Katir eksklusivt til Dagbladet: - Jeg vil ikke at Jakob skal bli disket

Spania freder Jakob

Sølvvinner Mohamed Katir sier til Dagbladet at han ikke ønsker at Jakob Ingebrigtsen skal bli disket. - Vi har ingen planer om å legge inn protest, sier Katir og det spanske friidrettsforbundet til Dagbladet. I stedet vurderer Frankrike å legge inn protest mot Katir.

TETT DUELL: Mohamed Katir og Jakob Ingebrigtsen. Foto: AP Photo/Matthias Schrader
TETT DUELL: Mohamed Katir og Jakob Ingebrigtsen. Foto: AP Photo/Matthias Schrader Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MÜNCHEN (Dagbladet): Jakob Ingebrigtsen løp inn til EM-gull på 5000 meter i München, etter en tett duell mot det spanske stjerneskuddet Mohamed Katir, som tok sølvet.

Men fire runder før slutt ble det drama.

Franske Hugo Hay løp inn i sølvvinner Katir og falt.

TAUS: Jakob Ingebrigtsen ville ikke snakke etter gullet på 5000 meteren. Video: Løkås/Godø Vis mer

Narve Gilje Nordås og Isaac Kimeli ble rammet mest, men også Jakob Ingebrigtsen ble hindret. 21-åringen snek seg forbi på siden, men i den manøveren kom han utenfor streken.

- Jeg håper det ikke blir disk, sa Jakob til NRK rett etter målgang.

Spania ønsker ikke Jakob-disk

Dagbladet har nå snakket med sølvvinner Katir og det spanske friidrettsforbundet, som er utøveren og nasjonen som har mest å tjene på en eventuell disk av gullvinner Jakob Ingebrigtsen.

- Vi har ingen planer om å legge inn en protest, sier en representant fra det spanske friidrettsforbundet til Dagbladet.

Det samme er sølvvinner Katir tydelig på.

- Jakob vant fortjent. Jeg vil at han skal få beholde gullet. Problemet er at vi er 25 stykker i finalen. Vi burde ha semifinaler, for å ha færre løpere i finalen. For om man har 25 utøvere i samme løp, vil slikt skje. Dette er ingen diskvalikasjon, sier sølvvinner Katir til Dagbladet.

ØNSKER IKKE GULLET: Mohamed Katir håper at han blir værende på sølvplass på 5000 meter og at Jakob Ingebrigtsen beholder gullet. Foto: ISAKOVIC / AFP)
ØNSKER IKKE GULLET: Mohamed Katir håper at han blir værende på sølvplass på 5000 meter og at Jakob Ingebrigtsen beholder gullet. Foto: ISAKOVIC / AFP) Vis mer

- Jeg vil gratulere Jakob med gullet. Han var best i dag, jeg var nest best, og det er jeg godt fornøyd med, sier den spanske løpskometen.

Katir legger til:

- Jeg har planer om å slå Jakob i tiden som kommer. Men det skal skje på ærlig vis, ikke via noe diskvalifikasjon, sier Katir til Dagbladet.

RISIKERER DISK: Det er ikke sikkert Jakob Ingebrigtsen får beholde EM-gullet på 5000 meter. Video: NRK. Vis mer

Det er belgiske Isaac Kimeli, som også ble rammet av situasjonen, enig i.

- Jakob fortjener gullet. Jeg synes ikke dette er noe disk. Jeg håper virkelig ikke at han blir disket, fordi Jakob var den beste i dag, sier Isaac Kimeli til Dagbladet og legger til at han beundrer sin norske overmann:

- Jakob er helt rå. For en mann!

Spania frykter fransk protest

Men dramaet slutter ikke nødvendigvis der:

Dagbladet får samtidig opplyst fra den spanske leiren at det franske friidrettsforbundet vurderer å legge inn protest mot Katir, fordi franskmennene mener at Katir fikk Hay til å falle, i det som startet hele den omdiskuterte og høydramatiske hendelsen.

NRK-BLEMME: Det er ikke alltid det går som det skal for TV-kommentatorene, Jakob Ingebrigtsen er stor stjerne i Ukraina og Team Ingebrigtsen lekte med Petter Northug på oppløpet. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

- De mener at Katir slo franskmannen, sier en representant fra det spanske friidrettsforbundet til Dagbladet og legger til:

- Vi vet ikke hva som skjer med den saken ennå. Vi skjønner ikke hva Frankrike vil oppnå med en eventuell protest mot Katir.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer