NY PERIODE:  Sepp Blatter får trolig en ny periode som Fifa-president, skriver Morten P. Foto: NTB SCANPIX/ AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
NY PERIODE: Sepp Blatter får trolig en ny periode som Fifa-president, skriver Morten P. Foto: NTB SCANPIX/ AFP PHOTO / FABRICE COFFRINIVis mer

Spania, Russland og Balkan svikter UEFA - Hallén er ikke optimist

Blatter-konkurrent prins Ali er optimist før presidentvalget i FIFA. NFF-president Yngve Hallén er det ikke.

ZURICH (Dagbladet): Håpet er der fortsatt, med alt tyder likevel på at Sepp Blatter blir valgt til fire nye år som FIFAs øverste sjef. Det er dårlig nytt for UEFA og Michel Platini, som det siste døgnet har brukt hvert eneste minutt i våken tilstand til å påvirke så mange nasjoner som mulig. Men da jeg snakket med NFF-president Yngve Hallén for en liten time siden var det liten optimisme å spore.

Selv blant UEFAs 54 medlemsland er det flere som vil støtte Blatter.

Blatter-fan Spania har alltid vært Blatter-fan og vil være det igjen. At Russland støtter den sittende presidenten, spesielt etter Vladimir Putins uttalelser, er også bankers. Og fordi russisk påvirkning fortsatt er stor i flere av republikkene fra det Sovjetunionen vil Blatter få stemmer derfra også.

I tillegg vet jeg at alle prins Alis UEFA-venner ikke stoler på landene på Balkan.

At frykten for det ukjente er stor er det ingen grunn til å legge skjul på. Og prins Ali er det ukjente. Hva vil skje med FIFA ved en ny mann ved roret? Hvor radikale vil forandringene bli? Og hvem vil prins Ali gjøre til sine våpendragere og nærmeste allierte?

Spørsmålene i seg selv, fordi de stilles, gir Blatter mange stemmer.

- Utro tjenere må fjernes Formiddagen i Zurich er brukt til alt det FIFA er gode på og det er veldig mange. Revisjonsselskapet KPMG har redegjort overfor kongressen hvordan FIFA forvalter sin enorme formue, og faktum er at det ikke kunne vært bedre. Men etter det som skjedde onsdag morgen er det knapt noen som bryr seg om det FIFA er gode på og alle de gode og riktige tingene som blir gjort på verdensbasis.

Der FIFA er nå er selv det som er bra dårlig.

Sepp Blatter har vært på talestolen og fortalt kongressen at svindelere og utro tjenere må fjernes, at det er riktig og viktig det som har skjedd og at fotballen må stå samlet inn i framtida. Samtidig har han fortalt delegatene at alle er ansvarlige for sine egne handlinger, og at hver og en må stå for det han gjør. Og i salen har folk nikket samtykkende og sagt selvfølgelig.

Det over ikke godt for prins Ali.

Null juks Inne fra kongressalen får jeg høre at flere mener det blir veldig jevnt. Andre sier prins Ali vil vinne klart, fordi fotballen trenger det og har fornuftige ledere som vil ansvar ved valget. Mens andre igjen sier det vi alle tror - at Sepp Blatter tar dette også.

Lett.

Åtte nasjoner skal velges til et stemmetellerkorps. Disse vil bli plassert på et bord midt inne i kongressalen. Og når alle de 209 nasjonene i tur og oden har plassert sine stemmesedler i en gjennomsiktig boks, vil to representanter fra KPMG bære boksen over til bordet der stemmetellerne sitter.

Det er med andre ord ikke mulig å jukse eller manipulere noe som helst.

Noen sier det må være første gang i FIFAs historie.