HET OPPLADNING: Cesc Fabregas har feriert med kjæresten Daniella Semaan i Miami før EM. Men nå er ferien over og Fabregas må som en av de rutinerte på det spanske landslaget gå foran om nasjonen skal revansjere den tidlige VM-exiten i Brasil for to år siden. Foto: Splash News / NTB Scanpix
HET OPPLADNING: Cesc Fabregas har feriert med kjæresten Daniella Semaan i Miami før EM. Men nå er ferien over og Fabregas må som en av de rutinerte på det spanske landslaget gå foran om nasjonen skal revansjere den tidlige VM-exiten i Brasil for to år siden. Foto: Splash News / NTB ScanpixVis mer

Spania floppet i VM for to år siden. Fabregas vil revansjere seg med en tredje EM-tittel på rad

- Vi har en yngre tropp denne gangen, med strålende kvaliteter.

Spania ble ydmyket i VM i Brasil for to år siden. Det katastrofale 1-5-tapet for Nederland i åpningskampen ble startskuddet for en mesterskapsfadese ingen hadde forventet, og da Chile slo de regjerende mesterne 2-0 i neste kamp var VM over for spanjolene.

Nå er de spanske stjernene tilbake, klare for å gjeninnta fotballtronen, men EM-generalprøven gikk likevel ikke helt som planlagt for spanjolene:
I Getafe tirsdag kveld tapte de 0-1 mot Georgia - et lag som ligger helt nede på 137. plass på FIFA-rankingen.

Vi stilte Cesc Fabregas fem spørsmål om hvordan de taklet fornedrelsen som var VM 2014, og om hvordan de skal reise seg igjen.

- Hvordan har den spanske leiren reagert etter skuffelsen i VM?
Reaksjonen har vært god: Vi spilte godt og vant alle kampene i kvaliken unntatt den mot Slovakia (tapte 1-2). Vi har mistet et par spillere til pensjonisttilværelsen, men dette er tidspunktet der de yngre spillerne må stå fram og vise at de også er veldig viktige for laget. Vi har en yngre tropp denne gangen, med strålende kvaliteter, og jeg er sikker på at vi kan gjøre det bra i EM 2016.

- Hva gikk galt i Brasil?
- Selvtillit er veldig viktig i fotball. Vi møtte Nederland i første kamp og tapte 1-5, men vi ledet faktisk 1-0 i første omgang, før David Silva fikk muligheten alene med keeper. Hadde han scoret, ville vi ledet 2-0 og trolig vunnet kampen. Da hadde selvtilliten vår vært på et helt eget nivå. I stedet misbrukte vi den sjansen og Robin van Persie utliknet like etter. I andre omgang var de mye bedre enn oss. Det viser bare at fotball handler om de avgjørende øyeblikkene, og selvtillit.

LEKEN: Cesc Fabregas er aldri langt unna en ball - selv ikke i ferien. Her på stranda i Miami i mai. Foto: Splash News
LEKEN: Cesc Fabregas er aldri langt unna en ball - selv ikke i ferien. Her på stranda i Miami i mai. Foto: Splash News Vis mer

- Så, føler laget at dere har nor å revansjere denne gangen?
- Man har alltid noe å bevise i fotball. I hver eneste kamp, på hver eneste trening ønsker du å være best, både individuelt og kollektivt. Kanskje dette øyeblikket er ett der ingen helt vet hva de skal forvente av Spania. Vi har en ferskere stall, seks-syv spillere er i sitt første mesterskap. Men laget er veldig godt, veldig konkurransedyktig, og vi har en veldig god manager. Jeg kan forestille meg at vi kommer til å gjøre det bra i Frankrike.

- Med så mange nye spillere i troppen, har dere endret mye på taktikken?
- Under denne manageren mener vi at vi har et system som passer måten vi ønsker å spille på perfekt, og det er 4-3-3. Det har ikke endret seg. Under ulike omstendigheter kan man endre på ting, som å legge om til 4-4-2 eller med vingene høyere i banen. Manageren kan kanskje ønske at Andres Iniesta eller Isco kommer inn i banen. Det avhenger av kampbildet, men for det meste spiller vi 4-3-3.

- Hvor spent er du personlig før dette mesterskapet, som en av de mer erfarne spillerne som har opplevd Spanias storhetstid?
- Jeg har alltid følt meg viktig for det spanske landsaget helt siden jeg fikk debuten som 18-åring. Jeg har hatt en fantastisk karriere - men det er ikke over. Det er sant at jeg er blant de eldre spillerne, og også blant de mest erfarne (Fabregas fikk sin 100. landskamp mot Ukraina i oktober), så det vil bli veldig interessant å se hvordan vi takler denne situasjonen. Jeg håper vi kan ta hjem trofeet for tredje gang på rad.

REGJERENDE MESTRE: Spania ble europamestre for to år siden - og også for fire år siden. Blir det EM-hat trick i år, eller var VM-skuffelsen for to år siden starten på en tyngre tid for spansk fotball? Foto: Matthias Schrader / AP / NTB Scanpix
REGJERENDE MESTRE: Spania ble europamestre for to år siden - og også for fire år siden. Blir det EM-hat trick i år, eller var VM-skuffelsen for to år siden starten på en tyngre tid for spansk fotball? Foto: Matthias Schrader / AP / NTB Scanpix Vis mer