Jakten på Martin Ødegaard

Spansk klubb får kamp om Ødegaard. Advarer: - Denne saken er ikke over

Rennes gir ikke opp Martin Ødegaard. Getafe vil også bidra til nordmannens utvikling. 17-åringens valg blir viktig: Han kan ikke skifte ny klubb i sommer.

FORTSATT ETTERTRAKTET: Rennes og Getafe ønsker å låne Martin Ødegaard. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
FORTSATT ETTERTRAKTET: Rennes og Getafe ønsker å låne Martin Ødegaard. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Selv om Martin Ødegaard er inne i sin beste periode i Castilla og virker å ha utviklet seg enda et nytt steg videre, har han i 2016 blitt flyttet ned fra A-landslaget til U21-landslaget. Det har flere fotballeksperter stusset over.

Per-Mathias Høgmos hovedargument har vært at kamperarenaen har vært for svak, selv om landslagsuttatte Martin Samuelsen og Mats Møller Dæhli ikke har så mye mer enn reservelagsfotball å vise til i høst de heller.

Selv om bestemannsprisene flagrer i Ødegaards retning på nivå tre i Spania og han slo til med en scoring for Castilla i går, er det ingen tvil om at 17-åringen må spille i en større liga etter at han i desember fyller 18 år og i januar kan bli lånt ut til en annen klubb.

Ifølge den spanske storavisen Marca er den spanske Segunda-klubben Getafe interessert i å låne nordmannen, men den franske Ligue 1-klubben Rennes gir ikke opp å få Ødegaard til Frankrike i en utlånsavtale.

- Denne saken er ikke over. Vi får se i januar hvor Ødegaard står i Madrid. Vi kommer til å forhøre oss igjen, sier Ruello til den franske avisen Ouest France.

Rennes ligger på en sterk 5. plass i den franske toppdivisjonen, ni poeng bak serieleder Nice og seks poeng bak storklubbene Monaco og PSG, men foran klubber som Lyon og Saint-Etienne, hvor Ole Selnæs og Alexander Søderlund spiller. Alexander Tettey og Anders Konradsen har tidligere spilt for Renens.

Må lånes ut i minst ett år

Den tidligere Manchester United-, Inter Milan- og Arsenal-forsvareren Mikaël Silvestre er nå sportsdirektør i Rennes. Da FIFA-reglene stoppet overgangen i sommervinduet, uttalte han:

- Til tross for alle parters ønske om en ett år lang låneavtale med Martin, ble vi stoppet av FIFA-reglene, sa Silvestre.

Ekspert på spansk fotball, Petter Veland, bekrefter at alle signalene hentyder et utlån i jaunar for Ødegaard. På spørsmål fra Dagbladet sier fotballekspert Lars Tjærnås at han er usikker på hvilken klubb Ødegaard bør velge.

- Hvilken klubb han bør lånes ut til er vanskelig å si, men det bør være på det høyeste mulige nivået hvor han kan få spilletid, sier Tjærnås til Dagbladet.

Hvis den norske 17-åringen lånes ut til en annen klubb ved neste overgangsvindu, kan han ikke spille for Real Madrid før klubben igjen kan registrere nye spillere fra 1. januar 2018.

Årsaken er overgangsnekten Real Madrid er ilagt av FIFA, i likhet med byrival Atletico Madrid.

- Det er ikke alltid utlånet blir en suksess. Derfor vil Real Madrid trolig ha en klausul i kontrakten hvor Martin kan bli utlånt til en annen klubb, hvis det ikke går etter planen i den første klubben. På den måten får de helgardert seg om Martin ikke skulle finne seg til rette i klubben han lånes ut til, sa Veland til Dagbladet da overgangsnekten ble et faktum.

- Hvis Martin eksempelvis lånes ut til Rennes, må det da være lenger enn til sommeren 2017, altså i minst et år. Hvis det ikke skulle fungere, bør Real Madrid sikre seg en klausul som gjør at de kan kansellere avtalen og låne ham ut til en annen klubb i stedet.

- Han blir en viktig mann

Hannover 96-spiller Iver Fossum er lagkamerat med Ødegaard på det norske U21-landslaget som skal møte Serbia i EM-playoff på fredag. Han spilte sammen med Real Madrid-talentet i Strømsgodset og tror kompisen kan gjøre det skarpt i en større liga.

- Martin har utviklet seg mye siden vi spilte sammen i Strømsgodset. Han har blitt bedre fysisk og bedre på alt egentlig. Det merker jeg veldig. Han blir en viktig mann i EM-playoffen hvis han ikke blir tatt ut på A-landslaget i stedet, sa Fossum til Dagbladet forrige uke.

Både for U21-landslaget og Castilla har 17-åringen vist et nytt repertoar og langt bedre egenskaper som ballvinner og førsteforsvarer. Fotballekspert Lars Tjærnås synes tendensen er tydelig.

- Ødegaard har blitt sterkere fysisk på alle måter. Han vinner flere dueller, løper mye og beskytter ballen klart bedre som førsteforsvarer. Han har en fin utvikling, sier Tjærnås.

Fysisk utvikling

Det samme mener Veland, som følger nordmannens prestasjoner tett i spansk fotball.

- Mot Athletic var han strålende, på samme måte som mot Kazakhstan for U21-landslaget. Nå viser han oftere de magiske tingene som tok pusten fra oss da han var 15 år. Martin tar pusten fra oss igjen og har utviklet seg for hver måned som har gått og blitt bedre på alle områder. Men den aller beste kampen han har spilt i Real Madrid er nok treningskampen mot PSG, hvis de tar nivået i betraktning, mener Veland.

- I 2015 ble Ødegaard kritisert for at artisteriet var vekk og at han valgte for trygge løsninger. Samtidig hører det med til historien at det er sånn Castilla spiller, med mye ballbesittelse. Han var spinkel og liten, og de fysiske stegene han har tatt er naturlige, sier han.