunstneren Neymar. Men mest vant laget på ekstrem jobbing. FOTO: AP.
FØRSTE TRIUMFEN: Brasil vant sin første store turnering med kunstneren Neymar. Men mest vant laget på ekstrem jobbing. FOTO: AP.Vis mer

BRASIL - SPANIA 3 - 0.  Et fotball-VM i Brasil trenger rent sportslig sett knapt noen reklame ett år i forkant, men uansett:

•• Morsommere fotball har nesten ikke vært spilt enn det VM-arrangørene selv presterte i førsteomgangen mot Spania i natt.

Ikke fordi Brasil på 45 minutter forandret sporten på samme dramatiske vis som spanjolene har gjort de siste fem årene, men fordi hjemmelaget ved å løpe i stykker verdens beste landslaget, viste at det meste står for fall i all idrett.

Så også Spania i fotball.

DENNE smellen kom ikke helt overraskende engang.

Spanjolenes trener Vicente del Bosque snakket om muligheten for tap allerede etter semifinalen mot Italia forleden. Da var han bekymret over at motstanderne fikk såpass mye plass igjennom den spanske midtbanen, og ikke minst at spillerne hans ikke klarte å styre utviklingen underveis i kampen:

- Vi er vant til å kontrollere spillet. Normalt har vi ballen 60, 70% av tida. Nå var det mye jevnere, sa del Bosque etter å ha analysert det oppgjøret. Tallene viste 54/46 i spansk favør, noe som ga 19 - 13 i skudd. Men altså ingen mål, samt at det vante, jevne spanske trykket ikke kom før i ekstraomgangene:

- Det er ikke lett å overraske noen motstander lenger. Det vi alltid gjør, må vi gjøre veldig bra, konkluderte del Bosque, og dermed var standarden for denne finalen i prøve-VM satt.

For Brasil altså.

FORDI det var hjemelaget som fortsatte der italienerne ble stoppet, og det med mer fart, større ferdigheter og framfor alt en vanvittig kraft.

Brasilianernes ekstreme kampvilje ga et forbløffende kjapt resultat:

- Det er viktig å sørge for at de ikke kjører over oss direkte, sa Vicente del Bosque på forhånd. Men det var akkurat det som skjedde:

••  På 1 minutt og 37 sekunder hadde hjemmelaget rukket å vise både seg selv og resten av fotballverdenen at det fortsatt er mulig å løpe ned den aller beste motstanderen hvis du bare flytter deg fort nok og trår igjennom hver eneste duell.

Og etter at den ellers så kontante brasilianske midtspissen med det lite passende kunstnernavnet Fred liggende hadde pirket inn 1 - 0, løp de bare enda mer og taklet enda tøffere.

UNDERVEIS minnet dette selvsagt om Bayern München mot Barcelona i vårens eventyrlige første semifinale i Champions League . Med sju Barca-spillere på et spansk landslag som ble presset til å gjøre uvante pasningsfeil og som sleit med å holde orden i bakrommet sitt, var likheten slående.

På samme vis som Bayern sitt direkte, kraftfulle offensive spill åpnet store hull bakover i det spanske mesterlaget, kom de regjerende verdensmesterne gang etter gang litt for seint på plass mot Fred, Hulk, Neymar og resten av et hjemmeag som med all kjempingen og løpingen definitivt satte en ny standard for hva det vil si å spille brasiliansk fotball.

Det så uansett bra ut.

IKKE MINST fordi Brasil går til sitt eget mesterskap neste sommer med verdens beste midtstopper.

Det er ikke tilfeldig at Barcelona sendte direktøren sin til denne finalen for å gjøre et nytt forsøk på å Thiago Silva til å komme over fra Paris Saint-Germain. Silva er ment å gi de spanske mesterne fart nok i midtforsvaret til å fortsette med maksimalt ballinnhav og høyt press.

Det spanske landslaget ønsker det samme. Det er grunnen til at Sergio Ramos etter hvert er blitt hentet inn som stopper fra backplass, og det har holdt i 29 landskamper på rad. Da tapet endelig kom, var det likevel i eget bakrom det skjedde. Først ved to gjennomløpninger før pause som ga Arbeloa og Ramos hvert sitt gule kort, og så til slutt med utvisningen av Pique midt i andreomgangen på enda en brasiliansk kontring.

DA var det definitivt slutt. Slett ikke på den spanske storhetstida, men på følelsen av at lite nytter for å stoppe den vakre pasningsfotballen spanjolene har revolusjonert sporten med.

I natt holdt det i massevis med et helt annerledes Brasil.

Da er det bare å telle ned til et fotball-VM som egentlig ikke kan få startet raskt nok.

PS) Spanjolene kom faktisk opp i 59% ballbesittelse mot Brasil i denne prøvefinalen til tross for at de spilte halve andre omgang med 10 mann. Det forteller om kvalitetene i verdens høyest rankete landslag, og at motstanderne fortsatt må løpe ekstremt mye for å hindre dem i å forsvare tittelen når det gjelder enda mer på Maracana neste sommer.

 PÅ ETTERSKUDD:  Det spanske forsvaret er litt for treigt igjen. Pique har akkurat sparket ned Neymar, og Spania blir redusert til ti mann på stillingen 0 - 3. FOTO:AP/Andre Penner.
PÅ ETTERSKUDD: Det spanske forsvaret er litt for treigt igjen. Pique har akkurat sparket ned Neymar, og Spania blir redusert til ti mann på stillingen 0 - 3. FOTO:AP/Andre Penner. Vis mer