VIL HA FORBUD: FIFA vil ha et internasjonalt forbud mot tredjeparts eierskap av fotballspillere, noe det spanske- og portugisiske fotballforbundet ikke vil ha noe av. I England ble det forbudt etter West Hams kontroversielle signering av Carlos Tevez og Javier Mascherano. Foto:  REUTERS/Kieran Doherty
VIL HA FORBUD: FIFA vil ha et internasjonalt forbud mot tredjeparts eierskap av fotballspillere, noe det spanske- og portugisiske fotballforbundet ikke vil ha noe av. I England ble det forbudt etter West Hams kontroversielle signering av Carlos Tevez og Javier Mascherano. Foto: REUTERS/Kieran DohertyVis mer

Spania og Portugal vil stoppe FIFA-forbud

- Begrenser den økonomiske friheten.

Det spanske og portugisiske fotballforbundet gjør hva de kan for å hindre FIFAs planlagte forbud av tredjeparts eierskap av fotballspillere.

Forbundene har derfor bestemt seg for å ta saken videre til EUs konkurransekomité.

- Forbudet mot tredjeparts eierskap innebærer en økonomisk overenskomst som begrenser den økonomiske friheten til klubber, spillere og andre, skriver de i en felles uttalelse.

Bot - Dette forbudet rammer klubber, spesielt de med mindre økonomiske ressurser, og hindrer dem fra å dele de økonomiske rettighetene av profesjonelle spillere med tredjeparter, heter det videre.

De to forbundene hevder at klagen kan føre til en bot pålydende flere millioner euro for Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

I desember sa FIFA at forbudet vil tre i kraft fra mai i år. Håpet er å få en slutt på systemet som kritikerne stempler som korrupt.

Forbudt i England UEFA-president Michel Platini har tidligere omtalt praksisen som en fare for spillet. Han mente at spillere ikke lenger hadde noen kontroll over egen karriere, og Det europeiske fotballforbundet var de som presset hardest for å få på plass et forbud.

Advokatene på motsatt side av bordet hevder imidlertid at systemet utgjør en svært viktig livslinje for klubber med mindre økonomiske muskler.

Forbudet innebærer at eksisterende avtaler med tredjeparter kan gå ut kontraktstiden. Avtaler gjort fram til loven trer i kraft får en ettårsgrense.

I England er denne type avtaler allerede forbudt, mens det i Spania, Portugal og Sør-Amerika fremdeles er helt vanlig praksis. (NTB)