Spania skinte om kapp med draktene

Til EM-finale etter maktdemonstrasjon.

WIEN (Dagbladet.no): • Russland-Spania 0-3 (0-0)

Mye handlet om russisk festfotball og kometen Andrej Arsjavin i forhåndssnakket til semifinalen mot Spania.

Men det var før kampen.

For etter å ha gitt Nederland en grundig fotballeksjon i kvartfinalen, kom russerne ettertrykkelig ned på jorda igjen i kveld. 

Rollene ble nemlig snudd fullstendig på hodet da Spania sto på motsatt banehalvdel.

Anført av innbytter Cesc Fabregas, som endelig greide å overføre prestasjonene for Arsenal til landslaget, kjørte spanjolene over Russland etter pause og tok seg til EM-finalen med en knusende 3-0-seier.

- Første omgang var vanskelig, men annenomgangen vår var ekstraordinær. Da fant vi igjen spillet vårt, sier trener Luis Aragones ifølge NTB.

Nå er det bare Tyskland som står i veien for Spanias første EM-triumf siden 1964. Selv om tyskerne gjorde alt annet enn å overbevise i sin semifinale mot Tyrkia, vet Aragones at finalen blir en helt annen kamp.

VENTETIDEN ER OVER: Spania er i en internasjonal finale for første gang på 44 år. Det ble feiret både på gresset og på tribunen i Wien. Foto: AFP/Scanpix
VENTETIDEN ER OVER: Spania er i en internasjonal finale for første gang på 44 år. Det ble feiret både på gresset og på tribunen i Wien. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

- Vi er i finalen, og det var det vi ønsket oss, men nå dukker det opp et nytt lag foran oss. Tyskland blir en veldig stor utfordring, sier han.

Spania har i hvert fall spilt på seg masse selvtillit. For 3-0 kan ikke kalles annet enn en maktdemonstrasjon.

Spania tok kommandoen

Da lagene møtte hverandre i gruppespillet ble offensive russerne nådeløst straffet av David Villa & co og tapte 1-4.

Med den erfaringen friskt i minne fikk vi se et langt mer forsiktig russisk lag enn i de siste kampene mot Sverige og Nederland.

Det kledde dem ikke altfor godt. En spiller som Andrej Arsjavin, som for de fleste har vært en åpenbaring i EM, ble godt pakket inn og var uvanlig anonym de første 45 minuttene.

Da virket Spania hakket hvassere. De hadde ballen mye på Russlands halvdel, og skapte også en del brukbare muligheter.

Fernando Torres kunne gitt dem en drømmestart etter bare fem minutter, da han vendte vekk Sergej Ignasjevitsj innenfor 16-meteren, men Igor Akinfejev ryddet opp med en fotparade. Samme mann var også nær scoring da han tok ned et fint framspill signert innbytter Cesc Fabregas, og vippet ballen over Jurij Zjirkov. Men skuddet med venstrebeinet var både løst og midt på keeper.

Spania skinte om kapp med draktene

Villa ut med skade

Liverpool-spissen var ivrig og mye involert i 1. omgang, men manglet det siste killerinstinktet som fikset 24 Premier League-mål forrige sesong. EMs toppscorer David Villa måtte for øvrig forlate banen etter en drøy halvtime, og pådro seg muligens en strekk da han slo frispark fra rundt 25 meter.

Like etter fikk Russland kampens til da største mulighet.

Konstantin Zyrjanovs innlegg gikk over den regntunge manken til Carles Puyol, og videre over hodet på Carlos Marchena, som hadde Roman Pavljutsjenko i ryggen. Den storvokste spissen brystet ned ballen på 6-7 meter, men ble såpass forstyrret av Joan Capdevila at skuddet strøk utenfor.

Lagene gikk i garderoben på 0-0, med Spania som det beste laget.

Overkjørte Russland

Slik fortsatte det også etter hvilen. Og nå trengte de bare fem minutter på å få det forløsende målet.

Xavi Hernandez trillet ballen ut til Andres Iniesta på venstrekanten, før han tok et helhjertet løp inn i boksen.

Barcelona-kompisens innlegg var perfekt, ingen russerne fulgte løpet, og fra kort hold styrte Xavi ballen i mål mellom beina på Akinfeev.

Derfra og inn så Spania seg aldri tilbake.

De virket langt giftigere enn Russland hver gang de gikk framover, og lukta av 2-0 ble stadig sterkere.

Kvareret før slutt falt avgjørelsen. Sergio Ramos, som spilte en meget god kamp som offensiv høyreback, trillet ballen inn til en enda bedre Cesc Fabregas.

Arsenal-strategens delikate chipp åpnet låvedøra for Daniel Guiza, som med stoisk ro plasserte ballen til motsatt side av der Akinfeev kastet seg.

Russland virket motløse og utslått etter den andre kalddusjen. Spania sprudlet derimot på den søkkvåte matta på Ernst Happel Stadion, og jaktet i stedet 3-0-målet, som de fikk åtte minutter før full tid.

Igjen var Iniesta og Fabregas tungt involvert. Førstnevnte slo en lekker pasning til sistnevnte, som løp ballen opp mot Russlands 16-meter, løftet hovmesterblikket og så en umarkert David Silva foran mål.

Valencia-spilleren tok seg til å dempe ballen, før han plasserte ballen i korthjørnet.

Ydmykelsen var total.

- Det var Spanias plan å slite oss ut slik at vi i annen omgang ikke engang skulle greie å knytte nevene. Jeg er skuffet over at vi tapte, men vi kan være stolte av at vi kom så langt, og av at vi endte på tredjeplass. Vi møtte et veldig sterkt lag i kveld, og Spania fortjente å vinne, sier Russlands landslagssjef Guus Hiddink.  

SKÅR I GLEDEN: David Villas skade etter en drøy halvtime ble ikke tatt godt imot fra spansk hold. Ryker resten av mesterskapet for toppscoreren?
ÅPNET BALLET: Xavi viste vei for Spania med kampens første scoring da han satte foten til på Iniestas presise innlegg.
LØFTET SPANIA MOT FINALEN: David Guizas elegante vipp etter en enda mer elegant Fabregas-pasning, punkterte langt på vei semifinalen i Wien.
KRONEN PÅ VERKET: David Silva var snar om å snu seg mot tilrettelegger Cesc Fabregas da en fantastisk kontring ble kronet med scoring av beste spanske merket.