Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Spania ga «Dream Team» kamp til døra

- Vi elsker at det blir jevnt.

DUNK! LeBron James dunker inn to poeng til USA i en overraskende jevn OL-finale mot Spania, der superstjernene fra NBA måtte slite for seieren. Foto:  (AP Photo/Eric Gay)
DUNK! LeBron James dunker inn to poeng til USA i en overraskende jevn OL-finale mot Spania, der superstjernene fra NBA måtte slite for seieren. Foto: (AP Photo/Eric Gay) Vis mer

Ingen kunne hamle opp med USAs superstjerner på OL-parketten i London. I en jevn basketballfinale ble Spania slått 107-100 søndag.

I en reprise fra finalen i 2008, da de to samme lagene møttes, ventet hardere motstand enn amerikanerne var vant til fra de tidligere kampene under lekene i London. USA brøytet seg enkelt vei til finalen med store seiersmarginer. Eneste lag som var i nærheten var Litauen, som tapte med bare fem poeng i gruppespillet.

Mot Pau Gasol og Spania måtte USA slite for å ta hjem gullet, og ved halvtid hadde favorittene kun ett poengs ledelse (59-58). Med fem NBA-spillere på laget klarte regjerende europamester Spania å holde følge med USA gjennom nesten hele kampen, men i sluttminuttene dro tittelforsvareren ifra.

Til slutt kunne LeBron James, Kobe Bryant, Kevin Durant og resten av drømmelaget slippe jubelen løs i North Greenwich Arena på sørbredden av Themsen. Durant ble kampens toppscorer med 30 poeng.

- Vi visste det ikke ville bli lett, og slik ville vi heller ikke ha det. Vi er et lag med stort konkurranseinstinkt og elsker når det blir jevnt. Det er da besluttsomheten vår kommer fram. Det var det samme i 2008, sa James i intervjusonen etter kampen.

Stjernegalleri USAs basketballspillere er blant OLs aller største stjerner. De er hyperpopulære blant andre idrettsutøvere, journalister og tilskuere.

Med kontrakter hos sine NBA-lag verdt nærmere 18 millioner dollar (107 millioner kroner) årlig i snitt er de tolv spillerne også i lønnstoppen.

BLANT DE STØRSTE I OL: Kevin Durant, James Harden, LeBron James og Kobe Bryant poserer med gullmedaljene sine etter 107-100-seieren over Spania. Foto: AFP PHOTO / TIMOTHY A.  CLARY
BLANT DE STØRSTE I OL: Kevin Durant, James Harden, LeBron James og Kobe Bryant poserer med gullmedaljene sine etter 107-100-seieren over Spania. Foto: AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY Vis mer

Basketball har vært blant de mest populære grenene i OL de siste 20 årene. I Barcelona i 1992 fikk proffene lov å være med for første gang, og «Dream Team» med Michael Jordan, Magic Johnson og Larry Bird i spissen ble født.

Gullgrossist Fra 1992 er det blitt fem gull på seks forsøk. Eneste feilskjær kom i Aten i 2004 da amerikanerne bare klarte bronse. Fire år senere var laget omdøpt til «Redeem Team» og tok tilbake OL-tronen i basketball. I London innfridde de forventningene igjen.

Totalt har amerikanerne tatt 14 gull i basketball for menn siden starten i 1936. Lørdag tok kvinnene sitt femte strake triumf. De står med sju gull totalt.

Fem av spillerne på USAs lag var også med i Beijing: LeBron James, Deron Williams, Kobe Bryant, Chris Paul og Carmelo Anthony. Da ble Spania slått 118-107 i finalen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media