Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Spansk fotball rystet: Politimann døde under opptøyer

Russiske og spanske supportere barket sammen i forbindelse med en Europa League-kamp.

SAMMENSTØT: Politiet barker sammen med supportere i Bilbao. Foto: AFP PHOTO / ANDER GILLENEA / NTB Scanpix
SAMMENSTØT: Politiet barker sammen med supportere i Bilbao. Foto: AFP PHOTO / ANDER GILLENEA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): En baskisk politimann mistet i går livet etter sammenstøt mellom Athletic Bilbao- og Spartak Moskva-supportere. Det var i forbindelse med en Europa League-kamp i Spania at fans gikk til angrep på hverandre.

- Vi kan bekrefte at en baskisk politimann døde torsdag, sier en pressetalsmann ifølge engelske Sky Sports.

Det var mer enn 500 politifolk på plass i byen i forbindelse med åttedelsfinalen, på grunn av det store oppmøtet av russiske supportere.

Ifølge spanske Marca skal mer enn 200 russere ha møtt opp på stadion i timene før kamp, blant annet utstyrt med bengalske lys.

Hjerteinfarkt

Det skal ha blitt kastet flasker og bengalske lys mellom supportergruppene da politiet grep inn. I tumultene som oppstod skal altså en politimann ha mistet livet. Mann i 50-årene skal ifølge spanske Efe ha fått hjertestans etter å ha blitt truffet av et bengalsk lys.

På forsiden av de spanske avisene Marca og AS er det bilde av politibetjenter som forsøker gjenoppliving på den avdøde. Han ble seinere fraktet til sykehuset Basurto, men livet sto ikke til å redde.

Marca har tittelen «Barbari» på forsiden av avisa.

image: Spansk fotball rystet: Politimann døde under opptøyer

Saken har naturligvis fått stor oppmerksomhet i Spania. Den spanske statsministeren Mariano Rajoy og Bilbao-manager José Angel Ziganda er blant dem som har kommet med kondolanser til den avdødes familie.

«UEFA fordømmer sterkt de voldelige sammenstøtene som oppstod i Bilbao. Vi er i kontakt med lokale myndigheter for å få ytterligere informasjon om disse hendelsene», heter det i en pressemelding fra UEFA.

Flere arrestert

Minst fem personer har blitt arrestert etter opptøyene.

Spartak Moskva vant kampen 2-1, mens Athletic Bilbao gikk videre med 4-3-sammenlagt. Kampen ble imidlertid overskygget av det tragiske utfallet opptøyene fikk.

Det er langt fra første gang russiske fotballsupportere er innblandet i voldelige sammenstøt. Under EM i Frankrike i 2016 ble mesterskapet lenge overskygget av tribunebråk.

43 russiske hooligans ble arrestert etter opptøyene i Marseille under EM, hvor 35 supportere ble skadd. To av disse endte i koma. Seks engelske supportere fikk også kortere fengselsstraffer etter slagsmålet.

Bråk i VM?

BBC viste i februar i fjor dokumentaren «Russia’s Hooligan Army», der det blant annet kommer fram at engelske fans vil være et mål for russiske hooligans under fotball-VM i Russland, som arrangeres sommeren 2018.

Videre blir det hevdet at turneringen vil være en «festival av vold» for mange lokale.

- Alle ser fram til VM. For noen vil det bli en fotballfestival, for andre vil det være en festival av vold, sier et gjengmedlem blant annet i dokumentaren.

- Våre motstandere er de engelske, stamfedrene til hooliganismen. Vi venter på den. Dersom du kommer hit må du regne med å få juling, sier han videre ifølge Daily Telegraph.

FIFA-president Gianni Infantino er på sin side ikke bekymret for noe voldsutbrudd i VM, ifølge BBC. Han er overbevist om at de russiske myndighetene har ting under kontroll.

- De (VM-arrangørene) har allerede lagt planer for hvordan de skal forhindre noe trøbbel ved neste års VM og de vil ha lært av problemene fra EM i 2016, sa Infantino for et snaut år siden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!