Spansk doper strippet for seks år gammelt VM-gull

Martha Dominguez.

NULL GULL. Spanske Martha Dominguez ble frikjent for doping av det spanske friidrettsforbundet. Nå er hun likevel strippet for et seks år gammelt VM-gull. Foto: AP Photo/Matt Dunham,
NULL GULL. Spanske Martha Dominguez ble frikjent for doping av det spanske friidrettsforbundet. Nå er hun likevel strippet for et seks år gammelt VM-gull. Foto: AP Photo/Matt Dunham,Vis mer

Spanske Martha Dominguez ble frikjent for doping av det spanske friidrettsforbundet. Nå er hun likevel strippet for et seks år gammelt VM-gull.

Hun gikk til topps på 3000 meter hinder i Berlin i 2009. Hun ble først midlertidig utestengt av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), og i 2013 fikk hun en utestengelse på fire år etter at det var funnet uregelmessigheter i det biologiske passet hennes.

Året etter ble Dominguez frikjent av det spanske friidrettsforbundet, som mente hun ikke hadde gjort noe galt og heller ikke skulle straffes på noen måte. Da satt den tidligere gullvinneren fra VM som visepresident i forbundet.

Både Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) og IAAF anket saken inn for Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Nå er dommen falt. Hun fratas VM-gullet og blir utestengt i tre år. CAS mener det er bevist at de unormale verdiene som ble funnet i det biologiske passet hennes, indikerer at hun var dopet.

Da saken gikk for retten (CAS), var mesteparten av forsvaret Dominguez bygget sin sak på et forsøk på å så tvil om påliteligheten av biologiske pass innen idretten.

(NTB)


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram