GOD UTVIKLING: : Lars Lagerbäck har gode statistikker å vise til fordi Norge har spilt mot lag på vårt nivå. Spania på Mestalla i Valencia vil fortelle Norges landslagstrener hvor langt laget er kommet på vei. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
GOD UTVIKLING: : Lars Lagerbäck har gode statistikker å vise til fordi Norge har spilt mot lag på vårt nivå. Spania på Mestalla i Valencia vil fortelle Norges landslagstrener hvor langt laget er kommet på vei. Foto: Andreas Lekang / DagbladetVis mer

Norge i EM-kvalifisering

Spania vil fortelle Lars Lagerbäck hvor langt Norge er kommet

Ullevaal Stadion kan bli utsolgt mot Sverige 26. mars. Det er nesten så man skulle tro Ole Gunnar Solskjær er landslagstrener.

ULLEVAAL (Dagbladet): I skyggen av Ole Gunnar Solskjærs landsomfavnende suksess, sniker Norge seg inn i fotballåret 2019. Gjennom en vinter der norsk fotball utelukkende har handlet om én ting - engelsk fotball - er fotballandslagets EM-åpning en mye større utfordring enn den Manchester United hadde i Paris.

SJU SEIRER, TO uavgjort og null tap er Norges statistikk på Ullevaal Stadion under Lars Lagerbäck. Det er imponerende og lover godt med tanke på Sverige-kampen 26. mars.

ÅTTE SEIRER, EN uavgjort og ett tap var Norges statistikk i 2018. Det viser betryggende utvikling og lover godt med tanke på EM-mulighetene 2020.

For Norge (48 på FIFA-rankingen) er ikke avhengig av å komme topp to i en gruppe med Spania (9), Sverige (14), Romania (25), Færøyene (97) og Malta (182) - uansett hva som skjer i 2019 har vi alltid Nations League-garderingen i bakhand.

Kan hende det gjør spillet vårt modigere også.

NORGE, FORDI INGEN forventer mer enn et ærlig forsøk gjennom godt innsats og hardt arbeid basert på to Lagerbäck-år med læring og repetisjoner, har ingenting å tape når vi møter Spania i Valencia 23. mars. Oppturene i 2018 bygger ikke store forventninger inn mot denne kampen. Til det er spranget opp for stort.

Da Norge menn A ble gjenreist som et konkurransedyktig fotballag i UEFAs siste genistrek for de mindre fotballnasjonene – Nations League – bygde Norge selvtillit gjennom gode resultater oppnådd på det nivået vi hører hjemme.

Spania på Mestalla er i en annen verden.

I den vi drømmer om å være.

SIST NORGE MØTTE en motstander av dette kaliberet skrev vi september 2017. Da tapte vi 6–0 i Stuttgart. Vi ble rundspilt. Det var direkte pinlig.

SIDEN DET HAR laget bygd holdninger, skjerpet fokus og jobbet med disiplinen og konsentrasjonen mot lag som San Marino, Nord-Irland, Makedonia, Slovakia, Australia, Albania, Island, Panama, Kypros, Bulgaria og Slovenia. Det har, bortsett fra et par blodfattige og nesten meningsløse bortekamper i Makedonia og Slovakia i november 2017, vært ganske hyggelig. Men bruker man 2018 til å skape forventninger til 2019 tror jeg fallhøyden kan bli veldig stor.

Da Norge vant sin Nations League-gruppe tapte Spania sin (Kroatia og England) selv om de slo VM-finalistene fra Balkan 6–0

Det er med andre ord mer enn bare to hakk opp fra nivå tre til en.

Det føles som ti.

LARS LAGERBÄCK SIER han vil bli sjokkert om Norge går på en ny karamell maken til den vi fikk i Stuttgart. Repetisjonene i treningsarbeidet skal sørge for at så ikke skjer. Lagerbäck har nemlig kjedet spillerne sine til døde av en grunn.

Det vi aldri gjorde eller fikk til mot Tyskland skal ifølge treneren gå av seg selv mot Spania.

Etter to år med øving skal det sitte i ryggmargen.

KLARER NORGE DET er betydelig utvikling under Lars Lagerbäck dokumentert. Blir kampen mot Spania en helt nødvendig revansje på alt som gikk galt mot Tyskland – hvilket vil si at vi klarer å gjøre det vi ikke var i nærheten av for halvannet år siden – er ikke resultatet i enden av 90 minutter så viktig. For det er ikke i 2019 Norge gjør det, såpass ærlige må vi være mot oss sjøl når vi ser på motstanderne i kvalifiseringen.

Men:

2019 må brukes til å skape tro og entusiasme inn mot den mest sannsynlige veien til EM 2020.

De to play off kampene i Nations League ett år fram i tid.

Når den tid kommer skal Lagerbäcks Norge opp til eksamen.

Er laget ferdig utdannet før det er det bare å klappe i hendene.