Spania skjelver

Spania skjelver bare timer før slaget på Ullevaal. Spanjolene mener Iñaki Saez ikke har tatt ut det riktige laget.

VALENCIA/ NERJA (Dagbladet.no): For Spania dreier det seg om mer enn en fotballkamp. Nasjonal selvfølelse, ære og en tradisjonsrik fotballhistorie kan få seg en real trøkk dersom Spanias «11 tigere» taper på Ullevaal i kveld.

- Det viktigste er at vi ikke overfører frykt til vikingene, slår sportsavisa Marca fast.

De to største sportsavisene har begge spurt sine lesere om landslagstreneren har tatt ut det riktige laget. 73 prosent av avisa AS' lesere mener at Saez ikke har gjort det. 71 prosent av avisa Marcas lesere mener det samme.

Selv om undersøkelsene ikke er vitenskapelig gjennomført, sier det mye om de fotballgale spanjolenes frykt før kveldens kamp.

De spanske supporterne og sportskommentatorene er livredde for at Spania skal tape. Dagbladet har den siste uken snakket med en rekke supportere her i Spania, de som representerer den spanske fotballsjela. Alle mener at Spania er et bedre lag enn Norge, men dette er årsakene til at de frykter kveldens kamp på Ullevaal:

 • VÆRET: De aller fleste er opptatt av været og banens tilstand. De er redde for at banen ser ut som en potetåker, og at de spanske teknikerne dermed ikke får ut sitt potensiale.
 • LITEN TILLIT: Landslagstrener Iñaki Saez har ikke stor tillit i befolkningen. Spanske sportskommentatorer mener han gjorde flere taktiske feilvalg under kampen på Mestalla lørdag. Nå stiller flesteparten av spanjolene spørsmålstegn ved startoppstillingen i kveldens kamp. Spesielt kritisk er man til at matchvinneren fra lørdag, Ruben Baraja fra Valencia, ikke spiller fra start.
 • FORSVARSPROBLEMER: Flere mener at Spania har forsvarsproblemer. Venstreback Puyol klarte ikke å stoppe Iversen sist, mener man. Puyol spiller dessuten høyreback i Barcelona. Midtstopper Helguera spiller defensivt på midtbanen i Real Madrid.

  - Han er ikke vant med å spille sentralt i forsvaret, spesielt mot så fysisk sterke motstandere, heter det i aviskommentarer.

  Flere mener at Spania ikke har forsvarsspillere som kan ta opp luftkrigen med Tore André Flo og Steffen Iversen.

 • KEEPER I VERDENSKLASSE: Det er tre norske spillere som nevnes i spanske medier; keeper Espen Johnsen, Tore André Flo og Steffen Iversen. Få kjente Johnsen før lørdagens kamp. Nå frykter Spania at han igjen skal hindre stjernespissene i å score.

  Lagkaptein Razl skryter av sin spisskollega Tore André Flo.

  - Han er en stor fotballspiller, sier Razl.

 • FORVENTNINGER: Norge spiller uten press, mens her i Spania forventer et helt folk at landslaget skal vinne på Ullevaal. Selv om de spanske stjernene er vant med å spille under et enormt press, mener flere at spillerne kan binde seg på Ullevaal.

  Midtbanesliteren Albelda sier det rett ut:

  - Det vil være en fiasko/katastrofe dersom vi ikke kommer til EM.

  Landslagstrener Iñaki Saez har de siste dagene forsvart seg mot kritikerne. Treneren, som trolig får sparken dersom Spania ikke kvalifiserer seg, sier de skal være trofast mot sin spillestil på Ullevaal.

  Tidligere landslagstrenere har på spansk TV gitt sin støtte til Saez. De mener at Spania er et langt bedre lag enn Norge, men erkjenner at de er nervøse før kveldens kamp på grunn av at Spania tidligere har slitt mot fysisk sterke lag.

 • Dagbladet.no følger Norge-Spania direkte klokka 19.30. Vi holder deg også oppdatert på de viktigste hendelsene i de andre playoff-kampene.
FEIL PLASS? Carles Puyol spiller høyreback i Barcelona, men brukes på venstrebacken på landslaget.
I HARDT VÆR: Presset på Iñaki Sáez er enormt i Spania. Han kritiseres for å ha tatt ut feil lag til kveldens kamp på Ullevaal.