Spania i sjokk

I mars ledet Luis Enrique (49) det spanske fotballandslaget mot Norge og Malta. Så ble han borte og ingen skjønte hvorfor. I går kom den hjerteskjærende forklaringen.

TRAGEDIE: I 2015 feiret Luis Enrique og datteren Xana at Barcelona vant Champions League-finalen. Datteren måtte til slutt gi tapt for kreften. Foto: NTB scanpix
TRAGEDIE: I 2015 feiret Luis Enrique og datteren Xana at Barcelona vant Champions League-finalen. Datteren måtte til slutt gi tapt for kreften. Foto: NTB scanpixVis mer

MANCHESTER (Dagbladet): Spania er i sjokk etter at det torsdag kveld ble kjent at datteren til Luis Enrique har gått bort. Xana døde av kreft, ni år gammel.

- Jeg finner ikke ord. En stor klem til deg og familien, skriver Manchester Uniteds spanske keeper, David de Gea, på Twitter.

Enrique overtok som spansk landslagstrener i fotball 9. juli 2018. Men under et år seinere - i juni - gikk han av. Da hadde han vært borte fra offentligheten siden dobbeltlandskampene mot Norge og Malta i mars. Ingen skjønte hvorfor. Enrique oppga «private grunner» og ba mediene vise respekt.

I går kom den hjerteskjærende nyheten: Datteren Xana har vært rammet av kreft. Til slutt tapte hun kampen.

Enrique fortalte nyheten selv på Twitter i går:

- Datteren vår har gått bort i ettermiddag i en alder av ni år, etter å ha kjempet fem intense måneder mot osteosarkom, skriver han.

- Vi vil savne deg inderlig, men vi vil minnes deg hver dag resten av våre liv i håp om at vi møtes igjen i framtida. Du vil være stjernen som leder familien vår.

Respekterte ønsket

Osteosarkom er ifølge Store norske leksikon den hyppigste formen for primær beinkreft.

Spanske aviser har kjent til familiens dramatiske situasjon, men respektert ønsket om ikke å skrive noe. Derfor kom meldingen i går som et sjokk på det spanske folk.

Ifølge avisa Sport har flere kjente personer i spansk offentlighet uttalt seg. De reagerer med sjokk og vantro.

LYKKELIG ØYEBLIKK: Luis Enrique og datteren etter at Barcelona vant Copa del Rey på Vicente Calderon i Madrid i 2016. Foto: NTB scanpix
LYKKELIG ØYEBLIKK: Luis Enrique og datteren etter at Barcelona vant Copa del Rey på Vicente Calderon i Madrid i 2016. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det er ingen ord som kan beskrive denne smerten. Mine tanker går til Luis Enrique og hele familien hans for tapet av lille Xana, sier Spanias statsminister, Pedro Sánchez.

- Alle støtte til deg og familien din. Det finnes ikke ord, men du har oss alltid ved din side, sier Sergio Ramos, Spanias landslagskaptein.

Tennisspiller Rafael Nadal sier:

- Jeg har akkurat hørt den forferdelige nyheten om Xanas død. Jeg er svært trist og kan ikke engang forestille meg smerten til familien. En stor klem til Luis Enrique og hele hans familien. Jeg håper de får styrke og mot i en så tøff tid.

SLO NORGE 2-1: Luis Enrique (foran) driller de spanske spillerne på Estadio Mestalla i Valencia dagen før kampen mot Norge 23. mars. Foto: NTB scanpix
SLO NORGE 2-1: Luis Enrique (foran) driller de spanske spillerne på Estadio Mestalla i Valencia dagen før kampen mot Norge 23. mars. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det er ingen ord som hjelper i et sånt øyeblikk, mister, sier Atlético Madrid-spiller Álvaro Morata.

- Men vi sender deg all styrke og kjærlighet i verden.

Vant 2-1

Enrique trente Barcelona fra 2014 til 2017. Etter Spanias fiasko-VM i 2018 overtok han landslaget.

Han ledet laget mot Norge i EM-kvalifiseringen på Estadio Mestalla i Valencia 23. mars. Spania vant 2-1. Tre dager seinere ventet Malta. Det var i forbindelse med denne kampen at Enrique skal ha fått beskjed om at datteren var syk.

Han takker for diskresjonen og forståelsen som er blitt vist de siste fem månedene.