Spansk kongejubel i Volvo Ocean Race

Skipper Bouwe Bekking er i ferd med å bli folkehelt i Spania.

Den spanske båten Movistar kom seg først rundt poengpunktet Fernando de Norhona, og dermed klarte den nederlandske skipperen Bouwe Bekking for andre gang å ta fra ABN Amro One en «førsteplass» i Volvo Ocean Race. Med noen få minutters margin på «ABN Amro One» kom «Movistar» til den brasilianske øya klokka 22.52 i går kveld. Og da brøt jubelen løs i Spania.

Til og med den spanske kongen, Juan Carlos, grep telefonen for å ringe til Bekking med sine gratulasjoner i natt!

Telefonjubel

Spanias konge er meget seilinteressert og har selv sitt eget lag (Bribon) som seiler mot kong Harald i klassen TP52. Juan Carlos følger Volvo Ocean Race tett og var på plass da regattaen startet i Vigo i Spania i november.

Movistar er den eneste båten som har slått «ABN Amro One» i Ocean Race. Første gang slo de den nederlandske bankbåten med ni sekunder inn til Wellington på New Zealand.

Poengpunktene i Ocean Race er lik poengsankingen i sykkelsporten, der det er lagt inn faste punkter underveis der båtene får ekstra poeng ved å komme først. Hele etappen fra Rio de Janeiro til Baltimore gir vinnerbåten sju poeng, seks poeng for andreplass osv. Poengpunktene gir 3,5 poeng for førsteplass, 3 poeng for andreplass, 2,5 for tredje osv.

Skifte i teten

Movistar passerte med nattens førsteplass ABN Amro Two i poengsammendraget. Og ungdomsbåten fra ABN har nå en meget utsatt tredjeplass sammenlagt. Den amerikanske båten «Black Pearl» og mannskapet «Pirates of the Caribbean» klarte å holde svensk «Ericsson» bak seg til Fernando de Norhona og skaffet seg 2,5 poeng. Nå er det bare et halvt sammenlagtpoeng frem til «ABN Amro Two». «Brasil1» tok femteplass og «ABN Amro Two» kom sist til poengpunktet.

Nå skal båtene gjennom stillebeltet (doldrums) før de igjen får de nordøstlige vindene som bringer dem mot Chesapeake og deretter i mål i Baltimore. Det gjenstår 3470 nautiske mil til målgang i USA.

Foto: Movistar er den eneste båten som har slått «ABN Amro One» i Ocean Race. Da ble den spanske kongen så begeistret at han ringte for å gratulere.