Spania er europamester i håndball

Spania utklasset sjanseløse svensker i EM-finalen

Alt gikk i grus i andre omgang for Sverige.

FINALETAP: Svenskene måtte se fortvilet på det som utspilte seg på banen. I andre omgang var de sjanseløse og til slutt vant Spania suverent. Foto: REUTERS/Marko Djurica
FINALETAP: Svenskene måtte se fortvilet på det som utspilte seg på banen. I andre omgang var de sjanseløse og til slutt vant Spania suverent. Foto: REUTERS/Marko DjuricaVis mer
  • Spania - Sverige 29-23 (12-14)

(Dagbladet): Norge slo Sverige, men det var nabolandet som tok seg hele veien til EM-finalen.

Der møtte de Spania, som på imponerende vis hadde slått regjerende verdensmester Frankrike i semifinalen. Begge lagene fikk med to spillere hver på All star-laget som ble offentliggjort før kampen, og det lå an til en jevnspilt finale mellom to seierslystne nasjoner.

For Sverige ble det en kamp av to vidt forskjellige omganger. Til pause sto det 14-12 til svenskene, og de så imponerende ut. Etter pause snudde alt.

Grust i andre omgang

Fire minutter etter sidebytte var det spanjolene som var i føringen. De scoret tre raske mål, mens Sverige ikke klarte å finne nettmaskene, og det sto 15-14 til Spania.

Den trenden fortsatte utover i omgangen. Nesten midtveis i omgangen hadde de kun scoret ett eneste mål, mens Spania fortsatte å kjøre over dem.

De har hentet inn keeperlegenden Arpad Sterbik midtveis i turneringen, og den 38 år gamle, to meter høye mannen gjorde målet fryktelig lite i starten av den andre omgangen. Sverige kom til mange brukbare avslutninger, men den tidligere serbiske landslagsspilleren gjorde det vanskelig for «söta bror».

I intervju med Kristian Kjelling fortalte Sterbik om hvordan det var å komme inn på det spanske laget langt ute i turneringen.

- Han sier han har sittet å drukket øl og spist pommes frittes. Hvis han bare trenger å spille semifinale og 40 minutter i finalen, kan han spille i mange år til, oversatte Kjelling fra spansk.

Selv da det spanske målet sto tomt, klarte ikke svenskene å score. En svensk spiller forsøkte å lobbe ballen inn i det tomme buret fra distanse, men en av Spanias forsvarer hoppet opp og fikk strakt ut en lang arm og avverget scoring.

- Utklasset

Sverige har vunnet EM fire ganger tidligere, men den forrige triumfen kom for 16 år siden. Spania har aldri vunnet EM, men nå kan de juble for første gang.

Sverige var aldri i nærheten av å nærme seg Spanias nivå i den andre omgangen, og regelrett knuste Norges naboer. Spania vant den andre omgangen 17-9, og med slike sifre kan det bare gå en vei.

- De har blitt utklasset av Spania. De har vist en hel verden hvordan man skal spille håndball. Det er til eksempel for alle andre, og får fram de svenske tårene, uttalte TV3s kommentator mens TV-bildene sveipet over den svenske benken.

Tidligere søndag kveld sikret regjerende verdensmester Frankrike, anført av giganten Nikola Karabatic, bronse i håndball-EM.